Lentediscussie maart 2017
Dankzij de geweldige feedback van onze lezers hebben we besloten om ook tijdens de lente artikels te verzorgen waar jullie updates welkom zijn. Na een winter van 2016-2017 die toch opnieuw teleurstelde in grote delen van de Benelux kijken we reikhalzend uit naar een seizoen waarin de natuur opnieuw ontluikt en de temperaturen stilletjes aan de magische grens van 20°C overschrijden. Wanneer het niet wil sneeuwen, dan maar beter opnieuw uitkijken naar de eerste onweders van het nog prille seizoen.
In deze eerste outlook naar het verloop van de lente bekijken we diverse parameters die op het internet beschikbaar zijn. Hou in het achterhoofd dat weersverwachting voor een regio slechts tot 5 dagen betrouwbaar zijn. Mensen die het actueel weerbeeld willen opvolgen kunnen terecht op de vernieuwde pagina van het weer op locatie. Mensen die vragen hebben kunnen ons steeds contacteren via het formulier onderaan.
Westelijke luchtcirculatie neemt over
Al enkele weken hebben we te maken met een zonaal regime. Dat wil zeggen dat de wind geregeld uit het westen tot zuidwesten komt. Lagedrukgebieden profiteren van de sterke straalstroom om zich verder te organiseren. Eenmaal in de buurt van de Benelux produceren ze vaak veel wind met kansen op stormweer. We zien weinig verandering in de eerste 14 dagen van de meteorologische lente.
Tussendoor zijn er natuurlijk ook enkele droge momenten, maar die lijken vooralsnog sterk beperkt. Qua temperatuur kunnen we niet klagen. Met een maritieme luchtcirculatie krijgen we geregeld temperaturen boven het langjarig gemiddelde (+8°C). Het is niet uitgesloten, en ook dat is typisch aan de lente, dat er tijdens polaire luchtaanvoer enkele winterse buien ontstaan in de Lage Landen. In de Ardennen gaat het dan veelal om sneeuw.
Invloed Azorenhoog neemt later toe
In de 2de week van de maand maart kiest het hogedrukgebied nabij de Azoren voor een uitbreiding richting het noorden. Hierdoor wordt de depressieactiviteit gedwongen om hoger te gaan postvatten. Het zuiden van de UK en ook de Benelux kunnen profiteren van kleine wigjes van hogedruk. De kansen op depressies met veel wind nemen dan sterk af.
Het noorden van de UK en de regio rond Denemarken maakt dan meer kans op een onstuimig weerbeeld. Volgens het GFS-weermodel is er ook een optie tot noordelijke luchtcirculatie waardoor maartse buien om het hoekje loeren.
Verder verloop van de maand maart?
Wanneer we naar de resterende 2 weken van de maand maart kijken, gaan de berekeningen van het Beijing-model voor een verderzetting van het zonaal regime. In de uiterst rechtse hoek van de weerkaart hebben we de omgeving van West-Europa gemarkeerd. De blauwe kleuren wijzen op depressieactiviteit die toch wel behoorlijk sterk is voor de laatste 10 dagen van de maand maart. Hogedruk blijft op deze manier nog steeds prominent op zijn plaats nabij de Azoren. Of het uiterst wisselvallig blijft is de vraag. Sommige weerprognoses gaan voor een iets droger intermezzo.
Conclusie van deze eerste outlook
Afgaande op de huidige uitvoer van de ‘grote’ weermodellen kunnen we besluiten dat we een hogere kans maken op een westelijke fase doorheen de eerste 2 weken van de maand maart. Regelmatig flinke regenzones met een sterk windveld aan de zuidkant beïnvloeden de Benelux. Naarmate de maand vordert, neemt ook de hogedrukinvloed toe vanuit het zuidwesten met extra droge periodes. De temperatuur blijft de hele tijd aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. Dat wil niet zeggen dat we tussendoor niet te maken kunnen krijgen met polaire invloeden en enkele maartse buien.