37

Een opstuw van tropische hitte en toenemende onstabiliteit boven Frankrijk en de Benelux. Het klinkt als muziek in de oren voor de liefhebber van klank- en lichtspel. De komende 24u staan in het teken van een Spanish Plume-achtige setting waarbij de luchtsoort sterk onstabiel wordt in de loop van de dag. Zo moeten we op zondag 9 juli 2023 rekening houden met flinke onweerskansen en mogelijk opnieuw stormschade in bepaalde regio’s van de Lage Landen.

Hevige windstoten en hagel

Momenteel is een aandachtspunt de restbewolking die in de loop van zondagochtend over de Benelux trekt. Een aantal weermodellen berekenen veel hinder voor de zon om het thermisch goed te laten opwarmen. Dat heeft meteen zijn effect op de temperaturen en de onstabiliteit die kan opgebouwd worden. Indien er weinig bewolking roet in het eten gooit, kan de onstabiliteit groeien tot 1500-2000 J/KG. De combinatie met windschering die gunstig is in de onderste 6 km is een traditioneel recept voor hevige onweersbuien. Dit kunnen multicells of zelfs supercells worden.

Het traject van de onweersbuien is vanuit Noord-Frankrijk richting het noordoosten van de Benelux. Het oosten van Nederland en het westen van Duitsland zijn extra gevoelig voor noodweer.

Naast de hevige neerslag bij onweersbuien moeten we ook extra aandacht besteden aan windstoten en hagel. Er worden traditioneel heel wat evenementen georganiseerd in de zomer en dat kan een grote impact hebben op de organisatie. Onze weerdienst is dit weekend bijvoorbeeld actief met professioneel weeradvies voor meerdere klanten in de Benelux! Uit de nieuwste weerdata zien we spectaculaire waarden qua hagel en maximale windstoten. Een situatie om goed op te volgen!

Impressionante berekening van het Amerikaans weermodel GFS. Zo zouden bij onweersbuien hagelstenen mogelijk zijn tot 5, lokaal 7 cm! Geen gunstig scenario.

Wanneer we de parameter windstoten analyseren moeten we nog meer waarschuwen. Bij volwassen onweersbuien zien we vaak een ‘klontering’ ontstaan. Het wordt dan 1 onweercomplex dat aan de voorzijde gepaard gaat met ‘damaging winds’. We moeten dan meteen denken aan een downburst (zie video). Er is bij een ‘ideale’ overlap tussen windschering en onstabiliteit zelfs tijdelijk een kans op een tornado. We benoemen dit als een aandachtspunt.

Het Nederlands weermodel HARMONIE komt met zware windstoten tot ruim 100 km/u. Dat zou opnieuw op grotere schaal stormschade kunnen opleveren.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken