18 oktober 2014 - 2 min. lezen 22 reacties

Dit weekend kunnen we massaal profiteren van een nazomer van formaat. Op zaterdag klimt het kwik volgens onze laatste weersprognoses richting 22°C met vrij veel zon over het volledige land. Zondag doen we thermisch nog iets beter met maxima dichtbij een zomerse 25°C. Gebieden in het westen van het land krijgen na de middag wel gezelschap van wolkenvelden, maar voorlopig blijft het ook in die regio’s droog.

Na het weekend zien we interessante weerkaarten verschijnen die de nazomerse periode volledig de kop indrukken. Jawel, dinsdag zijn er zelfs kansen op een eerste herfststorm (restanten ex-orkaan Gonzalo).

Volop genieten van de nazomer

De motor van dit aangename weer vinden we terug op de Atlantische Oceaan. Het lagedrukgebied bereikt daar op dit moment een kerndruk van 968 hPa. Aan de voorzijde van het systeem worden enorme hoeveelheden warme lucht richting het noorden getransporteerd. In meteorologische termen heten we dit WAA (warm air advection).

lagedrukgebied atlantische oceaan

Het gebied waarin België en Nederland zich bevindt heet de warme sector en dat zullen we geweten hebben. De temperatuur bereikt regionaal gemakkelijk 22 tot 23°C en de zon laat zich regelmatig zien.

regionaal 20 graden en meer

Eerste herfststorm van 2014 in zicht

Aan alle mooie liedjes komt helaas een einde. Zo ook in de meteorologie. Waar orkaan Gonzalo (op dit moment CAT 3) van zich laat horen, moet ook West-Europa zich schrap zetten voor een mogelijke eerste herfststorm van 2014. Het lagedrukgebied ontwikkelt zich in de loop van maandagnamiddag op een krachtige straalstroom (windstroom op 11 km die op datzelfde moment piekt richting 170 / 180 km/h). De huidige weerkaarten laten de windstoten op dinsdagnamiddag toenemen richting 70 tot 80 km/h aan de Belgische en Nederlandse kustlijn. Op volle Noordzee kan de wind tijdelijk pieken naar 90 tot 100 km/h uit het noordwesten.

eerste herfststorm 2014

Waar kan ik de updates rond deze storm volgen?

Naast onze populaire Facebookpagina zullen we ook actief gebruik maken van onze website om updates over de storm te voorzien. U kan deze gemakkelijk terugvinden onderaan dit artikel waar we via Facebook, Twitter en DISQUS gemakkelijk kunnen inloggen.

Relevante artikelen rond stormweer

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen