4 april 2024 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Het is opnieuw zo ver. Afgelopen week verschenen nog foto’s vanuit de Alpen met een hemel vol Saharazand, maar ook nu vergroot de kans hierop in de Benelux. Fotoliefhebbers zullen zich misschien al aan het klaarstomen zijn. De verschillende weermodellen voorspellen immers op zaterdag én zondag een stevige opstoot van Saharazand in de hogere lagen van de atmosfeer. Dit zorgt niet alleen voor een wazigere lucht, maar de zandpartikels kunnen ook de zonnestralen tegenhouden. Dit zou dan op zijn beurt ervoor kunnen zorgen dat de temperatuur iets achterwege blijft. Een overzicht met de recentste ontwikkelingen!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Algemene luchtdruksituatie Europa

Vrijdag zakt een hoogtetrog op de Atlantische Oceaan zeer zuidelijk uit, tot voor de kust van het Iberische Schiereiland. Tussen dit systeem en een hoog boven de Middellandse Zee kan geleidelijk zeer zachte, maar ook lucht beladen met Saharazand op transport worden gezet richting het noorden. Op vrijdag is er in de Benelux nog geen sprake van zand in de lucht, want eerst trekt nog een zwakke neerslagzone over én het warmtefront moet nog passeren.

Alles wordt in stelling gebracht voor een opstuw van Saharazand

Vervolgens passeert in de nacht van vrijdag op zaterdag het warmtefront van zuid naar noord over de Benelux. Tegen zaterdagmiddag hebben we dan onderstaande luchtdrukconfiguratie. Tussen een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied boven Italië ontstaat een strakke zuidelijke hoogtestroming die Saharazand oppikt vanuit Afrika en vervolgens ver naar het noorden kan transporteren. De pluim met Saharazand zal ons vanaf dat moment ook bereiken.

Saharazand op transport vanaf zaterdag

Impact op de Benelux

Op zaterdag kan het kwik zeer snel oplopen door de aanvoer van zeer zachte, van oorsprong (sub)tropische lucht. De maxima kunnen op uitgebreide schaal klimmen richting 22 tot 24 graden. Lokaal is 25 graden in de Kempen en het zuiden van Nederland niet onmogelijk. Het blijft wel een ietwat onzekere verwachting, omdat Saharazand vaak een impact heeft op de temperaturen. Pas zaterdag zelf zullen we kunnen inschatten of 25 graden echt mogelijk is. Saharazand houdt immers een deel van de zonnestralen tegen en afhankelijk van de precieze dikte van de laag met zand, heeft dit een grotere/kleinere impact op de temperatuur.

  • Meer informatie over Saharazand: HIER
Zeer hoge temperaturen op zaterdag 6 april

De keerzijde van de medaille is dus de aanvoer van (veel) Saharazand. Op onderstaande kaart is dat zeer duidelijk te zien. Vanaf zaterdagochtend neemt de hoeveelheid Saharazand geleidelijk aan toe vanuit het zuiden. In de loop van zaterdagavond bereiken we dan een eerste piek. De zon kan in de loop van de dag daardoor wazig lijken. Ook de lucht zal niet volledig blauw zijn én het is, zoals hierboven reeds vermeld, goed mogelijk dat de temperaturen iets minder hoog zullen klimmen.

Zaterdag bereikt een pluim van Saharazand onze regio

Meestal zorgt een koufront vervolgens voor een vrij snelle oostwaartse verplaatsing van het zand, maar dat gebeurt deze keer niet. Ook op zondag ligt deze pluim van Saharazand nog in onze omgeving. Vanuit het westen probeert wel een koufront geleidelijk het zand naar het oosten te verplaatsen, maar dit gaat moeizaam. Op zondag kan de dust load in het oosten van de Benelux en grote delen van Duitsland boven 3000 mgr/m² uitkomen, dat zijn heel hoge waarden!

Ook op zondag nog een hoge dust load

Het is pas na het weekend dat Atlantische depressies het Saharazand naar het oosten verplaatsen. Dit gaat gepaard met een toename van neerslag en wind. Ook de temperaturen zullen dan opnieuw wat lager uitvallen, zonder echt koud te worden. De maxima schommelen dan opnieuw rond 15 graden, wat meer normalere waarden zijn voor de tijd van het jaar.

Vanaf maandag geleidelijk terug schonere lucht door de aanvoer van zeelucht!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Onweerskansen 30 april 2024

2 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen