16 mei 2017 - 3 min. lezen 24 reacties

Van een forse opstoot van warme lucht gesproken! Afgelopen 24 uur werd, mede dankzij een lagedrukgebied ten westen van IJsland, zachte tot warme lucht aangevoerd. Dat zorgde op dinsdag voor maxima rond 25 graden. Lokaal werd de grens van 27°C overschreden. Op woensdag vertoeven we nog steeds aan de voorzijde van een frontenstructuur waarbij de lucht verder kan opwarmen boven Frankrijk. Lokaal tropisch warm!

Diverse weermodellen berekenen zomerse maxima met zelfs kans op tropische temperaturen over het zuidoosten van Nederland en het noordoosten van België.

Tropisch warm in sommige regio’s

Op onderstaande weerkaart zien we de situatie voor woensdag 12:00. Een typische case waarbij warme, tropische lucht naar de Benelux komt gevolgd door een koudere luchtsoort in de loop van de namiddag/avond. Dit soort situaties levert in de zomer traditioneel (zwaar) onweer op met mogelijk georganiseerde structuren en boeiende wolkenformaties.

Op woensdag lijkt het allemaal zo geen vaart te lopen omdat de trigger van het hele boeltje niet echt uitgesproken is. Net zoals op dinsdag kan het zijn dat de SBCAPE (J/kg) niet wordt omgezet in onweersbuien.

tropisch warm aan voorzijde frontenstructuur
De frontenstructuur, gekenmerkt door warmtefront/koudefront, trekt in de loop van woensdagnamiddag over de Benelux. Ondanks de gunstige timing zijn de kansen op structureel onweer niet meteen groot te noemen.

Op bovenstaande weerkaart is naast de positie van fronten ook de locatie van hoge- en lagedrukgebieden te zien. Vooral dat laatste gegeven is interessant, want ook op woensdagnamiddag zien we boven Frankrijk een ‘L’ ontstaan. Dit systeem wordt met een zuidwestelijke luchtcirculatie naar de Benelux geadverteerd. Dit soort systemen zorgen enerzijds voor een onstabiele atmosfeer en anderzijds ook voor voldoende forcering om onweersbuien te triggeren.

Onstabiliteit resulteert lokaal in onweer

Zonder de zaak te gaan overdrijven, moeten we op woensdag rekening houden met klank- en lichtspel. Weermodel Harmonie (van het KNMI) berekent namelijk tropische temperaturen in het zuidoosten van Nederland en het noordoosten van België. Ook de regio’s aan de Frans-Belgische grens zouden wel eens dicht bij een eerste 30°C van 2017 kunnen zijn.

prognose volgens HIRLAM weermodel
Waar het Harmonie-weermodel iets te enthousiast is in haar berekening van de 2 m temperatuur, houden we voorlopig het scenario van HIRLAM aan. (Wetteronline)

Deze thermische uitschieter zorgt voor de groei van SBcape. Het Amerikaans weermodel GFS berekent tot 2000 J/kg. Een ander weermodel, WRF 4 km, berekent dan weer een iets lager Mixed Layer CAPE tot 1000 J/kg over het noorden van Frankrijk. In beide weermodellen een duidelijk signaal op neerslag in de loop van de avondperiode. De KO-index geeft -3 tot -6 aan wat een goede kans impliceert op elektrische ontladingen.

Waarschuwingskaart 17 mei 2017

Hieronder vinden jullie de waarschuwingskaart met betrekking tot woensdag 17 mei 2017. We hebben gekozen voor een brede level 1 waarschuwing waarbij we de hoge temperatuur, de onstabiliteit en ook de kans op buien in rekening hebben gebracht. Volgens de laatste parameters is de kans op windstoten en/of grote hagel eerder beperkt. We moeten dus eerder rekening houden met intensieve neerslag in de late namiddag/avondperiode. In de nacht van woensdag op donderdag stabiliseert de weersituatie zich opnieuw vanuit het westen.

Waarschuwingskaart 17 mei 2017 website
Er werd gekozen voor een level 1 waarschuwing met focus op intensieve neerslag. In mindere mate voor hagel en/of windstoten. Mogelijk dat we in de loop van de namiddag een upgrade moeten doorvoeren naar level 2 voor bepaalde regio’s. Afhankelijk van de situatie boven Frankrijk.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken