1 mei 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Op dit moment trekt een forse buienlijn over het centrum en het oosten van België. Veel heeft te maken met de onstabiele atmosfeer waarin we ons bevinden. Eerder deze namiddag werd ook het zuidwesten van het land getroffen door enkele pittige buien die heel langzaam richting andere oorden trokken. Op die manier ontstonden er grote neerslaghoeveelheden die lokaal tot wateroverlast hebben geleid.

Forse buienlijn

Er was uitgebreid voor gewaarschuwd in de onweersverwachting voor de maand mei. Er gingen vanuit Frankrijk enkele pittige buien over het land trekken, veroorzaakt door de combinatie zonneschijn, hogere temperaturen en onstabiliteit. Deze ochtend waren de eerste tekenen zichtbaar door de wolkenformatie: altocumulus floccus.

altocumulus

Deze wolkenformatie vertelt samen met cumulus castellanus vaak het verhaal van onweer in de late namiddag/avondperiode. Daarom waren we vrij zeker om de batterijen van de camera op te laden en te wachten op de eerste initiatie van onweders. Het onweer in het centrum konden we in de vroege namiddag niet meer pakken vanwege de afstand + het feit dat er boven het noorden van Frankrijk opnieuw een forse buienlijn aan het ontstaan was. Ons geduld werd even later beloond met een stevige wolkbreuk, hagel en bliksemontladingen.

wetteren windhoos

Op dit moment (17:30) trekt de buienzone verder richting het noordoosten van België. De bliksemactiviteit lijkt er volgens onze laatste gegevens wat uit te gaan, maar nog steeds is het opletten voor fikse buien met alles erop en eraan (in eerste plaats overvloedige regenval).

Eerste beelden van het onweer regio Kruishoutem

fotowateroverlast1mei (2)
fotowateroverlast2014 (1)

Bron foto’s: Bove Filip

Delen


Verder lezen

Alles bekijken