29 juni 2022 - 3 min. lezen
8 reacties 8

Vandaag en morgen lopen de temperaturen alweer op naar zomerse waarden, met donderdag als thermisch hoogtepunt in de oostelijke regio’s van de Benelux. Plaatselijk tikken we dan opnieuw de tropische waarde van 30 graden aan. Op donderdag wordt er echter ook onstabiele lucht aangevoerd, waardoor de kansen op onweer over het oosten van de Benelux flink toenemen. Plaatselijk kunnen die buien fel zijn, met veel neerslag, hagel en/of windstoten. In onderstaand artikel gaan we dieper in op de onweerskansen voor 30 juni 2022.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Onweerskansen donderdag 30 juni 202

Al enkele dagen wordt er door de weermodellen alweer een onstabiele weersituatie berekend voor komende donderdag en dit vooral over het oosten van de Benelux. Op synoptisch vlak zitten we daar dan in de warme sector van een wegtrekkend hogedrukgebied boven Scandinavië. De stroming komt daarbij uit richtingen tussen zuid en oost, waardoor het kwik oploopt richting een zomerse 25-30 graden. Een golvend front maakt echter al snel zijn intrede over de westelijke regio’s, waardoor daar de wind snel naar het westen draait, de bewolking flink toeneemt en er voor de middag al regen kan vallen.

De bijhorende aanvoer van warme en vochtige lucht aan de oppervlakte, in combinatie met de sterke instraling, kan er voor zorgen dat er zich een thermische vore vormt voor het front uit, waardoor de atmosfeer opnieuw onstabiel wordt. Dit zien we in de loop van donderdag gebeuren over het oosten van de Benelux. Dit alles resulteert in een sterke temperatuurgradiënt, met frisse maxima over het westen en tropische waarden over het oosten.

De onweerskansen nemen in de loop van de dag dan ook toe. De CAPE zou over het oosten kunnen oplopen tot 1500 J/kg of plaatselijk net iets meer. De effectieve windschering ligt daarbij vooral rond 15-25 kts, waardoor de buienmodus single cells of multicells zou zijn. Concreet verwachten we daarom donderdag in de loop van de dag de vorming van enkele lokale regen- en onweersbuien over het oosten van de Benelux.

Door de grootschalige forceringsfactor, met name de vore, en de grote dagelijkse gang en eventuele orografische effecten over het oosten, verwachten we dan ook dat de buien een vrij verspreid karakter zullen aannemen en eventueel samenklonteren. Hoe meer naar het (noord)oosten toe van de Benelux, hoe hoger daarbij de kans op onweer. Desalniettemin kan er bij de buien veel neerslag vallen en is er ook kans op hagel (tot 2 cm) en windstoten, mogelijk tot 70 km/h.

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken