2

De weerkaarten ogen alweer behoorlijk interessant voor onweerliefhebbers met een mogelijk pittige onweersituatie. Donderdag zijn we terecht gekomen in een warme sector met aanvoer van erg vochtige lucht die bovendien ook weer onstabiel zal worden tijdens de avond. Dan schuift een thermische vore over het zuiden van de Benelux, vooral over België. Daarop zullen zich makkelijk regen- en onweersbuien gaan vormen die voor het nodige klank- en lichtspel zouden kunnen zorgen. Door de erg vochtige lucht is het opletten voor plaatselijk overvloedig veel regen met wateroverlast. Wat mogen we precies verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Onweersituatie 5 september

Interessante onweersituatie door thermische vore

Donderdagavond hebben we te maken met een interessante, maar potentieel explosieve situatie op de weerkaarten. Achter een warmtefront dat in de ochtend voorbij getrokken is, is de Benelux terecht gekomen in een zeer vochtige luchtmassa in een warme sector. Na het optrekken van het ochtendgrijs zal door de dagelijkse gang en opwarming door de zon daardoor ook de nodige onstabiliteit opleven.

Over België en de zuidelijke delen van Nederland ligt deze namiddag en avond een thermische trog, herkenbaar als een luchtmassa met hoge Theta-E en Theta-W waarden aan de voorzijde van een stationair koufront. Deze tonen aan dat we in een potentieel zeer onstabiele luchtmassa verkeren waarin maar weinig moeite nodig is om stevige regen- en onweersbuien te doen ontstaan. Theta-E loopt op naar 56-62°C en Theta-W naar 20-22°C. Dat zijn erg hoge waarden! Bovendien tonen de meeste weermodellen ook tekenen van convergentie in de onderste luchtlagen onder de vorm van een ‘vore’. Een zone waar de ZZW-wind botst met de NO-wind. Door de botsting van de wind ontstaan hierdoor makkelijk opwaartse luchtbewegingen die het ontstaan van regen- en onweersbuien zal bevorderen.

Wat mogen we precies verwachten van de onweersituatie?

De thermische vore zou in de loop van de avond NW-ZO dwars over België liggen en noordwaarts opschuiven. Op deze convergentielijn zullen zich geclusterde regen- en onweersbuien vormen. De buien genieten van heel wat CAPE, die oploopt naar 1000-1500 J/kg, over het zuidoosten zelfs tot 1500-2000 J/kg. De eerste buien zullen dan ook in dit regime gaan ontstaan over het zuidoosten van België op de dagelijkse gang tijdens de late namiddag en vooravond en vervolgens westwaarts propageren. Het regime aan windschering is matig met een 30 knopen over de onderste 6 kilometer, meer dan voldoende voor georganiseerde multicellen.

Over de positie van de thermische vore bestaat echter nog heel wat onzekerheid in de weermodellen. AROME legt de vore erg zuidelijk en laat de meest intense buien vooral zien over centraal- en zuidelijk België. HARMONIE zit veel noordelijker en volgt daarin meer het scenario van ECMWF. Ook deze laten de buien ook over Vlaanderen en zuidelijk Nederland ontstaan op een vore die veel noordelijker zit. Icond2 zit tussen beide scenario’s in en laat de vore over het centrale deel van België zien en vervolgens noordwaarts opschuiven.

Onweersituatie met kans op overvloedige regen en wateroverlast

Rondom de vore zijn geclusterde regen- en onweersbuien waarschijnlijk. Er kan daarbij veel regen op korte tijd vallen door de hoge PW-waarden (hoge waterload met plaatselijk 40-50 mm PW) en plaatselijk is zelfs hagel mogelijk, vooral dan over het zuidoosten, waar de CAPE het hoogst oploopt. Onder de meest hevige buien is het dus ook opletten voor wateroverlast, want de vore zou maar traag bewegen, wat regionaal voor overvloedige regenval kan zorgen. We achten 40 tot 50mm op korte tijd plaatselijk mogelijk, sommige berekeningen laten zelfs plaatselijk tot 70-80mm op korte tijd toe. Dat zullen we dus goed moeten opvolgen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken