5 april 2021 - 4 min. lezen
1 reacties 1

De maand maart is alweer voorbij. Meteorologisch gezien, was deze opnieuw zeer dynamisch. Zo trok er op donderdag 11 maart een heuse storm over de Benelux, gevolgd door felle buien met ook onweer. Tijdens de nachten kwam er ook geregeld nachtvorst voor. Op 31 maart werd dan weer lokaal de eerste zomerse dag van 2021 genoteerd! Iedere maand krijg je via dit handige overzicht een indruk van wat er allemaal aan de nachthemel te zien valt. Naast een meteorenzwerm en supermaan vallen ook diverse planeten extra goed op in april. Nu maar duimen dat het weerbeeld in de nachtperiode gunstig is om hemellichamen te spotten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

April 2021

Maanfasen

De maanfasen in april.

Vorige zondag, 28 maart, hadden we te maken met een volle maan. Het licht van de maan neemt momenteel stelselmatig af tot en met 12 april. Op zondag 4 april is de maan nog slechts voor de helft verlicht. Acht dagen daarna zien we de schaduwzijde van de maan en is het nieuwe maan.

Vanaf 12 april om 04.32u neemt het licht van de maan stelselmatig weer toe. Op 20 april is de rechterhelft van de maan opnieuw verlicht. Op dinsdag 27 april eindigen we de maancylcus met een volle maan om 05.33u. Bovendien kennen we dan ook een supermaan! De maan zal, wanneer ze opkomt en dus aan de horizon verschijnt, groter en helderder lijken dan gewoonlijk. Wanneer de maan hoger aan de nachtelijke hemel komt te staan, zal hier niet veel meer van te merken zijn.

Nachthemel

Zondag 4 april staan alle Galileïsche manen van Jupiter ten westen van de planeet. Als eerste (van links naar rechts) staat Ganymedes, daarna Europa, dan Callisto en ten slotte Io. Jupiter staat op 4 april in het zuidoosten op een hoogte van ongeveer 5° boven de horizon. Door deze relatief lage hoogte is een goed uitzicht op de horizon vereist om de planeet te kunnen zien. Om de manen waar te nemen is een eenvoudige verrekijker (op statief) voldoende.

Op zaterdag 10 april, en bij uitbreiding gedurende de hele maand, is het een geschikt moment om de bolhoop M53 waar te nemen aan de nachtelijke hemel. Een bolhoop is een term die in de astronomie gebruikt wordt voor het aanduiden van een groep van enkele miljoenen sterren die tegelijkertijd en uit eenzelfde gaswolk zijn ontstaan. De vorm van een bolhoop is, zoals de term verraadt, meestal rond. De sterren die in zo’n bolvormige sterhoop voorkomen hebben dus ongeveer dezelfde leeftijd en staan bovendien op dezelfde afstand van onze zon. M53 is te vinden in het sterrenbeeld ‘Haar van Berenice’. Voor het waarnemen van deze bolhoop is een enkelvoudige verrekijker (op statief) al voldoende.

Bolhoop M53 door de Hubble Space Telescoop van de NASA/ESA. PD-HUBBLE

Op woensdag 14 april staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt nu circa 406 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is slechts voor 7% verlicht.

Maandag 19 april is de planeet Mercurius in bovenconjunctie. Dit betekent dat de planeet achter de zon langs beweegt en bijgevolg onzichtbaar wordt voor ons op Aarde. Voor 19 april bevond Mercurius zich aan de ochtendhemel, na de conjunctie is hij weer te zien aan de avondhemel.

Dinsdag 27 april staat onze maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 357 duizend kilometer lijkt de maan groter dan normaal. Doordat het vandaag ook volle maan is, spreken we van een supermaan. De maan is voor 100% verlicht en is vrijwel de hele nacht zichtbaar in het zuiden.

Meteoren

Tijdens de maand april is er slechts één meteorenzwerm actief die voor vallende sterren kan zorgen.

De η-Aquariden zijn zichtbaar van 19 april tot en met 28 mei. Het hoogtepunt valt dit jaar op 6 mei, volgende maand dus. De vallende sterren ontstaan door stofdeeltjes afkomstig van de komeet Halley! De ellipsvormige baan van de komeet heeft in tegenstelling tot de Perseïden, niet 1, maar 2 snijpunten met de baan van de aarde rond de zon. Dit zorgt ervoor dat de aarde dus tweemaal per jaar met de stofdeeltjes van de komeet Halley in aanraking komt. De eerste keer eind april/begin mei. De tweede keer in oktober, wanneer we de Orioniden kunnen waarnemen.

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken