22 februari 2022 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Madagaskar maakt zich op voor alweer een nieuwe tropische cycloon. Eerder deze maand had het eiland ten oosten van Afrika al te maken met de intense tropische cycloon Batsirai en daarna trok tropische storm Dumako over het land. In totaal zijn honderdduizenden mensen getroffen en vielen er al meer dan honderd doden. De volgende tropische cycloon heet Emnati, volgt ongeveer dezelfde koers als Batsirai en zal op dinsdag 22 februari ‘landfall’ maken met veel wind en regen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actieve periode na laattijdigste start ooit

Het cycloonseizoen op het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan begint normaal gezien op 15 november en duurt tot en met de maand april. De piek van het seizoen is vaak van december tot en met maart. Dit jaar was dat niet zo. Het duurde heel lang voordat het seizoen op gang kwam. Pas op 20 januari verscheen de eerste tropische depressie op de weerkaarten. Nog nooit sinds het begin van de betrouwbare metingen in de jaren 70 had het zo lang geduurd voordat er een tropische cycloon ontstond in dit bassin.

De eerste tropische depressie zorgde wel al meteen voor flinke overstromingen op Madagaskar, onder andere in de hoofdstad Antananarivo. Later groeide de depressie tot tropische storm Ana. Hierna lieten de volgende tropische cyclonen niet lang op zich wachten. Een week later trof de intense tropische cycloon Batsirai het midden en zuiden van het eiland. Het was de zwaarste cycloon in vijf jaar tijd voor Madagaskar. Uitgebreide overstromingen en enorme verwoestingen waren het gevolg.

Anderhalve week later was het de beurt aan tropische storm Dumako. Ook deze storm trok over Madagaskar, maar de impact was minder dan bij de voorgaande cyclonen. Nu volgt alweer de vierde storm voor Madagaskar in een maand tijd, Emnati genaamd.

De vier tropische cyclonen die sinds 21 januari over Madagaskar trokken. Hoe donkerder de oranje kleur, hoe krachtiger de cycloon.

Tropische cycloon Emnati nadert het zuiden van Madagaskar

Tropische cycloon Emnati ontstond uit een storing op de Indische Oceaan rond dinsdag 15 februari en bewoog sindsdien naar het westen. Omdat het op het zuidelijk halfrond zomer is, is het zeewater in de omgeving opgewarmd naar 28°C of meer op veel plekken. Ook was er relatief weinig verticale windschering, waardoor het systeem zich geleidelijk steeds meer kon organiseren. Zo nam ook de maximale windsnelheid en de kracht van de cycloon toe. Op 17 februari was Emnati al uitgegroeid tot een tropische storm en één dag later werd het een tropische cycloon met windsnelheden van 120 km/u en meer.

In het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan wordt bovenstaande classificatie gebruikt om de intensiteit van tropische cyclonen aan te duiden.

Omdat de atmosferische omstandigheden gunstig bleven, sterkte tropische cycloon Emnati zelfs nog meer aan. Op 20 februari bereikte het systeem zijn pieksnelheid als intense tropische cycloon met windsnelheden van ongeveer 175 km/u over 10 minuten gemiddeld. Emnati werd hiermee de tweede intense tropische cycloon van het seizoen, na Batsirai. Op de schaal van Saffir-Simpson was het omgerekend een categorie 4 orkaan met windsnelheden over 1 minuut gemiddeld van maar liefst 215 km/u.

Na 20 februari onderging tropische cycloon Emnati een eyewall replacement cycle, waardoor er een tweede ‘muur’ van wolken rondom het oog ontstond. Echter is de oude muur nooit goed opgelost. De cycloon verloor hierdoor veel energie en de windsnelheid rondom de kern nam fors af. In de middag van 22 februari heeft tropische cycloon Emnati nog maximale windsnelheden van 140 km/u met windstoten oplopend tot 185 km/u.

Zeer harde wind en extreme regenval kunnen problemen veroorzaken

De storm zal verder bewegen naar het zuidwesten en komt in de avond van 22 februari aan land in het zuiden van Madagaskar. Naar verwachting verandert de intensiteit voorafgaand aan deze ‘landfall’ niet of nauwelijks. Naast de hoge windsnelheden zorgt tropische cycloon Emnati ook voor zeer veel regen op Madagaskar. Weermodellen berekenen voor de gehele kuststrook in het zuidoosten 200 tot 500 mm neerslag. In het hoogland kan lokaal zelfs 700 mm vallen in 48 uur tijd. In de regio wordt gevreesd voor overstromingen en modderstromen, mede omdat het gebied al jaren te maken heeft met neerslagtekorten. De droge bodem kan bij de extreme regenval gemakkelijker wegglijden.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken