Onweersbuien maandag niet uitgesloten
De maanden vliegen voorbij in dit prille jaar. We bevinden ons al bijna weer halverwege april, in de volksmond ook wel de ‘grasmaand’ genoemd. De zomer komt weer in zicht en het weer krijgt ook al hier en daar zomerse trekjes. Zo kunnen er op maandag in de avonduren een paar felle onweersbuien ontstaan. Het is de eerste echte onweerssituatie van het jaar en dus heerst de vraag: hoe stevig gaat het uitpakken?
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit live via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Warm weer
Na een heldere en frisse nacht met minima tussen 4 en 8°C (in de Ardennen nog iets lager) start de dag morgen zonnig. Gedurende het grootste deel van de dag blijft de zon volop schijnen. De oostenwind is matig tot vrij krachtig (3-6 Beaufort). In open gebieden kunnen forse windstoten voorkomen. Uit de wind in de zon is het heerlijk toeven.
De maximumtemperaturen bedragen 12-16°C op de Waddeneilanden en 17-21°C elders. Waar de 20°C overschreden wordt mogen we spreken van een warme dag. Eerder deze maand was het op zondag 3 april al officieel een ‘warme dag’. Lokale weersvoorspellingen per uur: het weer op locatie.
In de tweede helft van de middag neemt vanuit het zuiden de hoge bewolking geleidelijk toe. Dit is de voorbode van buien die vanaf circa 18.00 uur het zuidwestelijk deel van de Benelux binnentrekken. Bij deze buien kan makkelijk een klap onweer voorkomen. Hoe zwaar het allemaal gaat uitpakken, is voor een groot deel afhankelijk van een aantal parameters. Deze zullen we hieronder bespreken.
- Zie ook extreem weer parameters
CAPE als 1 van de parameters
Gedurende de middag loopt de CAPE op naar waarden tussen de 100 en 500 J/kg, wat erop duidt dat de atmosfeer onstabieler wordt. De toenemende onstabiliteit wordt gestimuleerd door de oplopende temperatuur. Het stelt nog niet heel veel voor, want hartje zomer komen er regelmatig CAPE-waarden van 2000 J/kg in onze omgeving voor.
Toch is de beperkte hoeveelheid CAPE morgen voldoende om onweer te genereren. Dit gaat ook gebeuren. In alle gebieden ten zuiden van de Rijn is er morgenavond een significante kans op onweer.
Vochtige luchtmassa moet het doen
Een andere parameter voor onweer is de zogenaamde potentiële natteboltemperatuur, ook wel aangeduid als Theta-W 850 hPa. Hiermee wordt het karakter van een luchtsoort aangegeven. Hoe hoger de natteboltemperatuur, des te warmer en vochtiger de luchtmassa. En laat dat morgen nu net het geval zijn.
Aan de hand van onderstaande afbeelding is te zien dat er een ‘tong’ met hoge Theta-W-waarden uitsteekt via Luxemburg en België over de Noordzee naar Engeland. Een groot deel van de Benelux bevindt zich in deze ‘warme tong’. Aangezien warmte en vocht essentieel zijn voor de ontwikkeling van onweer, geldt dus dat bij een hogere potentiële natteboltemperatuur de kans op onweer ook groter is.
Kans op hoosverschijnselen in Luxemburg
In de avonduren zien we vanuit Noordoost-Frankrijk een betrekkelijk klein gebied met hoge SRH-waarden naderen. Een dergelijke setting duidt op een verhoogde kans op de vorming van windhozen/tornado’s. Het gebied heeft de neiging om naar het noorden te trekken, dus is een waarschuwing op zijn plaats. De potentie tot hoosverschijnselen is zeker in Luxemburg aanwezig, zij het op zeer kleine schaal. Over het algemeen blijft het alleen bij onweersbuien.
Weerbericht in het kort
Na een fraaie dag met temperaturen tot 21°C krijgen we morgenavond te maken met de eerste serieuze onweerssituatie van dit jaar. Rond 18.00 uur komen de eerste onweersbuien het zuidwesten van België binnen. Gedurende de avond en nacht trekt het geheel noordwaarts over de Benelux. Met name ten zuiden van de Rijn is de kans op onweer het grootst.
Vanwege de geringe richtingsshear zal het voornamelijk om multicells gaan. In Luxemburg is zelfs een enkele supercell mogelijk, maar de kans hierop is klein. Bovendien kunnen er in Luxemburg lokaal ook hoosverschijnselen ontstaan. Pas tegen het einde van de nacht trekken alle buien weg naar Duitsland.