0

Het was even wachten, maar daar zijn ze dan toch. Tropische stormen die zich vormen ten westen van Afrika. Dankzij het warme zeewater kunnen buiencomplexen zich organiseren, veel energie verzamelen en uitgroeien tot een tropische storm. Als de windschering voldoende laag blijft, zal zo’n systeem verder activeren tot een heuse orkaan. De Caraïben, Florida en het zuiden van Noord-Amerika moeten tussen juli en september dan rekening houden met noodweer. Momenteel heeft het NHC 3 tropische stormen een naam gegeven: Gert, Franklin en Emily.

Het is druk op de Atlantische Oceaan met meerdere verstoringen en buiencomplexen. 3 systemen hebben inmiddels het stadium tropische storm bereikt.

Buiencomplex golf van Mexico

Het National Hurricane Center heeft voor een groep onweersbuien in de Golf van Mexico ook een 80% kans afgekondigd dat het zich zal organiseren in een tropische storm. Het lijkt daarbij vooral het zuiden van Texas in het vizier te hebben alsook delen van Mexico. Grootste gevaren bij dit systeem zijn de neerslaghoeveelheden.

Komende 24-48 uur begeeft het complex aan buien zich naar het westen op de Golf van Mexico.

Gevaar voor 3 orkanen?

Tropische storm Franklin bevindt zich op maandag ten zuiden van de Dominicaanse Republiek en zal volgens de laatste weermodellen een scherpe bocht maken richting het noorden tot noordoosten. Vooral de omgeving van Haïti en Puerto Rico moet rekening houden met intense neerslag en kansen op modderstromen.

Na woensdag wordt het systeem opgenomen in zeewater met een lagere temperaturen en verdwijnen de tropische eigenschappen geleidelijk. De kans dat storm Franklin een orkaan wordt is op dit moment klein.

Positionering tropische storm Franklin op maandag 21 augustus 2023

Tropische storm Gert bevindt zich nog iets oostelijker dan Franklin en lijkt voorlopig geen lang leven beschoren volgens de weermodellen. Uit de berekeningen voor de komende dagen neemt het systeem op dinsdag in kracht af en wordt er ook hier geen orkaan verwacht.

Tenslotte waarschuwt het NHC ook nog voor tropische storm Emily. Dit systeem is het meest actief in vergelijking met de andere twee. De nieuwste berekeningen geven ook dit systeem een noordelijke swing waardoor het snel terechtkomt in de koele wateren van de Atlantische Oceaan. Opgelet, het weerbeeld in Europa kan hierdoor flinke verrassingen vertonen. Van vroeg herfstweer tot een doorstart van de zomer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen