1 maart 2018 - 5 min. lezen 4 reacties

De meteorologische winter heeft de afgelopen week nog eens alles uit de kast gehaald. Na enkele dagen met permanente vorst zowel overdag als ‘s nachts kregen we een heuse koudegolf over de vloer en dat leverde prachtige taferelen op. Met het begin van de maand maart is vandaag meteen de meteorologische lente ingezet en de volgende dagen zullen we dat merken aan de temperaturen.

De scherpste kantjes van de koude gaan eraf en overdag evolueren we naar maxima ruim boven het vriespunt. De dooi lijkt dus overal te worden ingezet, maar eer het zover is kan het morgen nog even winteren. Meer details hierover vindt u terug in onderstaand artikel.

Volg ons ook op Facebook en Twitter & bekijk onze livestream onderaan!

Gure winterweek

Arctische lucht

De afgelopen week was een groot deel van Europa in de ban van een koudegolf. Dit hadden we te danken aan een geblokkeerd weerpatroon met een omvangrijk hogedrukgebied over Europa, dat zeer koude en droge van oorsprong arctische lucht aanvoerde over het (Oost-) Europese continent. De afgelopen dagen werd het dan ook zeer koud voor deze tijd van het jaar. ‘s Nachts kwam het op veel plaatsen tot matige en lokaal zelfs tot strenge vorst en de voorbije dagen bleef het ook overdag licht vriezen. We hadden dus te maken met een officiële koudegolf in de Benelux.

Stevige wind

Op veel plaatsen steeg door de koude dan ook de drang om de schaatsen uit de kast te halen en te schaatsen op natuurijs. Jammer genoeg was het ijs op veel plaatsen nog niet dik genoeg. Grote spelbreker daarbij was de stevige wind die de vorming van een gesloten ijsdek belemmerde op open wateren.

Vooral op beschutte plaatsen kon het ijs wel aangroeien tot significante diktes en kon er de afgelopen dagen soms geschaatst worden. Zij die nog willen profiteren van het natuurijs, moeten echter wel snel zijn want vanaf het weekend wordt het zachter met algemene dooi. Wees echter voorzichtig en neem daarbij geen overbodige risico’s!

Lichte sneeuwzone op vrijdag

Vooraleer de dooi zich inzet tijdens het weekend, krijgen we morgen nog een winters scenario voorgeschoteld. Een frontaal neerslagsysteem, verbonden aan een lagedrukgebiedje tussen Frankrijk en de Britse Eilanden, trekt vanuit Frankrijk over de Benelux.  Daarbij kan er ook sneeuw en/of aanvriezende regen vallen. We bespreken hieronder even de meteorologische situatie zoals die nu geschetst wordt door de modellen.

Tijdelijk (aanvriezende) regen

De storing die morgen over ons land trekt, zal dat waarschijnlijk in fases doen met de nodige horten en stoten. We verwachten dus niet de hele dag regen en/of sneeuwval. ‘s Ochtends nadert het eerste deel van de storing de Frans-Belgische grens en tijdelijk kan er aldaar wat (zeer) lichte aanvriezende regen vallen. De neerslag die er dan valt zal bijna met zekerheid regen zijn aangezien de Benelux dan vertoeft in de warme sector, met op 1,5 km hoogte positieve temperaturen.

De neerslag valt in eerste instantie als sneeuw, maar zal onderweg smelten tot regen. Indien er dan regen valt, bevriest hij echter wel aan de grond, aangezien het zowel vriest aan aan de grond als op 2 meter hoogte. Morgenochtend vriest het immers overal met temperaturen tussen -3 en -7°C. Het is dus opletten geblazen op de weg, als het effectief tot ijzel komt.

ijzel morgen
Morgenochtend bevinden we ons in de warme sector, het gebied tussen het warmtefront en koudefront. De bovenlucht is positief, waardoor de neerslag die er valt als regen kan vallen. Deze regen vriest aan als deze de grond bereikt. Het kan dus mogelijk tijdelijk ijzelen op sommige plekken.

Later (lichte) sneeuw

Later op de dag (na een drogere periode) komt er een tweede neerslagfront opzetten, dat koudere bovenluchten met zich meebrengt. Dit zal waarschijnlijk pas zijn in de loop van de namiddag. Door de koudere bovenluchten zal de neerslag dan opnieuw als sneeuw kunnen vallen, die ook zal kunnen blijven liggen bij licht negatieve temperaturen. Tijdens de namiddagperiode trekt dit frontje geleidelijk zeer traag van zuid naar noord over België richting Nederland en valt er op veel plaatsen lichte sneeuwval.

De neerslaghoeveelheden lijken echter wel beperkt te blijven met niet overal in de Benelux dezelfde neerslaghoeveelheden. Momenteel gaan de meeste modellen uit van een maximum sneeuwaccumulatie van 5 cm. Vooral het noorden van België en het zuiden van Nederland maken het meeste kans op een sneeuwtapijt(je) van betekenis, aangezien het front daar het langst blijft slepen later tijdens de avondperiode.

sneeuwfront
Morgen in de namiddag en avondperiode trekt een (occlusie)front met lichte sneeuw over de Benelux. Het front kan je zien liggen in de knik in de isobaren.
lichte sneeuwzone harmonie
Sneeuwaccumulatie volgens HARMONIE. Er kan tussen 0 en 4 cm sneeuw vallen.
lichte sneeuwzone ARPEGE
Sneeuwaccumulatie volgens ARPEGE. Ook dit weermodel berekent sneeuwval op vrijdag.
lichte sneeuwzone AROME
Sneeuwaccumulatie volgens AROME. Meeste sneeuwval op het noorden van Vlaanderen.
lichte sneeuwzone GFS
Het Amerikaans weermodel berekent de meeste sneeuw boven zuidoosten van België.

Dooi vanaf zaterdag

De sneeuw die zal vallen kan nog blijven liggen tot zaterdagochtend. In de loop van zaterdag zet de dooi zich in, met overal positieve temperaturen (met uitzondering van het noorden van Nederland). De sneeuw die er gevallen is zal dan echter snel smelten. Zaterdag overdag verwachten we maxima tussen 1 en 8 graden. Ook op de langere termijn zien we niet meteen terug signalen van een nieuwe koude-inval.

Zij die van sneeuw houden zullen dus moeten genieten van de vlokken die naar beneden dwarrelen morgen, want het zouden wel eens de laatste kunnen zijn van dit winterseizoen!

Bekijk onze livestream van donderdag 1 maart 2018

Delen


Verder lezen

Alles bekijken