3 juli 2014 - 2 min. lezen 1 reacties

Het orkaanseizoen dat nu toch al een goede maand bezig is heeft tot op heden weinig gepresteerd. Sinds enkele dagen is daar verandering in gekomen met de tropische storm Arthur die inmiddels een volwassen orkaan is geworden. Hij lijkt zich vooral te concentreren op de oostkust van de Verenigde Staten (Noord-Amerika).

Problemen op Onafhankelijkheidsdag?

Op 4 juli vieren de Amerikanen traditioneel Onafhankelijkheidsdag. Door de komst van de orkaan worden evenementen (Boston) uitgesteld of vervroegd. Dat is het geval voor een vuurwerkshow. Ook elders worden preventieve maatregelen genomen om mensen te beschermen tegen de forse windstoten en overvloedige neerslag. Zo heeft North Carolina voor het oosten van de staat de noodtoestand uitgeroepen. Openbare gebouwen worden op die manier gesloten voor het grote publiek.

Orkaan Arthur op radarbeeld

arthur in beeld

Orkanen

Orkanen onderscheiden zich van tornado’s doordat ze op veel grotere schaal natuurgeweld veroorzaken. Denk maar aan de tyfoon Haiyan die de Filipijnen met de grond gelijk maakte. Deze systemen kunnen gelukkig wel enkele dagen op voorhand gevolgd worden waardoor de lokale bevolking zich kan voorbereiden op wind- en waterschade. Wat veel mensen wel niet weten is dat zo’n systemen ook explosieve buien kunnen veroorzaken die op hun beurt hagel en tornado’s veroorzaken. Vaak zijn dat de boosdoeners van de echte schade.

Volg Arthur ook hier (LIVE)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken