22 augustus 2013 - 2 min. lezen 5 reacties

Het is weeral een tijdje geleden (onweders 4 augustus 2013), maar aanstaande zaterdag, 24 augustus. dienen zich opnieuw enkele onweerskansen aan. Dat kan plaatselijk fel uitpakken met alles erop en eraan. In dit weerbericht de details en een vooruitblik voor het weer na het komende weekend. Krijgen we een voortzetting van het wisselvallig zomerweer of dient er zich een meer stabiele periode aan?

Onweerskansen 24 augustus

Als we de voorspellingskaarten moeten geloven, ziet het er goed uit wat de onweerskansen betreft. Vooral het centrum en het noordoosten van België hebben een hoge percentage te pakken voor onweer omdat ze het langst vertoeven aan de warme zijde van een kleinschalige depressiekern. In deze omgeving wordt met een oostelijke stroming relatief warme lucht geadvecteerd.

onweerskansen 24 augustus

Dynamiek dankzij windschering

In het verleden is meermaals gebleken dat potentiële onstabiliteit in de vorm van CAPE niet altijd voldoende is om interessant onweer te triggeren. Zo hebben we vaak veel meer aan een hoge windschering in de buurt van onstabiliteit. Deze windshear zorgt ervoor dat alles ‘gemakkelijk’ kan doorgroeien tot onweersbuien. Vaak zijn het ook deze buien / cellen die stormspotters willen jagen omdat ze windhozen, significante hagel en/of wallclouds veroorzaken.

waarschuwing onweer

De deep layer shear tussen 1 – 8 km schommelt in de namiddag tussen 20 en 30 kts. De 0-6 km shear is afwezig = minpunt.  De Thompson Index (parameter voor onweer) ligt boven de 30 en is daarmee goed. De CAPE (aanwezig energie) ligt rond de 500 – 600 j/kg. Allemaal waardes die in het verleden veel beter zijn geweest. Maar het zijn natuurlijk deze situaties die voor enorme verrassingen kunnen zorgen. Zo berekenen diverse weermodellen behoorlijk veel neerslag in de namiddag en de nacht van zaterdag op zondag. Hiermee denk ik direct aan lokale wateroverlast.

Na het weekend herstel zomerweer?

Het is allemaal nog wat vroeg om over te speculeren, maar na het weekend lijkt het zomerweer zich te herstellen. We evolueren dan opnieuw naar een episode met hogedruk ten zuidwesten van het UK. Temperaturen tussen 20 en 25°C en regelmatig de nodige zonneschijn vormen de basis van dit recept.

hogedrukweer

Bron kaarten: meteociel.frwetteronline.de

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen