18 april 2021 - 3 min. lezen
59 reacties 59

Het voorjaar brengt traditioneel een afwisseling tussen koelere en warme luchtmassa’s. Vanaf april is het dan ook mogelijk dat er onweer ontstaat met een iets hevigere ondertoon. Ook op maandag 19 en dinsdag 20 april 2021 is dat het geval. De onweerskansen stijgen in de loop van de dag en zullen zich vooral bezighouden met delen van Nederland en het noorden van België. Elders blijft er een mix van zon en wolkenvelden aanwezig.

Fikse buien met een donderklap

Moeten we komende dagen al rekening houden met de eerste hevige onweersbuien? Neen, zo’n vaart zal het niet lopen. Dat komt omdat de onstabiliteit in de vorm van CAPE eerder beperkt is. Onweersbuien hebben namelijk CAPE nodig om zich te voeden en in leven te blijven. Op maandag en dinsdag ligt deze CAPE tussen 200 en 500 J/KG, afhankelijk van de hoeveelheid zon die er aan voorafging. Als we kijken naar de zomerperiode dan haalt de CAPE soms 2000 tot 4000 J/KG of meer. Vanzelfsprekend is de intensiteit dan ook een pak hoger met zelfs hagelkansen.

Wat we dan wel verwachten zijn enkele hevige buien die gepaard kunnen gaan met een donderslag. De hoogste kans situeert zich steeds tussen 14:00 en 17:00. Dan is de thermische component op haar maximum en dat helpt de latente onstabiliteit (CAPE) om zich op te bouwen.

Op maandag halen we maxima tussen 14 en 16°C. Tegelijkertijd groeit de onstabiliteit boven de Benelux met lokaal enkele pittige buien.
Onweerrisico op maandag is klein maar aanwezig over het centrale deel van de Benelux

De weersverwachting voor maandag ziet er dus onstabiel genoeg uit om enkele pittige buien te veroorzaken. Er wordt daarenboven weinig wind berekend waardoor de buien zich traag van plaats X naar Y verplaatsen. Het gevaar voor veel regen op korte tijd is dan ook aanwezig.

Dinsdag opnieuw kans op enkele pittige buien

Dankzij de rustige setting op de weerkaarten kunnen we ook op dinsdag enkele buien verwachten die in de namiddag opnieuw gepaard kunnen gaan met een donderklap. In de ochtendperiode is die kans quasi nihil doordat er geen opbouw is van CAPE. Dat komt omdat de temperatuur dan te laag ligt voor buienvorming.

Op dinsdag stijgt de temperatuur opnieuw richting 16°C, lokaal nog iets meer. Op de voorspelde Surface Based Cape kaarten zien we dat de onstabiliteit in het zuidoosten van de Benelux zit. De kans op onweer elders is dan kleiner.
Dinsdag berekent het Amerikaans weermodel GFS een onweerskans voor het NO van Nederland en het ZO van België

Opmaat voor een actief onweerseizoen in 2021?

Mogen we met deze eerste onweerskansen ook hopen op een actief onweerseizoen in 2021? Dat kan niemand vertellen, want deze kansen zijn sterk afhankelijk van de positie van lage- en hogedrukgebieden. Een hete zomer is bijvoorbeeld niet altijd gunstig voor fikse onweersbuien omdat er weinig vocht beschikbaar is. Dat is namelijk essentieel voor de vorming van hevige onweersbuien.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken