15 februari 2020 - 3 min. lezen 9 reacties

Het is ondertussen al februari en de winter heeft zich nog niet al te veel laten zien dit jaar. Integendeel, morgen worden er opnieuw zeer zachte temperaturen voorspeld voor de tijd van het jaar. Alle weermodellen komen ondertussen met die optie. Ook in een groot deel van Europa is het veel warmer dan gemiddeld.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Synoptische situatie

Een stevig lagedrukgebied bevindt zich momenteel boven de Atlantische Oceaan. Dit is verantwoordelijk voor een strakke zuidwestelijke windstroming bij ons. Hieraan verbonden zitten ook een stevig windveld en enkele regenzones. Morgen komen we in de warme sector van de depressie terecht, nadat een warmtefront doortrekt. Daarbij wordt er zachte zeelucht naar onze omgeving gestuurd. De temperaturen kunnen dus behoorlijk hoog oplopen

Een stevig lagedrukgebied zorgt voor de aanvoert van zachte lucht vanuit het zuidwesten. Zeker na de doortocht van het warmtefront stijgt de temperatuur sterk.

Verwachte maximumtemperaturen

Samen met het sterke windveld en regelmatige nattigheid van morgen, wordt er ook veel bewolking aangevoerd. De zon zal dus weinig van belang zijn. Desondanks lopen de temperaturen achter het warmtefront flink op. We verwachten in het binnenland een temperatuur tot ongeveer 16 graden. Ook elders in het land blijft het met 13-15 graden bijzonder zacht.

Dit zijn temperaturen die 10 graden warmer zijn dan de normalen voor deze periode! Genieten zullen we niet echt kunnen doen, want er staat zoals gezegd ook een strakke wind en de zon laat zich amper zien. Later op de dag trekt dan het koufront alweer over en daalt de temperatuur opnieuw.

Het weermodel ICON laat de temperaturen stijgen tot ca. 16 graden in de Kempen.
Volgens GFS lopen de temperaturen op tot maximaal 14-16 graden.
Op diverse plaatsen in België en Nederland valt flink wat regen
De windstoten op zondag kunnen pieken naar 100 km/u.

Ook elders in Europa bijzonder zacht

Zoals wel vaker deze winter kleurt de temperatuurkaart voor Europa alweer overwegend rood. De zuidwestcirculatie dringt dan ook verder door in het Europese continent. Niet alleen bij ons, maar in het overgrote deel van Europa zien we morgen abnormale temperatuurafwijkingen. De warmste streken morgen zijn o.a. het zuiden van Frankrijk en delen van Spanje, waar de temperaturen op enkele plaatsen vlot boven de 20 graden gaan.

De temperatuurkaart voor Europa kleurt rood: zo goed als overal is het warmer dan normaal.

Vorig jaar ook extreem zacht in februari

Misschien herinneren jullie het zich wel: in februari 2019 was het ook al extreem warm. Op meerdere plaatsen werden toen aan het einde van de maand temperaturen gemeten tot boven 20 graden in de Benelux. Zo’n vaart loopt het morgen niet, maar het is een trend die meer en meer zorgwekkend wordt… Verder natuurlijk opletten voor (stevige) windstoten en de regengebieden die morgen zullen overtrekken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen