Noordoostenwind leidt tot een fris en wisselvallig weerbeeld
Met mei op de kalender is vandaag de laatste maand van de meteorologische lente begonnen. Normaal gesproken is dat de maand waarin we de 20 graden vaker op de thermometer zien. De komende dagen blijven de temperaturen echter onder de norm. We hebben dit allemaal te danken aan een noordoostenwind die vrij frisse lucht aanvoert. Bewolking en regen maakt het wisselvallige weerbeeld compleet.
Noordoostenwind door Scandinavisch hoog
De Europese weerkaart wordt in de eerste week van mei gedomineerd door een hogedrukgebied met de kern boven de Noorse Zee. Wij bevinden ons aan de zuidkant van dit systeem. Aangezien de wind rondom de kern van een hogedrukgebied altijd met de wijzers van de klok mee waait, komt de stroming aan de zuidflank van dit hoog uit het noordoosten.
In Scandinavië is het nog altijd aan de frisse kant, dus de luchtsoort die hier vandaan komt is ook niet warm. Dat merken we de komende dagen vooral aan de maximumtemperaturen die met 13 à 14°C lager dan gebruikelijk zijn voor begin mei. Bovendien veroorzaakt een vlak lagedrukgebied boven het Europese continent veel bewolking met vrijwel iedere dag regen.
Van tijd tot tijd regen
Morgen trekt er een storing over de Benelux. De dag begint bewolkt en er zijn perioden met regen. In de loop van de middag wordt het aan de kust droger en daar breekt mogelijk nog even de zon door. Landinwaarts blijft het grijze weer met periodiek regen overheersen. Het wordt maximaal 14°C bij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind. In de nacht naar woensdag weinig verandering: overwegend bewolkt met vooral landinwaarts neerslag.
Woensdag is het ‘s morgens opnieuw bewolkt met af en toe regen. De meeste neerslag valt in het zuiden en zuidwesten van de Benelux. In het noorden van Nederland valt er relatief weinig regen. ‘s Middags wordt het op de meeste plaatsen droog en breekt de zon soms door. Waar de zon wat langer schijnt wordt het 16 à 17°C, elders 14 of 15°C. De wind waait vrij krachtig uit het oosten tot noordoosten. In de nacht trekt het regengebied helemaal weg en klaart het soms op. De minima zakken daardoor naar een graad of 5 en er kan lokaal grondmist ontstaan.
Donderdag lijkt vooral in Nederland een relatief droge dag te worden. In België en Luxemburg kan nog wel een enkele bui of wat lichte regen vallen. Verder breekt de zon wat vaker door dan op dinsdag en woensdag, al zal het nog niet veel zijn. Nog altijd staat er die noordoostenwind die in de loop van de dag zelfs verder aantrekt naar vrij krachtig landinwaarts en krachtig langs de kust. Daardoor geen hogere temperaturen dan 12 tot 15°C. Dat is ruim drie graden onder de norm voor de eerste 10 dagen van mei.
Tijdens de Dodenherdenking in Amsterdam is het om 20.00 uur droog en ligt het kwik rond 12°C.
Meer zon in het weekend
Vanaf vrijdag trekt het lagedrukgebied boven het continent weg. De invloed van het Noorse hoog breidt zich verder uit over de Benelux. Het gevolg is dat de zon een groter aandeel krijgt in het weerbeeld. Op Bevrijdingsdag (vrijdag) is het wisselend bewolkt en wordt het 13 tot 16°C. Zaterdag en zondag beloven zonnige dagen te worden. De maxima komen op beide dagen uit tussen 16 en 19°C.
Arctische uitbraak
Een lang leven is dit fraaie weekendweer niet beschoren. Het Noorse hoog trekt verder westwaarts en vestigt zich na het weekend ter hoogte van de wateren bij Groenland. In combinatie met diepe lagedruk boven Scandinavië komt er een diepe noordelijke stroming op gang. Deze brengt een nieuw portie koude lucht naar Scandinavië en de Britse Eilanden met daar sneeuw vanaf zo’n 700 meter hoogte.
Ook de Benelux lijkt er, zoals het er nu naar uitziet, iets van mee te krijgen. In dat geval wordt het onbestendiger en vallen er buien met regen en korrelhagel. De maxima lijken volgens de huidige modelberekeningen terug te gaan naar 10-13°C. Voorlopig dus geen uitbundige voorjaarswarmte in onze contreien.