Lentediscussie maart 2017

Dankzij de geweldige feedback van onze lezers hebben we besloten om ook tijdens de lente artikels te verzorgen waar jullie updates welkom zijn. Na een winter van 2016-2017 die toch opnieuw teleurstelde in grote delen van de Benelux kijken we reikhalzend uit naar een seizoen waarin de natuur opnieuw ontluikt en de temperaturen stilletjes aan de magische grens van 20°C overschrijden. Wanneer het niet wil sneeuwen, dan maar beter opnieuw uitkijken naar de eerste onweders van het nog prille seizoen.

In deze eerste outlook naar het verloop van de lente bekijken we diverse parameters die op het internet beschikbaar zijn. Hou in het achterhoofd dat weersverwachting voor een regio slechts tot 5 dagen betrouwbaar zijn. Mensen die het actueel weerbeeld willen opvolgen kunnen terecht op de vernieuwde pagina van het weer op locatie. Mensen die vragen hebben kunnen ons steeds contacteren via het formulier onderaan.

Westelijke luchtcirculatie neemt over

Al enkele weken hebben we te maken met een zonaal regime. Dat wil zeggen dat de wind geregeld uit het westen tot zuidwesten komt. Lagedrukgebieden profiteren van de sterke straalstroom om zich verder te organiseren. Eenmaal in de buurt van de Benelux produceren ze vaak veel wind met kansen op stormweer. We zien weinig verandering in de eerste 14 dagen van de meteorologische lente.

westelijke aanvoer zorgt voor veel wind

De blauwe kleuren staan voor depressieactiviteit. Voor maandag 6 maart 2017 resulteert dat in een sterk wisselvallig weerbeeld boven de Benelux. De depressiekern van 993 hPa zorgt in het zuidelijk kwadrant voor een sterke toename van de gemiddelde windsnelheden. In het uiterste zuidwesten van Europa is nog steeds een hogedrukgebied aanwezig dat zorgt voor lenteachtige omstandigheden in Portugal en het zuiden van Spanje.

Tussendoor zijn er natuurlijk ook enkele droge momenten, maar die lijken vooralsnog sterk beperkt. Qua temperatuur kunnen we niet klagen. Met een maritieme luchtcirculatie krijgen we geregeld temperaturen boven het langjarig gemiddelde (+8°C). Het is niet uitgesloten, en ook dat is typisch aan de lente, dat er tijdens polaire luchtaanvoer enkele winterse buien ontstaan in de Lage Landen. In de Ardennen gaat het dan veelal om sneeuw.

vrij zacht eerstvolgende week

Dankzij de westelijke aanvoer van maritieme zeelucht blijft de temperatuur in West-Europa vrij hoog voor de tijd van het jaar. Opvallend is de rode kleur in het oosten van Europa. Daar zegeviert de lente met temperaturen tussen 15 en 25°C. Een typisch fenomeen dat zich de laatste jaren vooral in de zomer laat gelden met gloeiend hete omstandigheden in die regio.

Invloed Azorenhoog neemt later toe

In de 2de week van de maand maart kiest het hogedrukgebied nabij de Azoren voor een uitbreiding richting het noorden. Hierdoor wordt de depressieactiviteit gedwongen om hoger te gaan postvatten. Het zuiden van de UK en ook de Benelux kunnen profiteren van kleine wigjes van hogedruk. De kansen op depressies met veel wind nemen dan sterk af. Het noorden van de UK en de regio rond Denemarken maakt dan meer kans op een onstuimig weerbeeld. Volgens het GFS-weermodel is er ook een optie tot noordelijke luchtcirculatie waardoor maartse buien om het hoekje loeren.

polaire invloeden later in maart

Dankzij een uitbreiding van het hogedrukgebied nabij de Azoren worden depressies gedwongen om een noordelijkere koers te varen. Volgens het Amerikaans weermodel GFS is ook de optie tot een noordwestelijke circulatie mogelijk. Dat verhoogt de kans op enkele maartse buien en lagere temperaturen.

geleidelijk iets kouder

In de 2de week van de maand maart wordt het geleidelijk iets droger in het zuidelijk deel van West-Europa. De temperaturen gaan door de noordwestelijke luchtcirculatie wel achteruit. De temperaturen van 20-25°C focussen zich nog steeds op Oost-Europa. Merk ook het relatief koude Spanje en Portugal op.

Verder verloop van de maand maart?

Wanneer we naar de resterende 2 weken van de maand maart kijken, gaan de berekeningen van het Beijing-model voor een verderzetting van het zonaal regime. In de uiterst rechtse hoek van de weerkaart hebben we de omgeving van West-Europa gemarkeerd. De blauwe kleuren wijzen op depressieactiviteit die toch wel behoorlijk sterk is voor de laatste 10 dagen van de maand maart. Hogedruk blijft op deze manier nog steeds prominent op zijn plaats nabij de Azoren. Of het uiterst wisselvallig blijft is de vraag. Sommige weerprognoses gaan voor een iets droger intermezzo.

westcirculatie blijft dominant tot het einde van de maand

Over Noord-Amerika blijft de polaire tot arctische poort openstaan met geregeld koude episodes. In West-Europa blijven we onder invloed van een westelijke luchtcirculatie. Of de stratosfeer/polar vortex hier iets mee te maken heeft, is voorlopig onduidelijk. De final warming moet nog steeds ontstaan.

Conclusie van deze eerste outlook

Afgaande op de huidige uitvoer van de ‘grote’ weermodellen kunnen we besluiten dat we een hogere kans maken op een westelijke fase doorheen de eerste 2 weken van de maand maart. Regelmatig flinke regenzones met een sterk windveld aan de zuidkant beïnvloeden de Benelux. Naarmate de maand vordert, neemt ook de hogedrukinvloed toe vanuit het zuidwesten met extra droge periodes. De temperatuur blijft de hele tijd aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. Dat wil niet zeggen dat we tussendoor niet te maken kunnen krijgen met polaire invloeden en enkele maartse buien.

 • Er gaat ook een slotje op dit artikel, we gaan verder in https://www.noodweer.be/lentediscussie-april-2017/

 • Bradley Lems

  12 UTC ensemble is zeker niet slecht tot 11 april hoor alleen de dip van 7 april kan het wel eens een koude dag maken. Er kan nog aan gewerkt worden maar het ziet ernaar uit dat we weer voor een licht zomers weekend gaan! https://uploads.disquscdn.com/images/8973bbfa2467e287808f40309a27e8bf31f5ce8006edeafd515f305f5d543e47.gif

 • GFS laat nu toch weer een iets minder zachte oplossing zien en ook ECMWF neigt naar deze oplossing. Deze namiddag komt trouwens een nieuw lentediscussie topic online. Stay tuned!

 • Thomas

  De Oper en Control van ECMWF 12z hebben er zin in! In tegenstelling tot GFS laten deze twee leden van het Europese weermodel de warmte nazinderen na komend weekend. Dit is omdat ECMWF de lagedruk laat afzakken tot voor de kust van Portugal waardoor de Benelux in een WAA komt te liggen. Bij GFS daarintegen werkt het Azorenhoog tegen waardoor de lagedruk doorschuift. In combinatie met een Oceaan die op slot is en lagedruk boven Scandinavië komt er later zelfs er noordstroming op gang. Een van deze twee oplossingen zal het waarschijnlijk worden. Voorlopig krijgt die van GFS meer ondersteuning dan ECMWF. Hopelijk verandert dit later nog. Koud & guur weer met nachtvorst hoeft nu echt niet meer! https://uploads.disquscdn.com/images/0aa15f44a0e48965e60b8c9aec3884611a5b03e9e024aebe0b633f4df0276681.png https://uploads.disquscdn.com/images/e5d5a003e366fd6c7c43def981d7f4d5bc4f5e63a174f7f439a4e29b981ae2aa.gif https://uploads.disquscdn.com/images/564d1a756c39450d1aae17a73eef0615bb12a0cfdeb37a5f90cd831e02c54f45.gif

 • Bradley Lems

  Kwijl kwijl, met zo een koude bovenlucht gaat dat zeker mooie buien opleveren! Ik weet natuurlijk nu al dat we zoiets zeker niet gaan krijgen en eerder de middenslag zullen krijgen. https://uploads.disquscdn.com/images/9acf5db7d742df3a87706177f1c0a963f789f557eb2a8a0d9fbc70f757840d43.gif

 • Dexy Roelvink

  Hier nu de eerste regen. Temperatuur gedaald naar 17,8°C.

 • Bradley Lems

  Wat niet lukt in januari,februari lukt wel in april… typisch en onnodig. Hopelijk levert het mooie buien met onweer op als het uitkomt want anders moet die onnodige kou niet meer voor mij. https://uploads.disquscdn.com/images/7d8d28bb9946d6967478ee78430af91405f0b95dd00b9793ecc4652af9c7eec6.gif

 • Dexy Roelvink

  Maximum hier op mijn weerstation 21,8°C. De kans dat ik dit de komende jaren in maart ga overtreffen lijkt me niet heel groot.

 • dawmast

  Een watertekort wanneer het droge weer tot in de zomer aanhoudt, betekent dat het drinkwater dan ook op rantsoen gaat?

 • dawmast

  Ziet het op dit moment volgens de lange termijnverwachtingen er naar uit dat we in april, mei en begin juni met een langere droogteperiode te maken zullen krijgen? Het lijkt wel dat langdurige droogte in het voorjaar steeds vaker aan het komen is.

 • Paulus Piet

  De temperatuurverwachting voor morgenmiddag volgens Harmonie 6z. Lente op en top. Heerlijk, laat maar komen! https://uploads.disquscdn.com/images/07b260c7fd9ed6c304acacfe8eb34274c9f3a616a1499450a0af0dd157df531a.png

 • Van Laethem

  Wij hebben geen druppel gezien, maar inderdaad goed opgevolgd van jullie.

 • Kurt DH

  Sorry, maar hier is het echt kurkdroog en heel stoffig in de weilanden… @Nicolas: stevige buien is nog een groot verschil met flash floods… Het heeft hier alvast geen druppel geregend gisteren/vannacht

 • Paulus Piet

  Precies, onweer ontwikkelt zich niet zomaar. Komt stiekem veel bij kijken. Vandaag had mijn regio prijs. Een goed begin van het onweer’s seizoen als je het mij vraagt.

 • Bradley Lems

  Geen probleem 🙂 ik probeer maar te helpen. Ik had zoveel niet verwacht maar hey al te beter hé? Ik kijk ook niet naar 1 para maar de belangrijkste para’s.

 • Paulus Piet

  Momenteel ontstaan er “donkere plukken” op de radar, met toch stevig onweer erbij. Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) heeft prijs.
  @bradleylems:disqus; dat heb jij goed in de smiezen gehad een aantal dagen geleden. Chapeau.

 • Die stevige buien kunnen op de duur ook voor problemen zorgen. Flash floods over het landschap met significante schade aan de gewassen. Het lijkt wel of de lente soms ‘mooier’ weer geeft dan volle zomerperiode.

 • Wietse Vangilbergen

  Het is absoluut nog niet te droog. Op sommige plekken maak je nog sporen op het akkerland en bij het ploegen haal je nog vrij natte grond boven. Voor de landbouwers mag dit weer nog even doorgaan. Maar als het lang aanhoudt mag een buitje zeker wel.

 • Kurt DH

  Natuur niet te droog? De gazon wordt al ros en het natuurgebied begint al om water te schreeuwen… Dit mag toch niet te lang meer blijven duren. Al zijn het al maar enkele stevige buien vandaag. Hier hopen we er alvast op (om uiteenlopende redenen :-))

 • Joachim

  De redelijk droge afgelopen winter is een goeie compensatie van vorig jaar(remember: natste 1ste halfjaar ooit…) dat het de laatste tijd wat droog is heeft de natuur nog geen last van. Februari en de eerste 10 dagen van maart was het trouwens superwisselvallig en nat, het stabiele weer is nog niet lang bezig. Als het in april en mei lang droog blijft mogen we ons klaarmaken voor een natte zomer met veel onweer. Laatste jaren hebben we dit zo vaak meegemaakt, 2007, 2008 en 2011, 2012 steeds zomerweer in de lente en in de zomer zelf vooral regen en onweer. Dit jaar gaan we waarschijnlijk die richting uit.

 • Bradley Lems

  Inderdaad, dit patroon houdt al aan van vorig jaar in oktober. Als dit in de zomer aanhoudt gaan we zeker en vast een watertekort krijgen. Dit is dan ook het nieuwe klimaat waarbij droge periodes afwisselen met natte periodes en waarbij alles extremer wordt.

 • Jeroen Maes

  Klopt, sinds Juli vorig jaar is enkel November nog te nat geweest tegenover normaal. Maart gaat ook weer te droog verlopen dus in 9 maanden tijd is er amper 1 maand te nat geweest (wat bovendien nog niet eens zoveel boven normaal was). Ook zit er niet meteen verandering in afgaande op EC en GFS, bij allebei stevige hogedruk begin april.

 • Stephan Valcke

  Net als tijdens de wintermaanden blijven vooral de eurohogen aan zet. Na een toch wel droge winter lijkt het eerste deel van de lente ook droog te verlopen. Als de natuur dit nog wilt compenseren , dan weten we wat we nog mogen verwachten tijdens de zomermaanden . In het andere geval zullen de gevolgen van droogte niet uitblijven vrees ik.

 • Bradley Lems

  Dinsdag maken we kans op onweer hoe de situatie er nu voor staat. GFS laat al verschillende runs cape en li weerkeren om gisteren de 18 UTC en vandaag in de 00 UTC run terug te komen. Het is dan ook hoog tijd om eens in detail te kijken als het in de 72 uur kan terugkomen. We hebben redelijk wat cape en li beschikbaar dinsdag met relatief hoge luchtvochtigheid wel redelijk lage shear maar dat zou geen probleem mogen vormen zolang er wat shear aanwezig is om het te triggeren en wat convectieve neerslag staat ook al op de kaarten. https://uploads.disquscdn.com/images/9817673305a4f67f0513b5191d7c8f54523eb318a30433fe3cc2c83ac5783763.png https://uploads.disquscdn.com/images/47b056436cfec773de4c20e45fb0eeb393d55a959b863ce0d5e45f6eb1709498.png https://uploads.disquscdn.com/images/c3422945d53f8d4c0792619a60810362dc7a77e303ea54056de230f231ba5a61.png https://uploads.disquscdn.com/images/ab9b3fc187e1a35845d29efa00ec3e42aa70dc2bc53b88348a7f58226220a539.png

 • Kim Jaspers

  Hopelijk regen met de RVV en Parijs-Roubaix 😉

 • Weermodellen neigen deze ochtend toch meer en meer richting een mooie ZW luchtcirculatie volgende week die uiteindelijk vanaf vrijdag en volgend weekend doorbroken wordt door invloed van depressies. Vooraleer de kans op regen dan sterk toeneemt staat ons een mooie week te wachten met maxima rond 15°C of zelfs iets meer. Laat maar komen!

 • geert duym

  EC laat het stabiele droge weer ook volgend weekend aanhouden terwijl GFS de wisselvallige toer op gaat volgend weekend met reeds een regenzone donderdagnacht op vrijdag. Wie zal het halen? UKMO neigt precies ook meer naar GFS afgaande op hun laatste kaart…..

 • Van Laethem

  Het ziet er naar uit dat hogedrukgebieden meer vat gaan krijgen op het weer in onze contreien. Zowel EC als GFS zien op langere termijn vaak droge perioden.

 • Van Laethem

  Weinig indicaties momenteel op een mooi en zacht weekend. Het weer is wat aan de wispelturige kant. We zitten op de scheiding van depressies en hogedrukgebieden. Daardoor gaat het wat op en af.

 • Bradley Lems

  Er komt een mooi weekend aan als het zo kan blijven op de kaarten! 15-20 graden is zeker mogelijk!

 • Laurenz

  Dank u Nicolas,blij om te horen dat er nog reactie op komt. na een teleurstellende winterdiscussie​ ,waarbij winterweer ons in mijn opzicht,ons alweer indesteek heeft gelaten.graag had ik ook een artikel verwacht waarin uitgelegd wordt dat het alweer geen winter is geworden is in w-europa en wel in n- Europa,en dit al enkele winters na elkaar ivb met terugkomende eurohoog.is daar al onderzoek naar gedaan?

 • Dag Laurenz, vooral in de nacht van maandag op dinsdag neerslagkansen voor de Benelux. Op dinsdag overdag hoofdzakelijk droog. Gebruik zeker onze weersverwachting eens via https://www.noodweer.be/het-weer-op-uw-locatie/

 • Laurenz

  Dag Nicolas,hoe zit het met de neerslagverwachting voor maandag en dinsdag?

 • Weermodellen suggereren dat we vanaf maandag tijdelijk polaire invloeden gaan kennen, met een maritiem kantje aan. Gelukkig blijven we ten oosten van het depressiegedeelte wat ons eigenlijk in een vrij goede positie brengt voor lenteperikelen in het volgende weekend. Hogedruk boven de Benelux met afnemende neerslagkansen. Krijgen we dat droog voorjaar? Wie weet!

 • Vandaag worden we geplaagd door een langgerekte regenzone die het vooral op België gegund heeft. Neerslaghoeveelheden wel vrij beperkt met 2-5 mm. Buiten voelt het guur aan dankzij een matige bries uit westelijke richtingen.

 • Dries Denolf

  Een modelkaart voor nov > feb. Maar toen moest het hoog persé boven het vasteland liggen om ons te jennen. Waarom kan het eind maart plots wel?

 • Bradley Lems

  Mooie kaarten van GFS 12.00 maar we ontsnappen gewoon aan de koude bovenluchten. Neemt natuurlijk niet weg dat het eens dynamisch weer kan opleveren. https://uploads.disquscdn.com/images/2387e57498db95f156d383f7d4d88062c11fc5f40c6f6df1084cc26266b85c84.gif

 • Van Laethem

  Als deze situatie in de kaarten blijft, dan lijkt me de grootste kans weggelegd voor zuid Duitsland.

 • Goedemorgen! Interessante uitdraai van GFS 00:00 deze ochtend. Een depressie splitst zich af boven het noorden van de Atlantische Oceaan om vervolgens naar het zuiden te duiken (ja, waar is dit zolang gebleven tijdens de winter)? Gevolgen zijn iedere koudere bovenluchten en kansen op een dynamisch weertype. https://uploads.disquscdn.com/images/077567ee7794b599f0e3cc4a9c448caaef3db742228c5571118d99d4aae3b4cb.png

 • lieven

  Volgens GFS krijgen we volgende week vrijdag mogelijks een tijdelijk sneeuwtapijtje in de lage landen …..
  https://uploads.disquscdn.com/images/ed5fd0bf5e0660b5d9f72dfe05558b310aa60060635e9be6dc16e9d95366580d.png

 • geert duym

  het lijkt er precies op dat het wisselvallige koelere weer voor volgend weekend stilaan weer afgekalfd wordt, we hebben dat vorige week ook gezien toen we begin van de week dachten dat het wisselvallig ging zijn afgeopen,weekend…..Eigenlijk is het algemene weerpatroon dat we sinds september vorig jaar kennen nog steeds aanwezig vind ik…

 • Bradley Lems

  UKMO en GEM gaan wel nog niet mee dus de strijd is nog niet gestreden. Bij GFS en EC zie je de uitloper van de azoren pal boven ons land komen volgende week maar UKMO en GEM laten gewoon het azorenhoog versterken en laten die uitloper niet komen.

 • Bradley Lems

  Temperatuur op 850hpa een 7/8 tal graden dus een 20er is niet uitgesloten volgende week donderdag. Perfect normaal in ons klimaat als alles goed ligt en zo te zien gaat dat hogedrukgebied zijn werk doen volgende week 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/78a8c7aaec0b9160f331a9df22eb50f7d6fdba97565c7cebe4bcbd16a65f1305.gif https://uploads.disquscdn.com/images/bbf7cbb12032935c5a2965ebcebe1d0b14cc8f6d6c32f437b195a48204b05ec7.gif

 • Speciaal voor de liefhebbers van wat lentekriebels. Het weerbericht van Mathias Bernaerts met een vooruitblik naar volgende week waar de temperaturen tussen 15 en 20°C schommelen. Wauw! https://youtu.be/gvZL4NESf1M

 • Dexy Roelvink

  Warm lenteweer in Zuid-Europa. En kurkdroge omstandigheden in Italië, mede veroorzaakt door föhn/lijwerking. Hygrometer wijst momenteel 7% aan in Genua. Dat is een uitzonderlijk lage relatieve vochtigheid. https://uploads.disquscdn.com/images/2a062f8fe098ab01696712cac9b086fd83b408fb2498b95e4bbc300beb1b5762.png

 • Aida Noridania

  barkoude winters zijn hier eerder een uitzondering dan de regel bij mijn
  weten… doorgaans is een typische Belgische winter een “kwakkelwinter”
  da doorgaans nat vochtig en af en toe eens koudeprikken heeft.

  het
  is net hetzelfde als in de zomer: geen hogedruk ten oosten van ons,
  geen mooi weer en koud. Voor echt sneeuw en vries moet het zoals in 2010
  beginnen met een paar dagen noordelijke stroming die dan draait naar
  het oosten. Deze winter hebben we die tussenfases niet gehad en heb je
  zacht-koud zacht met geen tijd voor sneeuw die blijft liggen in de lage
  landen….

 • Schitterende set-up voor volgende week. GFS en ook ECMWF gaan voor een warmer intermezzo waarbij temperaturen tussen 15 en 20°C mogelijk zijn. Graag een droge lente waarbij maximale evapotranspiratie wordt verzekerd. Verhoogt de kans op een warm begin van de zomer 2017 met hogere temperaturen. Heerlijk! https://uploads.disquscdn.com/images/62cec3dde3afbbc5f2a615b3183be1079cc7ce5e8babfcb1c7a3036ca550aaba.png

 • Bradley Lems
 • Thomas

  ECMWF 12z: eerste vleugje vroege zomer volgende week donderdag?
  Het Europese weermodel opteert hier in ieder geval voor. Door een diep zuidelijke stroming wordt warme lucht naar de Benelux getransporteerd. Temperaturen op 850 hPa lopen op tot zo’n 8-10°C. Rond deze tijd van het jaar mogen we daar gerust al een 10-12°C bij optellen om de temperatuur op 2 meter te bekomen. De pluim laat dit ook duidelijk zien. Wel hebben we nog met een zeer sterke dagelijkse gang te maken, wat ook voor deze tijd perfect normaal is wanneer het goed uitklaart. Terwijl er in de nachten nog lichte vorst gerapporteerd kan worden, kan de temperatuur overdag mogelijk oplopen tot die magische grens van 20°C… Alles onder voorbehoud nog uiteraard, eerst meer steun krijgen van andere modellen en van meer leden in de pluim. https://uploads.disquscdn.com/images/4997ba9085c8f26d107c964c954f897adcf2ee395cdcc48da2cfa47f4fde0e5b.gif https://uploads.disquscdn.com/images/4ffc17bdb4be295156c15db2e7c078f5d4adc67020bbe9c992477067e114011e.gif https://uploads.disquscdn.com/images/0a1f801f55defa1013c0ee666db080476a421f86669139f46ee07740d711d9eb.png

 • De overgang van winterweer naar zomerweer gaat gepaard met een bruusk manoeuvre. Deze tornado werd deze avond gespot nabij Würzburg. Beelden via Marco Eckstein https://uploads.disquscdn.com/images/0fb9324f8015d88704b1b90035f346c8f3e7df29da3f199b323aff2da9478cfa.jpg

 • ééntje om in te kaderen Dirk!

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • Zalig lenteweer op dit moment! Temperaturen in Waregem 14.7°C na een tuineffect van 15.9°C. Heerlijk!

 • geert duym

  inderdaad en de neerslag voor zondag is deze ochtend grotendeels uit de kaarten verdwenen , een (welkome?) drogere periode kondigt zich aan met azorenhogedrukimpulsen, toch opvallend hoe een stuk van de straalstroom dit weekend en ook later volgende week ten westen van ons uitzakt naar zw-europa met vooral zondag weer veel neerslag in Frankrijk…volgens mij ook één van de redenen waarom wij nog nauwelijks in een echte polaire aanvoer komen met de traditionele maarste buien die eigenlijk al vele jaren niet echt meer voorkomen zoals vroeger in mijn jeugdjaren, de winter 2012-2013 was echt een uitzondering, dit is volgens mij één of tweemaal in een mensenleven….

 • Jelle Van den Berghe

  In Opglabbeek uiteindelijk geland op 16 mm gisteren. De laatste 5 dagen 39.9 mm. Met wat er nog gaat komen toch wel kansen op lokale wateroverlast vrees ik.

 • Er wordt niet zoveel over gezegd, maar vandaag veert het kwik opnieuw op naar 12 tot 14°C bij drogere condities vanuit het westen. Een impuls van hogedruk zorgt voor een rustpauze in het kletsnatte weerbeeld.

 • Kurt DH

  Net gekeken. Amper 2 beken zouden het pre-waakpeil bereiken. Dus voorlopig geen issue. Ondertussen de kaap van de 13 liter genomen vandaag…

 • De straalstroom in de buurt van de Benelux interesseert met toch sterk. Onopvallend maar opvallend krijgen we de ene regenzone na de andere. Zou wel eens kunnen resulteren in problemen met het waterpeil.

 • Bradley Lems

  Inderdaad. Weinig om op te schrijven momenteel dus ook de reden waarom er weinig gereageerd wordt.

 • Op basis van GFS 06:00 lijkt een zonaal regime nog steeds aan de orde. Tijdelijk de opstoot van een hogedrukgebied richting het noorden met aan de zuidelijke flank tijdelijk een oostelijke luchtcirculatie. Echter, vanaf 20 maart opnieuw in de westcirculatie. Geen grote vernieuwingen in het weerpatroon dat zich eigenlijk al enkele weken/maanden stelt.

 • Nico DS

  laat die blokkade maar minstens 4 dagen staan… heb dan nog eens een mooie lentedag op mijn verjaardag 🙂

 • Bradley Lems

  GFS gaat voor een blokkade maar de echte koude zal ons niet bereiken. Althans niet om het echt winterkoude te maken. Kan wel mooie lentedagen opleveren. https://uploads.disquscdn.com/images/6a102cc4bb7cd258a1a2b2b39e2ad840c3031279317cf3fa9532a52cd6b36039.gif

 • Laurens de Paepe

  zal terug een mooie etappe opleveren in parijs-nice 🙂

 • Een stormdepressie maakt het deze ochtend wel erg bont over het uiterste westen van Frankrijk. Er werd een windstoot gerapporteerd tot 176 km/u. Dit ‘gevaarte’ trekt de komende uren het binnenland in met windstoten tot 120 km/u. De herfst is begonnen https://uploads.disquscdn.com/images/ec2d9732a6505810dcdfadc42997dbfee4a997df30b5692dc045a791f08c634e.png

 • Het was vanmiddag blijkbaar de moeite in Frankrijk nabij Vermenton. Poging tot #windoos. Via Arthur Helene. https://uploads.disquscdn.com/images/7e2c9e9160126f77686c9cf822082961364c797dcc5e98a045ee810de91965e7.jpg