1 juli 2023 - 4 min. lezen
4 reacties 4

Juni 2023 kende twee kanten. De eerste helft van juni was droog, zonnig en warm (met hittegolf in Ukkel), maar vanaf het midden van juni draaide de wind meer naar het zuiden en zuidwesten waardoor vochtige lucht uit de Middellandse Zee ons kon bereiken met onweersbuien tot gevolg. Het bleef evenwel warm voor de tijd van het jaar. De zomer nam de definitie van meteorologische zomer heel letterlijk!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Juni 2023 zéér zacht

Juni 2023 was een uitzonderlijk zachte maand qua temperatuur. Zowel in Nederland als in België is het met voorsprong de warmste junimaand ooit. Voor De Bilt stond het vorige record op een gemiddelde temperatuur van 18.2 °C (2021) en voor Ukkel was dat 19.3 °C (2003 en 1976). Het nieuwe record is respectievelijk 19.4°C en 20.3 °C. Normaal voor de maand juni is ongeveer 16.5 °C, zeer uitzonderlijk! Op onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat de temperatuur zeer vaak boven de normale waarden lag. Ook de gemiddelde maximale temperatuur en minimumtemperatuur lagen (ruim) boven normaal.

Temperatuursverloop van juni 2023

Meer nog, er was ook sprake van een officiele hittegolf in België (10 dagen in Ukkel) en meerdere regionale hittegolven in Nederland. Uitzonderlijk is dit niet, want de vroegste hittegolf in België was van 9 tot 14 mei 1998. De hittegolf duurde van 8 juni tot en met 17 juni, waarbij de hoogste maxima in Ukkel 31.2 °C was op 11 juni. De Bilt had de hoogste temperatuur op 25 juni met 31.3°C. Ukkel telde in totaal vier tropische dagen, De Bilt twee. Gemiddeld hebben we recht op één tropische dag in juni.

De maxima lagen deze maand nauwelijks onder 20 graden, enkel in het begin van de maand. Zo heeft Ukkel maar liefst 29 warme dagen en De Bilt 28 dagen, terwijl de normaal op 16 dagen ligt.

Neerslag sterk verdeeld over de Benelux

De neerslagtotalen zijn niet gelijkmatig verdeeld over de Benelux. Vooral het oostelijke deel van de Benelux heeft veel neerslag te verwerken gekregen, vooral op 22 juni. In De Bilt viel toen niet al te veel neerslag, maar Ukkel had een dagtotaal van maar liefst 21.7 mm! Sommige plaatsen in België kregen meer dan 50 mm te verwerken op vrij korte tijd. Ook in het zuidoosten van Nederland viel meer dan 30 mm, met in het oosten zelfs uitschieters tot 60 mm.

  • Herbeleef die dag HIER

Voor de neerslag, was er ook sprake van een droogteperiode. Op veel plaatsen was die midden mei gestart en heeft het een maand lang niet geregend. Bijna goed voor een record! Dit heeft geleidelijk tot een sterk oplopend neerslagtekort in de Benelux. We mochten dan wel gestart zijn met een overschot van het natte voorjaar, de droge condities lieten het gras op vele plaatsen snel bruin kleuren. Ukkel klokte uiteindelijk af op 40.5 mm en De Bilt op 14.3 mm, beide ruim onder normaal.

Niet veel neerslag in de hoofdstations

Veel zon

Juni 2023 had eveneens veel zonnige perioden. Zowel in België als Nederland werd de kaap van meer dan 300 zonuren overschreden. Sommige regio’s hadden zelfs nog iets meer zon dan andere gebieden. Ook dit is goed voor een record! Ukkel had in totaal bijna 308 uren zon, goed voor een nieuw record (uit 1976 met 302 uur). In De Bilt scheen de zon nog meer en eindigde met 326 uren zon, ook goed voor een nieuw record (vorige uit 1959 met iets meer dan 300 uur).

Zonneschijnduur in juni 2023

Conclusie

Juni 2023 was een op en top zomermaand met hoge temperaturen (zowel gemiddeld als maxima en minima), sterke verspreide neerslag en veel zon. Of juli 2023 dezelfde toer op gaat, moet nog blijken, maar de kans op een even uitzonderlijke maand is, op basis van de verwachtingen, niet aan de orde!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken