12 mei 2015 - 4 min. lezen 7 reacties

Op 25 april 2015 beeft Nepal wanneer het getroffen wordt door een zware aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter. De zwaarste aardbeving van de laatste 81 jaar in deze regio. Het epicentrum, de plaats van waar de schok afkomstig is, bevond zich 77 km ten noordwesten van Kathmandu op een diepte van 2 km. De schade is aanzienlijk! Meer dan 250.000 huizen werden vernield, samen met historische monumenten. Er vielen meer dan 8000 slachtoffers. In een lawine op de Mt. Everest lieten 18 klimmers het leven. De materiële schade is niet te overzien.

Nepal beeft opnieuw

Tweede zware aardbeving

Vandaag zijn we bijna drie weken verder en deed zich rondom 12.35 u lokale tijd een tweede zware aardbeving voor van 7.4 op de schaal van Richter. Later veranderde het USGS de magnitude naar 7.3. De schok was ongeveer een minuut voelbaar en werd zelfs tot in New Dehli (hoofdstad van Indië) gevoeld.

Het epicentrum bevond zich dichter bij de Mt. Everest op zo’n 83 km ten oosten van Kathmandu op een diepte van 18,5 km. Nog geen uur later kwamen verschillende naschokken met als zwaarste een schok met een kracht van 6.3. In termen van vrijgekomen energie was de aardbeving van 25 april 5,6 keer sterker en drie keer groter dan de schok van vandaag.

Nepal aardbevingen

Op moment van schrijven zijn al zeker meer dan 30 doden en is er sprake van meer dan 1000 gewonden. Sommige gebouwen in en rondom Kathmandu die bij de vorige aardbeving scheuren opgelopen hebben, zijn vandaag tegen de grond gegaan. De mensen blijven buiten omdat er opnieuw veel instortingsgevaar dreigt. Het is ook zo dat aardbevingen op zich niet dodelijk zijn.

De meeste slachtoffers vallen wanneer gebouwen instorten. Op het moment van de nieuwe aardbeving heerste er paniek en chaos. Mensen vluchtten uit gebouwen, stapten uit hun wagens… Iedereen kwam de straat op. Het is dan ook veiliger om buiten te staan, weg van onstabiele gebouwen.

Geologische achtergrond en veranderingen

Aardbevingen van meer dan 7 op de schaal van Richter komen zo’n 15 keer per jaar voor. Helaas volgens ze elkaar nu snel op, binnen dezelfde regio. De Indisch-Australische plaat botst tegen de Eurasiatische plaat. Men spreekt hier van convergentie. Door de botsing wordt de aardkorst dikker en komt deze omhoog in de vorm van gebergten. Op jaarbasis schuift de Indisch-Australische plaat zo’n 44 mm op.

Zo neemt de spanning toe aan de plaatgrens. Wanneer de spanning te hoog wordt, springt deze ineens los met als gevolg een (zware) aardbeving. Hierbij vervormt het landschap zich, met alle gevolgen van dien. Volgens de satellietbeelden van de ESA is de Mt. Everest zo’n 2,5 cm gekrompen en is Kathmandu, de Nepalese hoofdstad, zo’n 2 meter verschoven en 90 cm omhoog gekomen.

Nepal convergente plaatbeweging

Dit gebied blijft heel gevoelig voor aardbevingen. Het is dan ook niet te zeggen of het ergste al voorbij is. Seismoloog en professor aan de KU Leuven, Manuel Sintubin, heeft het over een breuksegment (ten westen van Kathmandu) dat sinds 1505 niet meer bewogen heeft. Wanneer hier wel beweging in komt, kan dit zich wel eens uiten in een immense hoeveelheid energie die vrij komt, wat zich dan weer uit in een aardbeving tot 8.6 op de schaal van Richter – wat dus immens is!

Materiële schade

Op Instagram werd een groep opgericht om de schade en het leed in beeld te brengen om mensen overal ter wereld te laten zien welke gevolgen de aardbeving met zich meebrengt. Het #nepalphotoproject heeft bijna 30.000 volgers. Dit geeft een overzicht van hoe schrijnend de situatie daar nu is en hoe er dringend hulp nodig is.

In onderstaande video is te zien hoe een drone de schade in de stad Kathmandu vastgelegd heeft de dag na de eerst grote aardbeving van 25 april.

Hulp door inzamelactie

Overal schieten inzamelacties uit de grond. CNN en HLN maakten goede opsommingen. Mooie initiatieven om de lokale bevolking te helpen. Ze hebben het meer dan nodig. De grootste inkomsten haalt de bevolking uit toerisme en vergunningen om de Mt. Everest te kunnen beklimmen. Zo’n vergunning kost bijna 10.000 euro en samen zorgen die voor enkele miljoenen euro’s per jaar!

Wij wensen alle mensen daar veel sterkte en goede moed om hun leven en omgeving opnieuw op te bouwen.

Bronnen: CNN, Daily Mail Online, Twitter Shiwani Neupane, presentatie van Frederik Thys

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Terugblik: de zware Pinksterstorm van 1860

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Nieuw hoogtelaag (DANA) onderweg naar Spanje

3 dagen geleden - 5 min. lezen