19 november 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Afgelopen dagen heeft een depressie gevuld met koude lucht voor heel wat neerslag gezorgd in het zuiden van Europa. Vooral de streken ten westen van Italië kregen de volle laag met geregeld zware onweersbuien. Wateroverlast en stormweer zorgden voor dodelijke slachtoffers op het Italiaanse eiland Sardinië.

Contrast erg groot

De oorzaak van het noodweer moeten we zoeken in het contrast tussen het ‘warme’ zeewater van de Middellandse Zee en de temperatuur in de kern van het lagedrukgebied. Door deze tegenstellingen worden er flinke onweersbuien gegenereerd. Op de onderstaande weerkaart ziet u de weersituatie van de afgelopen dagen. Een koudeput boven het Spaans vasteland veroorzaakt aan de oostelijke flank van het systeem dergelijke neerslaghoeveelheden (tot 300 – 500 mm)

Huidige situatie regio Sardinië?

De komende uren (24 – 48 uur) moeten ze in het zuiden van Europa nog steeds rekening houden door dit rondtollend ‘gevaarte’. Doordat het lagedrukgebied zich pas langzaam opvult, blijft deze regio in de vuurlinie liggen van enkele pittige onweersbuien die overvloedige neerslag – hagel en onweer veroorzaken. Een lokale waterhoos / tornado op het land is niet uitgesloten ! Onderstaande weerkaart laat de geleidelijke opwarming van het geheel zien. De meest intense onweersbuien zullen na morgen geleidelijk uitsterven en richting het oosten van Europa opschuiven.

Koudere lucht nadert de Benelux

Handig aan voorgaande weerkaart is dat we goed zien dat koudere lucht uit het noordwesten richting onze omgeving opschuift. Aan de voorzijde bevindt zich een actief koufront dat ons woensdag zal beïnvloeden. Al vrij vlug zal deze neerslag winters worden boven 400 m. Volgens de laatste prognoses kan er tussen woensdagmiddag en vrijdagochtend zo’n 5 tot 10 cm verse sneeuw gaan vallen op de hoogste toppen van de Ardennen ! Dat moet voldoende zijn om een eerste keer op de latten te gaan (langlaufen). Voor skiën zal het waarschijnlijk nog te vroeg zijn ..

sneeuw door Karim Hamid

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen