15 december 2021 - 3 min. lezen
1 reacties 1

Het is december en dat betekent dat we alweer in de laatste maand van het jaar zijn aanbeland. Hoog tijd om te bespreken wat er in allemaal te zien is aan de nachthemel van december. Zo zien we dat er een totale zonsverduistering op de planning staat, maar ook is er een meteorenregen op zijn hoogtepunt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

December 2021

Maanfasen

Op zaterdag 27 november om 13:29 uur hadden we te maken met een volle maan. Het licht van de maan neemt daarna stelselmatig af tot en met 4 december. Op 11 december, om 02:36 uur, bereikt de maan het stadium eerste kwartier. Hierbij is op het noordelijk halfrond de rechterhelft van de maan verlicht. Op het zuidelijk halfrond is dit voor een waarnemer de linkerhelft. Een kleine week daarna, op 19 december, staat de maan weer in volle glorie aan de nachthemel.

Nachthemel

Zaterdag 4 december vindt er een volledige zonsverduistering plaats. In de contreien van de Benelux is deze zonsverduistering helaas niet te zien.

Ook op zaterdag 4 december staat de maan in het perigeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt dan ruim 350 duizend kilometer, waardoor deze nu het dichtstbij onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu groter dan normaal.

Dinsdag 14 december bereikt de meteorenzwerm Geminiden het hoogtepunt. Meer informatie over deze sterrenregen leest u in de volgende paragraaf.

Zaterdag 18 december staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt dan ruim 405 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst weg van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal.

Op maandag 21 december, om 16:59 uur begint de astronomische winter. De zon staat op dat moment loodrecht boven de Steenbokskeerkring. 21 december is de kortste dag van het jaar (minste uren zonlicht mogelijk).

De Geminiden sterrenregen is te zien aan de nachthemel van december

Meteoren

Ook tijdens de maand december zijn er enkele meteorenzwermen actief die voor vallende sterren kunnen zorgen.

Op de helft van de maand bereiken de Geminiden hun hoogtepunt. De vallende sterren danken hun naam aan het sterrenbeeld waarin ze te zien zijn. Dit is het sterrenbeeld Tweelingen, ofwel Gemini in Latijn. Tijdens de piek kunnen bij ideale omstandigheden meer dan 100 vallende sterren per uur zichtbaar zijn. De piek wordt bereikt op dinsdag 14 december 2021, rond 05u. De kijkrichting is zuidwest. Ook de nachten daarna kunnen de Geminiden zichtbaar zijn, maar ze nemen wel snel af in aantal.

Er zijn een aantal gasnevels te bewonderen in december. Zo is de tweede helft van december uitermate geschikt om bijvoorbeeld de gasnevel M42 te aanschouwen. Deze gasnevel is beter bekend als de Grote Orionnevel, een van de bekendste gasnevels door de grote helderheid.  

Aan het einde van de maand bereikt de meteorenzwerm Ursiden nog zijn hoogtepunt. Maar doordat de maan op 19 december vol is, zullen alleen de aller felste meteoren zichtbaar zijn. Mocht u toch een gokje willen wagen, kijk dan op 22 december rond 19u richting de noordelijke horizon.

De Grote Orionnevel

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken