Oorzaken van een lage luchtvochtigheid in uw huis. Ontdek deze nieuwste tips!
Heeft u vandaag ook last van een lage luchtvochtigheid in huis? De kans is groot dat u te maken krijgt met lichamelijke klachten zoals hoestbuien, droge keel, droge ogen etc… Ontdek wat u kan doen tegen een lage luchtvochtigheid in huis en hoe u de levenskwaliteit binnenshuis kan verbeteren. We geven ook enkele tips mee die u onmiddellijk kan toepassen in uw woning om de luchtkwaliteit te verbeteren.
- Vitamine D: een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam
- Veel stof in huis? Overweeg de aankoop van een luchtwasser
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Oorzaken van een lage luchtvochtigheid?
Wie net een woning heeft gekocht, zal vroeg of laat met dit probleem te maken krijgen. Onze woningen zijn door strenge normen erg sterk geïsoleerd. Dat heeft talloze voordelen zoals een fikse besparing op onze energiefactuur. Het probleem is echter dat de warmte en vervuilde lucht binnenshuis ook niet optimaal kunnen verdwijnen. Er zijn ventilatiesystemen op de markt die hun best proberen te doen, maar er gaat niets boven een klassiek moment in de ochtend van verluchten.
Daarnaast speelt ook het weerbeeld een rol in de mate van luchtvochtigheid. Als de wind uit het oosten waait, wordt er continentale en droge lucht aangevoerd vanuit Centraal-Europa. Dit is een ongunstige windrichting voor een gezonde luchtvochtigheid. Willen we een meer gebalanceerd evenwicht, dan moeten we wind krijgen uit het westen, vanaf de Atlantische Oceaan. Helaas gaat dat ook gepaard voor de liefhebbers van warmte en zon met meestal regenbuien.
Een andere reden van een lage luchtvochtigheid kan het gebrek zijn aan planten in huis. Planten kunnen echte luchtzuiveraars zijn en ook de lucht extra gaan bevochtigen. Wie er dus nog geen heeft staan, overweeg de keuze voor een frisse groene plant (die u uiteraard regelmatig water moet geven) 😉
Tips om de luchtvochtigheid op te krikken
Er zijn vele tips te vinden op het internet. Wij hebben hier alvast de beste tips voor de lezers verzameld. Zo hoeft u niet van de ene naar de andere website te schakelen, lekker gemakkelijk! We beseffen overigens dat niet alle tips voor veel mensen in 1,2,3 te integreren zijn. Vaak is een combinatie van meerdere tips ideaal om de luchtvochtigheid in uw woning op te krikken.
- TIP1: kies op het juiste moment voor actieve verluchting van de woning. De beste momenten zijn vroeg in de ochtend of laat in de avond. Tijdens zonnige en warme dagen is deze tip iets minder nuttig omdat er dan relatief minder waterdamp beschikbaar is in de atmosfeer. Ook tijdens erg koude dagen is het niet altijd nuttig om het huis volledig te laten verluchten.
- TIP2: een gemakkelijke tip die voor veel mensen meteen te integreren valt. Kies voor de ‘holy grail’ van luchtzuiverende planten die ook nog eens de luchtvochtigheid de hoogte in stuwt. Het meest gekende voorbeeld is de ‘Goudpalm’ of ‘Areca’. U vindt deze plant bij de betere bloemenzaak en/of via deze webshop.
- TIP3: zet een aantal bakjes met water op de verwarming of dichtbij het raam met veel zonlicht. Door verdamping komt er stelselmatig waterdamp in de woonkamer. Een hygrometer kan deze stijging detecteren. Dit weerstation is bijvoorbeeld ook geschikt om de luchtvochtigheid te meten.
- TIP4: laat de vaatwasser gewoon open wanneer het programma is afgelopen. Een vaatwasser bevat veel stoom en wanneer die in de woonkamer zijn weg kan zoeken zal ook de luchtvochtigheid stijgen. Een simpele tip die wellicht veel mensen snel kunnen toepassen.
Gevaren van een lage luchtvochtigheid?
Wie niet nadenkt over de luchtkwaliteit in zijn woning, kan nare neveneffecten ervaren. Zo kunnen er barsten en scheuren in houtstructuren ontstaan. Lichamelijke klachten zoals een droge hoest, droge huid en gebarsten lippen en irritatie aan ogen en luchtwegen zijn zeker mogelijk. Een hoge luchtvochtigheid is dan ook weer niet goed, want dan kunnen er schimmels ontstaan op de muren en stijgt de kans op allergische reacties. Veel stofmijten en andere beestjes vinden een te hoge luchtvochtigheid erg fijn.
Wat is een ideale luchtvochtigheid?
Heeft u na het lezen van dit artikel koppijn gekregen van wat u nu moet doen? Geen nood, we helpen je graag. Hieronder hebben we een percentage geplaatst waarbij u kan weten of de luchtvochtigheid op de hygrometer een goede waarde geeft voor een comfortabele levensstijl.
Er wordt door heel wat partijen een luchtvochtigheid naar voor geschoven van ongeveer 40 tot 60%. Onder de 40% is de luchtvochtigheid te laag en dus schadelijk voor de gezondheid. Alles boven de 60% is ook niet goed, want dat zorgt voor toenemende schimmelvorming. Het vergt dus best wat oefening om de ideale luchtvochtigheid te bereiken en op peil te houden. Veel succes!
Sommige linkjes bevatten affiliate