0

In een appartement kan een relatieve luchtvochtigheid binnenshuis, d.w.z. de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is, verschillende problematische situaties veroorzaken.

Enerzijds kan deze vochtigheid schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan allergieën verergeren, maar ook ademhalingsproblemen, slaapproblemen, nachtelijk zweten en opvliegers veroorzaken. Aan de andere kant kan vocht schade veroorzaken in het appartement zoals schimmel en houtrot.

  • Behoefte aan een oplossing tegen hitte in huis? Probeer deze airco!

Een van de eenvoudigste oplossingen om dit probleem te voorkomen, is ervoor te zorgen dat de accommodatie die u gaat huren niet wordt aangetast door een te hoge luchtvochtigheid. Hiervoor is het handig om contact op te nemen met de eigenaar om dit probleem op te lossen. De verhuursite van Rentola informeert u over de optimale voorwaarden voor huisvesting en stelt u in staat rechtstreeks contact op te nemen met een verhuurder.

Effectieve tips om luchtvochtigheid aan te pakken

1. Een airconditioner installeren

Als uw appartement geen airconditioning heeft, kunt u een aan de muur gemonteerde airconditioner of een raamairconditioner installeren. Een airconditioner vermindert de luchtvochtigheid binnenshuis door verse lucht te produceren.

2. Vensters openen

Kamers zoals de keuken en badkamer hebben de neiging om vocht vast te houden. Inderdaad, het overvloedige gebruik van water veroorzaakt over het algemeen het beslaan van de spiegel of de ramen. Het is daarom noodzakelijk om de ramen te openen om het vocht naar buiten te laten. Dit helpt ook om de lucht van de plaats te vernieuwen. Een goede ventilatie duurt tussen de 5 en 15 minuten.

3. Een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid in een appartement. Het gebruik ervan wordt aanbevolen bij een luchtvochtigheid van meer dan 50%. Geplaatst in het gebied dat wordt beïnvloed door het vochtprobleem, zuigt de luchtontvochtiger de lucht aan en verwijdert zijn onzuiverheden. Na het passeren van een verdamper wordt de vochtige lucht vloeibaar en wordt opgevangen in een container. De schone lucht komt uiteindelijk vrij in de lucht.

4. Dagelijkse actie Vochtvermindering

Om vochtige lucht te verminderen, kunt u de hoeveelheid vochtigheid van bepaalde dagelijkse activiteiten wijzigen. Door bijvoorbeeld de afwas handmatig te doen in plaats van de vaatwasser te gebruiken, wordt de vorming van vocht voorkomen. Het afsluiten van de watertoevoer tijdens het spoelen vermindert ook het vrijkomende vocht. Een deksel op potten met kokend water is ook een goede oplossing. Ten slotte helpt het nemen van koele, korte douches ook om de luchtvochtigheid in het appartement te verminderen.

5. Verificatie van de dichtheid en isolatie van de accommodatie

De luchtdichtheid en isolatie van de woning voorkomen de ophoping van koude lucht en de relatieve toename van de luchtvochtigheid. Een goede isolatie van deuren, ramen en het dak bevordert de luchtcirculatie en optimale ventilatie. Indien de afdichting en isolatie niet optimaal zijn, zal het noodzakelijk zijn om onderhoud uit te voeren of de betreffende elementen te vervangen.

6. Kleding buiten drogen

Het drogen van wasgoed in het appartement veroorzaakt het ontstaan ​​van vocht. Inderdaad, de verdamping van water uit natte was stagneert in het appartement. Door kleding buitenshuis te drogen, wordt vochtophoping voorkomen.

7. Een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem

Een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem (VMC of ventilatie D) zorgt voor een permanente verversing van de lucht in het appartement. Dit apparaat verlaagt de luchtvochtigheid in het appartement zonder de ramen en deuren open te hoeven laten.

8. Onderhoud van ventilatieopeningen

Wanneer stof zich ophoopt in de luchtroosters van een appartement, is de luchtventilatie niet meer goed gewaarborgd. Vocht wordt niet meer optimaal afgevoerd. In dit geval is het noodzakelijk om hun onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat zich daar geen vuil ophoopt.

9. Houtskool

Houtskoolbriketten, geplaatst in een container, verlagen ook de luchtvochtigheid in een ruimte. Houtskool is inderdaad in staat om drie maanden lang vocht uit de lucht op te nemen.

  • Wat komt er allemaal kijken bij onze energietransitie? Ontdek het in dit boek.

Nadelen van een te hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid in een appartement kan verschillende oorzaken hebben:

– Defecte luchtventilatie. Het water blijft dan in de lucht. Als de airconditioner niet goed werkt, kan deze lucht niet worden gerecirculeerd om de vochtigheid te verwijderen.

– De dagelijkse bezigheden. Douchen, koken, afwassen, een wasmachine laten draaien, onderdelen wassen zonder de ramen te openen… Al deze activiteiten kunnen de luchtvochtigheid verhogen.

– Lekkages: Vocht kan van buitenaf binnendringen. Gebarsten leidingen, lekkages, losse fittingen, scheuren en lekkende ramen of deuren kunnen vocht binnenlaten.

Ventilatie is niet alleen goed om vochtproblemen te voorkomen. Het zorgt ook voor voldoende verversing van de lucht en helpt ziektekiemen te minimaliseren.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

16 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen