0

Wie genoeg heeft van de grijze dagen mag zich komende dagen verwachten aan meer en meer zonneschijn. Dankzij een hogedrukgebied dat zich ontfermt over West-Europa verdwijnen de kansen op regenzones vanaf de Atlantische Oceaan. Droge omstandigheden met in de ochtend steeds kans op wat lichte vrieskou gevolgd door zonnige perioden overdag liggen in het verschiet. Van een structurele winterprik met inval van Koning winter en sneeuwval is nog steeds geen sprake.

Komende dagen stijgt de kans op zonneschijn in de Benelux. Deze kansverwachting toont volgende week flink wat gele kleuren. Overdag zullen we dus frequent de zon kunnen zien.

Vitamine D verzamelen?

Bij veel zonneschijn wordt al snel gesproken over de invloed op onze gezondheid. Zon zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D. Dat is uiteraard gezond voor het lichaam, maar moet sterk genuanceerd worden in de wintermaanden. De zon staat dan nog relatief laag waardoor het effect van vitamine D op het lichaam beperkt is. Pas vanaf april kan ons lichaam vitamine D aanmaken.

Zonlicht zorgt vanaf het voorjaar voor voldoende vitamine D voor het lichaam. Mensen voelen zich opgewekter en hebben meer energie dan tijdens grijze wintermaanden.

Gevaar voor een valse start

De nabijheid van een kern van hogedruk zorgt in de zomerperiode vaak voor warm tot heet weer. De zon krijgt vanaf de ochtend alle kansen en tropische toestanden zijn niet uitgesloten. In de winter ligt dat vaak een pak moeilijker. Er kan veel vocht gevangen blijven onder de kern van hogedruk waardoor mist zich kan ontwikkelen. Afhankelijk van de stabiliteit onder de hogedrukkern en de windsnelheid kan de mist soms de volledige dag blijven hangen.

Wanneer het wolkenpakket in de wintermaanden dun genoeg wordt, kan de zon door het mistveld priemen. Dan kan het vooral richting het voorjaar snel vrij zonnig worden.

De maanden december, januari en februari zijn dan ook typisch moeilijke periodes voor zon om zich door het wolkendek te laten zien. Bij rustige situaties gebeurt het dan nog wel eens dat de weersverwachting totaal de mist in gaat. Letterlijk en figuurlijk.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken