2 oktober 2012 - 4 min. lezen 0 reacties

Van een openingszin gesproken.. Vandaag hoeven we ons nog geen druk te maken wat de weersituatie betreft. Het blijft rustig en zacht najaarsweer met normale temperaturen (zie ook weerbericht 2 oktober). Waar we ons echter wel op moeten focussen is de komende 48 uur.

Het is een vrij gecompliceerde synoptische situatie, maar als alle ingrediënten bij de doortocht van de storing aanwezig zijn, kan het behoorlijk heftig uitpakken met een mogelijke uitbraak (outbreak) van gevaarlijke dynamische buien (supercells). Hieronder meer informatie! PS: wie meer wil lezen over de tornado outbreak van 1 oktober 2006, navigeer naar het einde van dit bericht!

  • UPdate 17:40: in de loop van de avond wordt met de laatste data een update meegegeven over de situatie morgennamiddag. Nieuwste data van het GFS-weermodel laat de SRH stijgen tot boven 500 m²/s² in de namiddag (over België).

Toename windsnelheid in de hoogte – windshear

Als stormchaser in de Benelux gaat mijn hart behoorlijk hard slaan bij het zien van onderstaande kaartjes. Ze worden getriggerd door lightningwizard.com en specialiseren zich op extreme parameters waarvan buien kunnen profiteren. Zo hebben we voor georganiseerde en heftige buien meestal windschering of windshear nodig. Deze parameter toont de mate aan waarin luchtstromingen op grotere hoogte elkaar kruisen en met welke snelheid. Een hoge windshear (tussen 0 en 6 km van de atmosfeer) triggert onder de juiste omstandigheden meestal rotatie in de bui. Deze rotatie kan in principe ook verantwoordelijk zijn voor een windhoos.

Gevaarlijke 48 uur voor onweer

Als ik de oude data eens uit de kast haal (1 oktober 2006), zien we gelijkaardige setting ontstaan. Op die dag was er een flinke windshear aanwezig, alsook SRH (storm relative helicity). Voorgaande factoren + een lichte statische onstabiliteit (CAPE) van slechts 300 j/kg waren verantwoordelijk voor een heuse tornado outbreak in België. Ik zeg niet dat we dit morgen ook hoeven te verwachten, maar de globale situatie vertoont aardige gelijkenissen. De belangrijkste kaartjes voor aanstaande woensdag:

deep layer shear

Deep layer shear piekt in de namiddag richting 40 tot 60 kts. Dat is voldoende om stevige buien te triggeren met eventuele karakteristieken van een supercell en/of lijnconvectie met zware windstoten aan de voorzijde van de bui.

hoge windschering

Neen dit is niet de kaart van 1 oktober 2006.. Doch vertonen ze allebei dezelfde patronen. Een hoge waarde voor zowel de 0-1 km als voor de 0-6 km shear (40-45 kts).

srh 3 oktober 2012

Bovenstaande weerkaart zien we de storm relative helicity (SRH). Uit studies blijkt dat een waarde van van ongeveer 100m²/s² voldoende is voor F1-windhozen. Stijgt deze waarde echter richting 300-400 m²/s², dan neemt ook de kans flink toe op krachtigere windhozen (F2-F3). We kunnen dus duidelijk zien dat er op woensdag bij ieder bui (vanaf 12:00) de potentie aanwezig is om een dergelijk windverschijnsel te triggeren. Of het echter zover zal komen, is moeilijk te zeggen (bijzondere fenomenen).

LP supercel door Menno van der Haven

Dynamisch oké, maar ook veel neerslag

Morgen zal niet alleen de dynamische setting onze aandacht eisen, maar ook de kansen op flinke regenval zijn interessant om te bekijken. Het Amerikaanse weermodel (GFS) berekent neerslagsommen tot 20, lokaal 30 mm aan de Belgisch en Nederlandse kust.

Dit bericht* wordt later vandaag/vanavond ondersteund met een kaartje waarop de kansen visueel worden voorgesteld. Ondertussen kan u de berichtgeving rond deze mogelijke extreem weer situatie raadplegen via Twitter (weerwaregem) en/of Facebook (weerstation Waregem). Link naar de case van de tornado outbreak.

* Dit bericht is louter informatief, gelieve ook geen belangrijke beslissingen te baseren op de gegevens in dit bericht en/of op deze website (zoals uitdrukkelijk vermeld bij de weervisie van www.noodweer.be)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken