4 oktober 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

De weerkaarten ogen bijzonder boeiend. Qua dynamiek zullen we in de loop van de nacht niet hoeven te klagen, want waar we gisteren een SRH te pakken hadden van bijna 175 – 200 m²/s² zien we morgenochtend omstreeks (06:00) waardes verschijnen van ruim 350 m²/s². Deze (extreem) hoge waardes worden veroorzaakt door een stormveld op 850 hPa (1499 m).

Deze waardes qua windschering worden echter niet optimaal benut aangezien de uitwisseling tussen 1499 m en 2 m slechts beperkt is. Moesten we dergelijke waardes halen in de zomerperiode bij onweersbuien, dan kunnen de windstoten zeer fel uitpakken.

srh hoger dan 350

In het tweede deel van komende nacht moeten we rekening houden met regenval vanuit het westen. Deze neerslag is periodiek en vooral intens boven Nederland (daar kan opnieuw 15 tot 20 liter/m²) vallen. In België zou de neerslaghoeveelheid meevallen. Naast de regenval in de ochtendspits verwacht ik ook stevige windstoten die in België pieken tot zo’n 80 – 85 km/h. Boven Nederland en aan de kust is een lokale 100 km/h niet uitgesloten.

Vandaag bevinden we ons tijdelijk in rustiger vaarwater vergelijken met wat we gisteren en afgelopen nacht te verwerken kregen. Op sommige plaatsen in het westen van België viel er meer dan 40 liter per vierkante meter en gingen de buiige perioden ook gepaard met enkele donderklappen. Zoals gisteren reeds geschreven, was de dynamische configuratie (windschering) hier voor een groot deel verantwoordelijk voor. Het kustweerbericht vindt u onderaan.

Stormkansen in de eerstvolgende 24 uur

Wie liefhebber is van veel wind en flink wat neerslag moet de komende uren de weermodellen nauwlettend in de gaten houden. Zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel laten de ontwikkeling zien van een venijnige depressie die via het Kanaal richting de Benelux komt. Aan de zuidkant van het systeem wordt een zeer krachtig windveld gegenereerd op 1499 m (850 hPa) dat piekt richting orkaankracht (12 beaufort)… Aan de grond zouden de windstoten dan kunnen oplopen tot 90, lokaal 100 km/h.

Link naar het Kustweerbericht

Wind en regenval, lokaal wateroverlast

Er staat ons dus een zeer boeiende periode te wachten wat betreft het stormweer. De komende modellen zullen wel uitsluitsel moeten bieden op de exacte route van het laagje. Samen met de windstoten lijkt er opnieuw veel neerslag te gaan vallen. Deze keer lijkt België te ontsnappen aan de grootste hoeveelheden, want die zijn voorbestemd voor Nederland (lokaal 20-30 liter/m²).

Als blijkt dat de depressie minder snel uitdiept dan nu het geval (06:00) is, dan volgt zoals u ondertussen gewend bent een update met de laatste data.

Wilt u nog vlugger informatie, dan kan u altijd terecht op onze Facebookpagina (NoodweerBenelux).

Bron kaartjes: wetter3.de – lightningwizard.com

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken