39

Depressies in het noorden en een standvastig hogedrukgebied over Zuid-Europa. Daarmee kunnen we onze weersverwachting het best samenvatten. Dat heeft uiteraard sterke gevolgen voor het weerbeeld en de temperaturen die worden verwacht. Liefhebbers van tropisch weer kunnen zich volop amuseren in het zuiden van Europa met kwikstanden die lokaal 40°C overschrijden. De regio’s in het noordwesten van Europa en Scandinavië mogen dan weer koelere temperaturen verwachten. Een vooruitblik.

Hardnekkig lagedrukgebied

De maand juni werd gekenmerkt in de Benelux met heel wat zonuren en hoge temperaturen. Veel mensen zagen ook voor de maand juli en augustus een verlenging van dit vastgeroest weerpatroon. Inmiddels weten we dat het heel wat moeizamer gaat in de Benelux en dat we regelmatig moeten rekening houden met flinke set-ups van onweer en koeler weer.

Dat heeft veel te maken met een lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen. Wanneer het systeem iets meer doorzakt richting de Britse Eilanden neemt ook bij ons de wisselvalligheid opnieuw toe.

Afhankelijk van de positionering van het complex lagedrukgebied ten NW van Europa kunnen de oranje en rode lijnen en hun hitte-opstoten soms wat noordelijker of zuidelijker uitvallen. Van een solide hogedrukgebied boven het Europees vasteland is geen sprake.

Extreem weer met grote hagel

De scherpe grens tussen extreme hitte in Zuid-Europa en koelere lucht die constant vanaf het westen probeert door te breken zorgt in Europa al enkele dagen voor noodweer. Zo werd het (noord)oosten) van Frankrijk en Duitsland geteisterd door fikse multicells met hevige windstoten en grote hagel. Op sommige plaatsen werden hagelstenen gemeten met een diameter van 7 tot zelfs 10 cm. Deze giant hail is voor Europa erg zeldzaam, maar lijkt dankzij deze grote contrasten geen uitzondering meer. Ook het noorden van Italië, de Alpen en de Balkan moeten rekening houden met dergelijk noodweer.

https://twitter.com/WxNB_/status/1678869713781157888

Hitte breekt records in het zuiden

Wie straks richting het zuiden gaat moet rekening houden met een extreem warm scenario. Er bevindt zich ten noorden van Afrika een persistent en zeer hardnekkig hogedrukgebied dat zich constant volpompt met verse warme lucht vanaf de Sahara. Het wordt in Noord-Amerika soms ook ‘heat-dome’ genoemd.

Locatie van het hogedrukgebied is goed zichtbaar op deze ‘extreme charts’. Deze kaarten voorspellen de intensiteit van de hitte of koude. Blauw is koud tot extreem koud voor de tijd van het jaar terwijl rood wijst op heel intense temperaturen. Focus komt te liggen op gebieden in het centraal deel van de Middellandse Zee.

We zien dit fenomeen nu ook opduiken op Europese bodem waarbij de neerslag volledig verdwijnt en het patroon zichzelf in stand kan houden. Het is de verwachting dat grote delen van Portugal, Spanje, de Balearen, Italië en Griekenland getroffen worden door hoge maxima van 35°C en meer. Wees dus voorzichtig overdag en beperk zware fysieke inspanningen!

Meerdere regio’s mogen na het weekend nog hogere temperaturen verwachten. In veel landen heerst nu al code rood voor de intense temperaturen en de impact op de maatschappij.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken