28 januari 2022 - 3 min. lezen
3 reacties 3

Vorige week bleek dat het cycloonseizoen op het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan “eindelijk” begon na een ongekend lange periode zonder activiteit. De eerste tropische storm, Ana, zorgde meteen voor zware overstromingen in Madagaskar en andere landen in Zuidoost-Afrika. Het duurde niet lang voordat de tweede tropische cycloon met de naam Batsirai ontstond. Deze koerst momenteel in westelijke richting en zal vermoedelijk langs de Mascarenen trekken. Zal deze storm veel gevaar opleveren?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.


Perfecte omstandigheden zorgden voor rapid intensification

Tropische cycloon Batsirai ontstond in de afgelopen dagen helemaal in het oostelijke deel van het bassin. Voor tropische cyclonen wordt de Indische Oceaan ingedeeld in drie verschillende sectoren. Ten noorden van de evenaar is er één sector, op het zuidelijk halfrond zijn er twee sectoren: de Zuidwest-Indische Oceaan en de Australische regio. De scheiding ligt bij 90°OL.

Tropische cyclonen in het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan vormen vaak een bedreiging voor Zuidoost-Afrika en de Mascarenen. De laatste is een eilandengroep ten oosten van Madagaskar, bestaande uit onder andere het Franse eiland La Réunion en Mauritius. De stormen trekken meestal vanaf de oceaan richting het westen of zuidwesten, waarbij ze vaak uiteindelijk in Madagaskar en/of Afrika terechtkomen.

Dit gebeurde ook met tropische cycloon Batsirai. De cycloon ontstond op 25 januari ver ten oosten van de eilandengroep de Mascarenen. Het systeem was eerst kortstondig een tropische depressie, maar zwakte al snel weer af en verloor de organisatie onder invloed van de vele verticale windschering.

Vervolgens verbeterden de atmosferische omstandigheden. Op 27 januari kwam het systeem terecht boven een gebied met zeewater van 29°C en weinig windschering, waardoor de storm in minder dan 12 uur uitgroeide van tropische depressie naar een intense tropische cycloon. De windsnelheden waren vergelijkbaar met een orkaan van de tweede categorie op de schaal van Saffir-Simpson.

Verdere koers naar het westen

Na 27 januari koerste tropische cycloon Batsirai verder naar het westen. Batsirai kreeg daar te maken met een opstoot van drogere lucht. Die werd vervolgens ingevangen door de circulatie rondom de kern, waardoor het systeem in kracht afnam tot tropische storm.

Ook in het weekend van 29 en 30 januari zal de storm verder trekken richting het westen. Daar is er meer potentie tot verdere ontwikkeling, waarbij de windsnelheden weer zullen toenemen. Na het weekend komt Batsirai dan in de buurt van Mauritius. Een landfall op het relatief kleine eiland is mogelijk. De onzekerheid is op zo’n lange termijn echter groot, en vanwege de kleine omvang van de storm, is het nog maar de vraag of de eilanden er iets van zullen merken. Het is in ieder geval een zaak om op te volgen.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken