10 maart 2021 - 3 min. lezen
92 reacties 92

Het staat al enkel dagen in de weerkaarten dat er donderdag mogelijk fikse rukwinden kunnen optreden en eventueel zelfs een eerste (zuid)westerstorm van 2021. Dit is nog steeds het geval, zij het wel niet meer zo extreem als eerst aangegeven door het Europese weermodel. De storm zou dan ook de naam Evert krijgen. Desalniettemin is een voorspelling met de meest recente weerkaarten wel noodzakelijk!

Deelnemen aan discussie? Ben je ge├»nteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Door de interactie met de linkeruitgang van de jetstreak op de Atlantische Oceaan is een klein, maar krachtig lagedrukgebied ontstaan met stevige rukwinden. Dit ligt nu nog voor de westkust van het Verenigd Koninkrijk, maar schuift geleidelijk op naar het oosten zodat niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar ook de Benelux in een stevig windveld komt te liggen met kansen op storm.

De depressie ligt nog op de Atlantische Oceaan

In de loop van woensdagavond trekt een warmtefront over wat zorgt voor enkele mm neerslag (2 tot lokaal 10 mm). Tegen donderdagochtend komt dan het buiige koufront opzetten met daarachter een fikse toename van de rukwinden. Ook na de passage van de depressie, blijft een stevige wind staan uit het westen, maar de zwaarste rukwinden gaan er dan wel uit. Een bui blijft tevens mogelijk.

Toenemende rukwinden

In de loop van woensdagavond neemt de wind al toe, maar de meest felle rukwinden treden pas op in de loop van donderdag. Tegen de late namiddag neemt de wind in kracht af. De rukwinden schommelen op het hoogtepunt, dat is tussen 07:00 en 15:00 tussen 80 à 100 km/h. Vooral aan zee kan dit lokaal nog iets hoger uitvallen. Schade valt met deze rukwinden niet uit te sluiten, maar aangezien de bomen nog niet in blad staan zal dat eerder beperkt zijn. Het wegwaaien van dakpannen kan natuurlijk wel voor problemen zorgen!

Harmonie tekent windstoten van 100-110 km/h in aan zee, elders 80-90 km/h.

Of het wel degelijk een storm wordt, is dus ook afwachten of er een windkracht 9 wordt gehaald, gemiddeld over een uur, in een van de offici├źle meetstations. Voorlopig is dat nog niet het geval, maar dat kan snel keren!

Of het daadwerkelijk tot storm komt, wordt nog afwachten.

Krijgt de storm een naam?

Of de storm een naam krijgt, wordt uitgelegd in dit artikel. Voorlopig is er nog geen code oranje uitgegeven door een weerinstantie, dus heeft de storm nog geen naam. Wanneer een code oranje wordt uitgegeven door het KNMI of MetOffice (Britse weerdienst), krijgen we storm Evert! Is dat door MeteoFrance of het KMI, dan krijgen we storm Lola.

  • Een overzicht van de huidige stormnamen kan hier gevonden worden.

Waarschuwingskaart voor donderdag

Matthias

Door Matthias

Afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en actueel volg ik een postgraduaat in "weather and climate modelling". Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
81 Prognose

Winterse signalen deel 9: licht winterweer houdt aan

2 dagen geleden - 4 min. lezen
35

Opnieuw gladde wegen door lokaal ijzel

3 dagen geleden - 3 min. lezen