Lokaal tropisch warm, kans op onweer

Van een forse opstoot van warme lucht gesproken! Afgelopen 24 uur werd, mede dankzij een lagedrukgebied ten westen van IJsland, zachte tot warme lucht aangevoerd. Dat zorgde op dinsdag voor maxima rond 25 graden. Lokaal werd de grens van 27°C overschreden. Op woensdag vertoeven we nog steeds aan de voorzijde van een frontenstructuur waarbij de lucht verder kan opwarmen boven Frankrijk. Lokaal tropisch warm!

Diverse weermodellen berekenen zomerse maxima met zelfs kans op tropische temperaturen over het zuidoosten van Nederland en het noordoosten van België.

Tropisch warm in sommige regio’s

Op onderstaande weerkaart zien we de situatie voor woensdag 12:00. Een typische case waarbij warme, tropische lucht wordt aangevoerd naar de Benelux gevolgd door een koudere luchtsoort in de loop van de namiddag/avond. Dit soort situaties levert in de zomer traditioneel (zwaar) onweer op met mogelijk georganiseerde structuren en boeiende wolkenformaties.

Op woensdag lijkt het allemaal zo geen vaart te lopen omdat de trigger van het hele boeltje niet echt uitgesproken is. Net zoals op dinsdag kan het zijn dat de SBcape (J/kg) niet wordt omgezet in onweersbuien.

tropisch warm aan voorzijde frontenstructuur

De frontenstructuur, gekenmerkt door warmtefront/koudefront, trekt in de loop van woensdagnamiddag over de Benelux. Ondanks de gunstige timing zijn de kansen op structureel onweer niet meteen groot te noemen.

Op bovenstaande weerkaart is naast de positie van fronten ook de locatie van hoge- en lagedrukgebieden te zien. Vooral dat laatste gegeven is interessant, want ook op woensdagnamiddag zien we boven Frankrijk een ‘L’ ontstaan die met een zuidwestelijke luchtcirculatie naar de Benelux wordt geadverteerd. Dit soort systemen zorgen enerzijds voor een onstabiele atmosfeer en anderzijds ook voor voldoende forcering om onweersbuien te triggeren.

Onstabiliteit resulteert lokaal in onweer

Zonder de zaak te gaan overdrijven, moeten we op woensdag rekening houden met klank- en lichtspel. Weermodel Harmonie (gekoppeld aan HIRLAM) berekent tropische temperaturen in het zuidoosten van Nederland en het noordoosten van België. Ook de regio’s aan de Frans-Belgische grens zouden wel eens dicht bij een eerste 30°C van 2017 kunnen zijn.

prognose volgens HIRLAM weermodel

Waar het Harmonie-weermodel iets te enthousiast is in haar berekening van de 2 m temperatuur, houden we voorlopig het scenario van HIRLAM aan.

Deze thermische uitschieter zorgt voor de groei van SBcape. Het Amerikaans weermodel GFS berekent tot 2000 J/kg. Een ander weermodel, WRF 4 km, berekent dan weer een iets lager mixed layer cape tot 1000 J/kg over het noorden van Frankrijk. In beide weermodellen een duidelijk signaal op neerslag in de loop van de avondperiode. De KO-index geeft -3 tot -6 aan wat een goede kans impliceert op elektrische ontladingen.

Waarschuwingskaart 17 mei 2017

Hieronder vinden jullie de waarschuwingskaart met betrekking tot woensdag 17 mei 2017. We hebben gekozen voor een brede level 1 waarschuwing waarbij we de hoge temperatuur, de onstabiliteit en de kans op buien in rekening hebben gebracht. Volgens de laatste parameters is de kans op windstoten en/of grote hagel eerder beperkt. We moeten dus eerder rekening houden met intensieve neerslag in de late namiddag/avondperiode. In de nacht van woensdag op donderdag stabiliseert de weersituatie vanuit het westen.

Waarschuwingskaart 17 mei 2017 website

Er werd gekozen voor een level 1 waarschuwing met focus op intensieve neerslag. In mindere mate voor hagel en/of windstoten. Mogelijk dat we in de loop van de namiddag een upgrade moeten doorvoeren naar level 2 voor bepaalde regio’s. Afhankelijk van de situatie boven Frankrijk.


Lees ook eens:

 • Dreten Vogelteten

  zo te zien zijn er wat bliksems boven Frankrijk aan het ontstaan.

  • Paulus Piet

   Klopt, maar lijkt te zijn uitgedoofd vooralsnog.

   • Matthias

    De reden lijkt me voorlopig vrij simpel. 1. Er is niet zoveel beschikbare cape ( gfs zit met zijn dauwpunt bijna aan 20 graden, terwijl het dauwpunt nu maar rond de 10 graden schommelt). Het kan natuurlijk nog veranderen, maar dat lijkt me vooralsnog niet meteen te gebeuren.

 • Paulus Piet
  • Bradley Lems

   Idd. Al de 2 de run met zo een Cape waardes. Nu nog ergens de trigger in Frankrijk en er volgt zeker zwaar onweer.

   • Paulus Piet

    Ik sluit het ontstaan van warmte onweer ook niet uit overigens. Het betreft momenteel namelijk maritiem tropische lucht die aangevoerd word.

  • Harmonie met haar 32°C lijken we niet te gaan halen.

   • Van Laethem

    Waarschijnlijk niet maar het is wel flink warm. Maar Hirlam heeft wel haar temperatuurwaarden bijgesteld richting Harmonie. Harmonie zou dan toch 2x al redelijk juist geweest zijn. Dat ondanks het feit dat Harmonie soms de temperatuur wat overschat.

  • Van Laethem

   Als we inderdaad kijken naar de recente GFS06 dan zien we tot bijna 2000J SB Cape. De Lifted-index is met -5 à -6 ook zeer laag. Dit zijn toch 2 parameters waarmee we rekening kunnen houden. Als de temperatuur nu nog wat hoger zou klimmen.. Afwachten wat het geeft, de parameters zitten goed, denk ik.

   • Laat ons duimen op prefrontale buien.

    • Paulus Piet

     Toch de moeite waard om even te melden dat het in delen van Brabant (Vlaanderen en Nederland) momenteel warmer is dan het noorden van Frankrijk.

     32 Graden gaan we niet halen nee. 30 Daarentegen, goed mogelijk.

 • Paulus Piet

  Het lijkt erop dat het westen van België, de gebieden grenzend aan de Franse grens en het zuidwesten van Nederland de grootste kans hebben op klank en lichtspel en overvloedige neerslag. Maar zoals hier onder al vermeld word, het word vandaag zeker nowcasten.

 • Van Laethem
 • Van Laethem

  Code geel volgens meteo alarm. Dus weinig speciaals voorlopig. Kans op een donderslag en een bliksemflits.

  • Zo éénvoudig is dat allemaal niet… Zeker de combinatie met extra moisture deze ochtend kan zorgen voor een ideale voedingsbodem voor onweer. WRF is nog steeds goed te noemen voor kansen op onweer. Dat soort diensten vind ik altijd rudimentair. Beter om nu af te gaan om een diverse model output.

   • Matthias

    Jep, wrf geeft nog steeds het sterkste signaal, maar dit sigaal kunnen we niet negeren. Het zal vooral nowcasten worden!

   • Van Laethem

    Dat begrijp ik wel Nicolas. Maar hoe komt het bv. dat er geen signaal is bij Estofex?

    • Matthias

     Omdat het een lastige situatie is. Het is nog niet helemaal zeker hoe en hoe stevig het onweer zal zijn. Indien het toch stevig zal worden, verwacht ik nog wel een MD (mesoscale discussion) van hun 🙂

    • Bradley Lems

     Omdat ze in shiften werken. Er zijn dagen dat ze geen forecast geven omdat er niemand de tijd ervoor heeft.ook als er redelijk onweer volgt is er geen of bijna geen forecast’s omdat ze allemaal op pad zijn.