27 augustus 2019 - 4 min. lezen 109 reacties

Met het einde van de derde hittegolf van het jaar in zicht, komen er opnieuw enkele onweerskansen aan. Vandaag zijn er vooral over het oosten van de Benelux lokaal onweerskansen, morgen tegen de avond en nacht gebeurt dit op meer uitgebreide schaal.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Onweerskans op 27 augustus 2019

Vandaag werden er op veel plaatsen opnieuw tropische temperaturen verwacht, met op de warmste plekken zelfs temperaturen tot 34 graden. Aan de kust kwam er in de loop van de dag wat verkoeling door een opstekende zeebries. Ook in de Ardennen bleef het wat koeler. Op sommige plaatsen komt wat hoge of middelhoge bewolking voor, maar de nadruk lag duidelijk op de zon vandaag.

In de loop van de namiddag werd in het oosten van de Benelux en ook deels in het centrum de convectietemperatuur bereikt en konden er stapelwolken ontstaan, in de Ardennen ook geholpen door orografische uplift (gedwongen, stijgende lucht door de heuvels). Meerdere modellen laten deze stapelwolken doorgroeien tot een aantal buien, waarbij de grootste kans vooral boven de Belgische Ardennen lijkt te zijn.

Over Belgisch Limburg en het zuiden en zuidoosten van Nederland kunnen er dan eventueel van hieruit wat buien binnentrekken of enkele nieuwe buien ontstaan op de outflow hiervan. Voorts laten enkele weermodellen ook wat buien ontstaan op het zeebriesfront aan de westkust van Nederland, maar ook daarover is er niet echt een duidelijke consensus.

Onweerskans op dinsdag is relatief klein.

De onstabiliteit is vrij hoog, met zelfs piekwaarden van de CAPE richting 2000 J/kg. Windshear blijft beneden 20 kts en ook dynamische forcering is niet significant aanwezig. Dominante storm modus blijft dus bij single cells of pulse storms. Waar er zulk een bui hangt is het door de hoge onstabiliteitswaarden en droge lucht onderin wel opletten voor wat hagel, windstoten tot ca. 60 km/h en door de lage treksnelheid ook tijdelijk hevige neerslag.

In de loop van de avond en nacht zal de onweersdreiging dan ook opnieuw afnemen en sterven de meeste buien uit doordat de voeding wegvalt. Toch kunnen we, net als vorige nacht, een enkele resterende bui niet uitsluiten.  

Hogere kans op onweer op woensdag

Woensdag is er meer hoge en middelhoge bewolking aanwezig en krijgt de zon het af en toe al wat moeilijker. Toch stijgen de temperaturen vooral in het centrum en oosten nog richting tropische waarden. In de loop van de dag trekt echter een thermische vore over (een convergentielijn), waarop sommige modellen al enkele buien laten ontstaan.

De grootste onweersdreiging is er echter pas tegen de avond- en nachtperiode, wanneer deze dreiging een grootschalig karakter aanneemt. Weermodellen laten echter duidelijk zien dat, ondanks het duidelijke neerslagsignaal, de convectietemperatuur niet bereikt wordt en dat ook CIN (het dekseltje) nog duidelijk in de soundings aanwezig blijft.

Dit wil dus zeggen dat we te maken zullen krijgen met ‘elevated convection’, waarbij de onweersbuien ontstaan vanaf hoogte en niet vanaf de grond. Dynamische forcering komt dan van bovenluchtdivergentie op nadering van een hoogtetrog.

Op woensdag dient vooral het westen rekening te houden met enkele onweersbuien in de nacht van woensdag op donderdag.

CAPE piekt tijdens de avond opnieuw richting 1500-2000 J/kg en windschering zit rond 20 kts, met dan kans op multicells. Modellen berekenen daarbij plaatselijke neerslaghoeveelheden boven 30 mm.

Onweerachtige weersverwachting

Op dinsdag dus vooral over het oosten van de Benelux (vooral het gebied rond de Ardennen) en plaatselijk op het zeebriesfront enkele onweersbuien. Toch is het daarbij opletten voor wat hagel, windstoten en tijdelijk hevige neerslag. Tijdens de nacht afnemende buiendreiging, al kan er hier en daar nog een verdwaalde bui opduiken. Voorts klaart het op de meeste plaatsen op.

Op woensdag is er meer bewolking aanwezig en kan het nog tropisch warm worden in het centrum en oosten van de Benelux. In de loop van de dag zijn er plaatselijk al wat buien mogelijk op de convergentielijn. Maar vooral ‘s avonds en ‘s nachts krijgen de onweersbuien een grootschaliger karakter, geforceerd vanaf de hoogte door de naderende hoogtetrog. Ook dan is er plaatselijk kans op hagel, windstoten en meer dan 30 mm neerslag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen