28 augustus 2022 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Het weer wordt vaak in kaart gebracht door supercomputers zoals het Amerikaans en Europees weermodel. Observaties wereldwijd zorgen voor de nodige input aan data en dat wordt vaak ondersteund met weersatellieten die vanuit de ruimte de Aarde observeren. Van tijd tot tijd zijn deze weersatellieten aan vernieuwing toe en wordt een nieuwe generatie gelanceerd. Zo mogen meteorologen en weerdiensten binnenkort proeven van de Meteosat Third Generation (MTG)

Historiek van weersatellieten

Het is belangrijk om te weten dat sinds de jaren 70 weersatellieten in een baan rond de Aarde worden gebracht. In totaal werden 7 weersatellieten de ruimte in gestuurd in de periode van 1977 tot en met 1997. Dit waren de eerste generatie Meteosat satellieten. Vanaf 2002 werden er nieuwe exemplaren de ruimte ingestuurd die door het leven gaan als de Meteosat Second Generation (MSG). De eerste satellieten werden gelanceerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, de andere weersatellieten door EUMETSAT (Europese organisatie voor ontwikkeling en beheer van weersatellieten)

Voordelen van de Meteosat Third Generation

Momenteel zijn er nog 3 weersatellieten actief in een baan rond de Aarde. Dat zijn Meteosat-9, -10 en -11. De levensduur van de meeste satellieten varieert van 2025 tot 2033. De MTG satelliet is gepland voor lancering in het 4e kwartaal van 2022. De volgende MTG satelliet vertrekt volgens de planning in het tweede kwartaal van 2024. Het is dan ook uitkijken naar deze data, want de MTG generatie moet onder andere volgende voordelen opleveren:

  • Extra innovatie in het detecteren van noodweer
    • Realtime tracking van de atmosfeer (3D) van Europa om de leadtime te verkorten bij heftige onweersbuien. Dit verhoogt de kans op het ‘voorspellen’ van extreme buien.
    • Betere prognose en lokalisering van bliksemflitsen en hun onweersbuien
    • Betere visualisatie van wolken en parameterisatie zoals temperatuur en waterdamp.
    • Verbeterde monitoring van de luchtkwaliteit boven Europa
  • Verderzetten van het collecteren van data vanuit het Meteosat Second Generation
  • Snellere updates van beelden (wolkenradar)

Type MTG satellieten

Het Eumetsat heeft een handig Engelstalig filmpje gepubliceerd waarbij we de verschillen tussen de MTG satellieten kunnen ontdekken. Vooral de launch van MTG L1 zal zeer interessante zijn voor weerliefhebbers en meteorologen aangezien het ook focust op realtime tracking van severe storms.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

7 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen