Lentediscussie maart 2017

Dankzij de geweldige feedback van onze lezers hebben we besloten om ook tijdens de lente artikels te verzorgen waar jullie updates welkom zijn. Na een winter van 2016-2017 die toch opnieuw teleurstelde in grote delen van de Benelux kijken we reikhalzend uit naar een seizoen waarin de natuur opnieuw ontluikt en de temperaturen stilletjes aan de magische grens van 20°C overschrijden. Wanneer het niet wil sneeuwen, dan maar beter opnieuw uitkijken naar de eerste onweders van het nog prille seizoen.

In deze eerste outlook naar het verloop van de lente bekijken we diverse parameters die op het internet beschikbaar zijn. Hou in het achterhoofd dat weersverwachting voor een regio slechts tot 5 dagen betrouwbaar zijn. Mensen die het actueel weerbeeld willen opvolgen kunnen terecht op de vernieuwde pagina van het weer op locatie. Mensen die vragen hebben kunnen ons steeds contacteren via het formulier onderaan.

Westelijke luchtcirculatie neemt over

Al enkele weken hebben we te maken met een zonaal regime. Dat wil zeggen dat de wind geregeld uit het westen tot zuidwesten komt. Lagedrukgebieden profiteren van de sterke straalstroom om zich verder te organiseren. Eenmaal in de buurt van de Benelux produceren ze vaak veel wind met kansen op stormweer. We zien weinig verandering in de eerste 14 dagen van de meteorologische lente.

westelijke aanvoer zorgt voor veel wind

De blauwe kleuren staan voor depressieactiviteit. Voor maandag 6 maart 2017 resulteert dat in een sterk wisselvallig weerbeeld boven de Benelux. De depressiekern van 993 hPa zorgt in het zuidelijk kwadrant voor een sterke toename van de gemiddelde windsnelheden. In het uiterste zuidwesten van Europa is nog steeds een hogedrukgebied aanwezig dat zorgt voor lenteachtige omstandigheden in Portugal en het zuiden van Spanje.

Tussendoor zijn er natuurlijk ook enkele droge momenten, maar die lijken vooralsnog sterk beperkt. Qua temperatuur kunnen we niet klagen. Met een maritieme luchtcirculatie krijgen we geregeld temperaturen boven het langjarig gemiddelde (+8°C). Het is niet uitgesloten, en ook dat is typisch aan de lente, dat er tijdens polaire luchtaanvoer enkele winterse buien ontstaan in de Lage Landen. In de Ardennen gaat het dan veelal om sneeuw.

vrij zacht eerstvolgende week

Dankzij de westelijke aanvoer van maritieme zeelucht blijft de temperatuur in West-Europa vrij hoog voor de tijd van het jaar. Opvallend is de rode kleur in het oosten van Europa. Daar zegeviert de lente met temperaturen tussen 15 en 25°C. Een typisch fenomeen dat zich de laatste jaren vooral in de zomer laat gelden met gloeiend hete omstandigheden in die regio.

Invloed Azorenhoog neemt later toe

In de 2de week van de maand maart kiest het hogedrukgebied nabij de Azoren voor een uitbreiding richting het noorden. Hierdoor wordt de depressieactiviteit gedwongen om hoger te gaan postvatten. Het zuiden van de UK en ook de Benelux kunnen profiteren van kleine wigjes van hogedruk. De kansen op depressies met veel wind nemen dan sterk af. Het noorden van de UK en de regio rond Denemarken maakt dan meer kans op een onstuimig weerbeeld. Volgens het GFS-weermodel is er ook een optie tot noordelijke luchtcirculatie waardoor maartse buien om het hoekje loeren.

polaire invloeden later in maart

Dankzij een uitbreiding van het hogedrukgebied nabij de Azoren worden depressies gedwongen om een noordelijkere koers te varen. Volgens het Amerikaans weermodel GFS is ook de optie tot een noordwestelijke circulatie mogelijk. Dat verhoogt de kans op enkele maartse buien en lagere temperaturen.

geleidelijk iets kouder

In de 2de week van de maand maart wordt het geleidelijk iets droger in het zuidelijk deel van West-Europa. De temperaturen gaan door de noordwestelijke luchtcirculatie wel achteruit. De temperaturen van 20-25°C focussen zich nog steeds op Oost-Europa. Merk ook het relatief koude Spanje en Portugal op.

Verder verloop van de maand maart?

Wanneer we naar de resterende 2 weken van de maand maart kijken, gaan de berekeningen van het Beijing-model voor een verderzetting van het zonaal regime. In de uiterst rechtse hoek van de weerkaart hebben we de omgeving van West-Europa gemarkeerd. De blauwe kleuren wijzen op depressieactiviteit die toch wel behoorlijk sterk is voor de laatste 10 dagen van de maand maart. Hogedruk blijft op deze manier nog steeds prominent op zijn plaats nabij de Azoren. Of het uiterst wisselvallig blijft is de vraag. Sommige weerprognoses gaan voor een iets droger intermezzo.

westcirculatie blijft dominant tot het einde van de maand

Over Noord-Amerika blijft de polaire tot arctische poort openstaan met geregeld koude episodes. In West-Europa blijven we onder invloed van een westelijke luchtcirculatie. Of de stratosfeer/polar vortex hier iets mee te maken heeft, is voorlopig onduidelijk. De final warming moet nog steeds ontstaan.

Conclusie van deze eerste outlook

Afgaande op de huidige uitvoer van de ‘grote’ weermodellen kunnen we besluiten dat we een hogere kans maken op een westelijke fase doorheen de eerste 2 weken van de maand maart. Regelmatig flinke regenzones met een sterk windveld aan de zuidkant beïnvloeden de Benelux. Naarmate de maand vordert, neemt ook de hogedrukinvloed toe vanuit het zuidwesten met extra droge periodes. De temperatuur blijft de hele tijd aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. Dat wil niet zeggen dat we tussendoor niet te maken kunnen krijgen met polaire invloeden en enkele maartse buien.


Lees ook eens:

 • Er wordt niet zoveel over gezegd, maar vandaag veert het kwik opnieuw op naar 12 tot 14°C bij drogere condities vanuit het westen. Een impuls van hogedruk zorgt voor een rustpauze in het kletsnatte weerbeeld.

  • geert duym

   inderdaad en de neerslag voor zondag is deze ochtend grotendeels uit de kaarten verdwenen , een (welkome?) drogere periode kondigt zich aan met azorenhogedrukimpulsen, toch opvallend hoe een stuk van de straalstroom dit weekend en ook later volgende week ten westen van ons uitzakt naar zw-europa met vooral zondag weer veel neerslag in Frankrijk…volgens mij ook één van de redenen waarom wij nog nauwelijks in een echte polaire aanvoer komen met de traditionele maarste buien die eigenlijk al vele jaren niet echt meer voorkomen zoals vroeger in mijn jeugdjaren, de winter 2012-2013 was echt een uitzondering, dit is volgens mij één of tweemaal in een mensenleven….

   • Aida Noridania

    barkoude winters zijn hier eerder een uitzondering dan de regel bij mijn
    weten… doorgaans is een typische Belgische winter een “kwakkelwinter”
    da doorgaans nat vochtig en af en toe eens koudeprikken heeft.

    het
    is net hetzelfde als in de zomer: geen hogedruk ten oosten van ons,
    geen mooi weer en koud. Voor echt sneeuw en vries moet het zoals in 2010
    beginnen met een paar dagen noordelijke stroming die dan draait naar
    het oosten. Deze winter hebben we die tussenfases niet gehad en heb je
    zacht-koud zacht met geen tijd voor sneeuw die blijft liggen in de lage
    landen….

 • Op basis van GFS 06:00 lijkt een zonaal regime nog steeds aan de orde. Tijdelijk de opstoot van een hogedrukgebied richting het noorden met aan de zuidelijke flank tijdelijk een oostelijke luchtcirculatie. Echter, vanaf 20 maart opnieuw in de westcirculatie. Geen grote vernieuwingen in het weerpatroon dat zich eigenlijk al enkele weken/maanden stelt.

  • Bradley Lems

   Inderdaad. Weinig om op te schrijven momenteel dus ook de reden waarom er weinig gereageerd wordt.

   • De straalstroom in de buurt van de Benelux interesseert met toch sterk. Onopvallend maar opvallend krijgen we de ene regenzone na de andere. Zou wel eens kunnen resulteren in problemen met het waterpeil.

    • Kurt DH

     Net gekeken. Amper 2 beken zouden het pre-waakpeil bereiken. Dus voorlopig geen issue. Ondertussen de kaap van de 13 liter genomen vandaag…

     • Jelle Van den Berghe

      In Opglabbeek uiteindelijk geland op 16 mm gisteren. De laatste 5 dagen 39.9 mm. Met wat er nog gaat komen toch wel kansen op lokale wateroverlast vrees ik.

 • Bradley Lems

  GFS gaat voor een blokkade maar de echte koude zal ons niet bereiken. Althans niet om het echt winterkoude te maken. Kan wel mooie lentedagen opleveren. https://uploads.disquscdn.com/images/6a102cc4bb7cd258a1a2b2b39e2ad840c3031279317cf3fa9532a52cd6b36039.gif

  • Nico DS

   laat die blokkade maar minstens 4 dagen staan… heb dan nog eens een mooie lentedag op mijn verjaardag 🙂

 • Een stormdepressie maakt het deze ochtend wel erg bont over het uiterste westen van Frankrijk. Er werd een windstoot gerapporteerd tot 176 km/u. Dit ‘gevaarte’ trekt de komende uren het binnenland in met windstoten tot 120 km/u. De herfst is begonnen https://uploads.disquscdn.com/images/ec2d9732a6505810dcdfadc42997dbfee4a997df30b5692dc045a791f08c634e.png

  • Laurens de Paepe

   zal terug een mooie etappe opleveren in parijs-nice 🙂

 • Het was vanmiddag blijkbaar de moeite in Frankrijk nabij Vermenton. Poging tot #windoos. Via Arthur Helene. https://uploads.disquscdn.com/images/7e2c9e9160126f77686c9cf822082961364c797dcc5e98a045ee810de91965e7.jpg