1 juni 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Al twee weken wordt het weerbeeld in de Benelux gedomineerd door een matige noord-noordoostenwind en de komende 14 dagen lijkt dit alvast aan te houden. Terwijl dit in de winter een koud weertype zou opleveren, profiteren we in mei en juni met deze wind van droog en aangenaam weer, met wel een koude wind. De noordelijke regio’s van Nederland hebben wel vaker te kampen met bewolking en lagere temperaturen. Hoe komt dit precies en waarom staat er al zo lang een noordoostenwind?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Hogedrukblokkade in het weer

Je hebt het de afgelopen dagen en weken ongetwijfeld wel gemerkt: er staat bijna elke dag een matige, koele, noord(oost)en wind. In mei stond er zelfs op meer dan 30% van de dagen een NO-wind:

Gemiddelde windroos mei 2023. (KNMI)

De reden hiervoor is simpel. Er is al een tijdje een sterk hogedrukgebied aanwezig ten noordwesten van de Benelux. Dit hogedrukgebied blijft op dezelfde plek hangen en wordt een “hogedrukblokkade” genoemd. Aan de oostkant van dit hogedrukgebied waait er een noord- tot noordoostenwind. Deze wind voert koele lucht naar de Benelux, maar wel droge en stabiele lucht. Hierdoor is er weinig tot geen convectie en liggen er geen neerslagzones in de aanvoerrichting. Dit resulteert in droog weer met veel ruimte voor de zon. Landinwaarts kan de zon dan de lucht opwarmen tot aangename temperaturen rond 18-23°C. Zodra de wind wat meer oostwaarts komt, kan het warmer worden.

Hogedrukblokkade ten NW van de Benelux.

Koeler weer en stratus wolken aan de kust

Het zeewater is momenteel slechts 11-12 graden, waardoor de lucht boven zee aanzienlijk afkoelt. Dit resulteert in kustgebieden met frisse temperaturen, met maximale waarden rond of zelfs onder de 15 graden. Bovendien worden regelmatig lage wolken vanuit de Noordzee het land op geblazen, waar de kustgebieden het meest vatbaar voor zijn. Het vocht vanuit de Noordzee blijft onder een hogedrukinversie hangen en vormt uitgestrekte stratus wolken. In het binnenland ontbreekt deze vochtbron, waardoor er meer kans is op het oplossen van het wolkendek (ook vanwege de hogere temperaturen).

Satellietbeeld van NASA op 1 juni. (NASA)

De laatste jaren steeds vaker noordoostenwind in de lente

In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat noordenwinden en noordoostenwinden tijdens de lente frequenter voorkomen. Dit patroon lijkt zich ook dit jaar voort te zetten, zonder duidelijke verklaring. Mogelijk heeft het te maken met de verstoring van ons klimaat wat zorgt voor meer blokkades. We zien ook vaker blokkades gepaard gaan met neerslag, bijvoorbeeld in maart en april 2023. De exacte reden voor het toenemende voorkomen van noordenwinden en noordoostenwinden in de lente blijft dus nog steeds een mysterie.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken