8 juli 2018 - 4 min. lezen 0 reacties

Het Atlantische Orkaanseizoen is begonnen op 1 juni dit jaar en eindigt op 30 november. Tot enkele dagen geleden bleef het relatief rustig boven de Atlantische Oceaan, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Vrijdagochtend groeide Beryl uit van een tropische storm tot een orkaan. Hij zet nu koers richting de Antillen.

Rustig orkaanseizoen

Hoewel het orkaanseizoen op 1 juni van start ging, hebben we de laatste weken amper activiteit gezien boven de Atlantische Oceaan. Soms ontstond eens een storm die net genoeg eigenschappen had om tot een tropische storm geclassificeerd te worden. Een voorbeeld hiervan was ‘Alberto’. Hij ontstond op 25 mei en is uiteindelijk aan land gegaan in de Amerikaanse staat Florida.

Uiteindelijk kwamen zelfs twee verslaggevers van de Amerikaanse nieuwszender WYFF News 4 om het leven toen een boom op hun wagen terechtkwam. De reporters waren op weg om een reportage te maken over het noodweer in North Carolina.

De storm kwam aan land met windsnelheden die boven de 70 km/u piekten. Verder zorgde Alberto voor veel regen. Vooral de kustgebieden van Florida tot Mississippi en het westen van Georgia kregen tot 30 mm regenwater over zich heen. Lokaal kwam het logischerwijze tot overstromingen. Bovendien was er een kans op het ontstaan van een tornado.

Wat gaat orkaan Beryl doen?

Eerst en vooral: de Benelux hoeft zich geen zorgen te maken want er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat de storm richting West-Europa trekt. Volgens meteorologen trekt de storm op dit moment richting de Antillen, een archipel in de Caraïbische Zee. De Nederlandse Antillen lijken volgens de laatste berichten niet op het pad van de kern van de orkaan te liggen. Ook daar gaat het stormen, maar mag men het gevaarlijke weer eerder als een tropische storm omschrijven.

Het pad van orkaan Beryl.
Het pad van orkaan Beryl (NHC)

Groeit Beryl uit tot een monsterorkaan?

De exacte koers en de kracht van de orkaan valt moeilijk te voorspellen. Beryl is namelijk een kleine, compacte orkaan. Dit zorgt ervoor dat hij snel aan kracht kan verliezen, maar evengoed sterkt hij later op de dag opnieuw wat aan. Heel onvoorspelbaar dus. De laatste prognoses laten de orkaan nog wat aansterken maar men vermoedt niet dat hij op volle kracht aan land zal komen.

Windsnelheden van orkaan Beryl
We zien duidelijk dat de orkaan afgezwakt zal zijn eenmaal hij de eilandengroep Antillen bereikt.

Het gebied waar Beryl aan land zou komen zou regelmatig te maken hebben met een sterke windschering. Rond de orkaan bevindt zich ook relatief droge lucht. Dit zijn enkele factoren om aan te nemen dat de kans dat Beryl een monsterorkaan wordt miniem is.

Nieuwe orkaan in de maak boven de Atlantische Oceaan?

Na het ontstaan van Beryl (categorie 1 orkaan) is op dit moment al een nieuw systeem in ontwikkeling. Het warme zeewater voor de oostkust van de VS heeft ervoor gezorgd dat een nieuwe tropische depressie het leven zag. Naar alle waarschijnlijkheid groeit dit derde exemplaar volgende week uit tot een tropische storm en mogelijks later zelfs tot een orkaan. Het systeem lijkt wel boven zee te blijven door zijn noordelijke koers.

Later kan deze nieuwe storm ons weer zelfs beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat het hogedrukgebied bij de Azoren verder naar het zuiden wordt geduwd en dat het zo minder gemakkelijk uitlopers naar het Europese vasteland kan sturen. M.a.w. het kan het einde betekenen van de droge periode in de Benelux door een meer westelijk regime. Uiteraard is deze theorie een van de vele mogelijkheden want de koers van dit soort stormen is vaak zeer onvoorspelbaar…

laatste berekeningen GFS
Het Amerikaanse weermodel toont in haar laatste berekeningen de positie van de nieuwe storm.

Bron data: Wikipedia, nu.nl, weerplaza.nl, weer.nl

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken