14 juli 2015 - 5 min. lezen 16 reacties

Regen, wat was dat ook al weer? Nou dat hebben we geweten in een groot deel van de Benelux. Bovendien liet de zon verstek gaan zodat de miserie compleet was. Er komt echter verandering mensen en dat zullen we in de loop van de week (vanaf woensdag) gaan merken. De zomer komt helemaal terug met hoge temperaturen. Dat was eigenlijk niet helemaal in lijn der verwachting van mijn vorig artikel maar ik denk dat niemand daar om zal malen.

De zomer van 2015 is nog niet voorbij, er was een aanwijzing dat juli te koel zou gaan verlopen maar die kans lijkt verkeken. De trend van deze zomer is kortdurend vol gas om vervolgens weer in te zakken. Voordat we massaal weer beginnen te zeuren over het slechte weer pakt de zomer de draad weer op. Het kan slechter denk ik, want ga je naar Spanje op vakantie dan hoop ik dat je van extreme warmte houdt.

Trend van deze zomer (juli 2015)

juli-2015-te warm

Ruim 2 graden boven de norm verloopt de maand juli tot nu toe. Met een maandgemiddelde van 20.3 graden mogen we zeker niet klagen, geholpen door de eerdere hittegolf. Deze gegevens zijn afkomstig van het meetstation De Bilt in Nederland en dus ook representatief voor België. De kans dat juli (iets) te warm verloopt lijkt nu groter dan een te koele juli maand. Sign please 😉

Spanje kreunt onder verzengende hitte

Temperatuursverloop-Madrid-zomer -2015

Hoofdstad Madrid heeft -als voorbeeld- ook te maken met die extreme hitte. Madrid heeft  recht op gemiddeld 33 graden als maxima  in de maand juli. Dat piekt al mooi in de zomer en daar hoeft niets meer bij zou je zeggen. De weergoden besluiten echter anders en laten het kwik oplopen tot tegen de 40 graden. Een einde aan die extreem hoge temperaturen lijkt nog niet in zicht en daarmee heeft het land te kampen met grote droogte en vele bosbranden. Het is in heel Spanje zelfs momenteel verboden om de barbecue aan te steken.

De verklaring lijkt simpel, een geblokkeerd stromingspatroon met een zuidelijke hoogtestroming die van geen wijken wil weten. Aangestuurd door een hogedrukgebied boven de Azoren. Het is net zo persistent als de aanvoer van koude lucht in grote delen van de Verenigde Staten afgelopen winter. Weet u dat nog? De verklaring hiervoor kan ik niet benoemen. Toch wil ik het een en ander wel nuanceren.

Temperatuurafwijking Europa (maand juli)

Temperatuurafwijking-juli 2015-Europa

Op bovenstaande afbeelding is heel goed te zien dat een groot deel van Europa in de maand juli te maken heeft (gehad) met hoge temperaturen. De rode kleuren geven de afwijking aan in de temperatuur naar boven en de blauwe kleuren naar beneden. Het is de warmte push geweest vanuit het zinderend hete Spanje.

Warmte op transport dus maar er is ook altijd Yin en Yang. Zo heeft Scandinavië al een hele tijd te maken met ondermaatse temperaturen en in het noordwesten van Rusland is zelfs sneeuw gevallen. Zo compenseert moeder natuur daar waar ze het kan de tegenstellingen in temperatuur.

Donderdag en vrijdag plaatselijk tropisch warm

GFS-temperatuur
Aan de voorzijde van een lagedrukgebied boven de Oceaan, die zich afsnoert, bouwt een hogedrukgebied zich op boven onze omgeving. Hierdoor kan de warme subtropische lucht uit Spanje ons land gaan bereiken met een zuidwestelijke stroming.

De temperatuur gaat hierbij met veel zonneschijn snel richting de 30 graden oplopen. Het eerst in het zuidwesten van België terwijl vrijdag juist in het oosten de maxima tegen de 30 graden zullen halen. Van belang is hierbij de doorkomst van een koudefront.

Vrijdagavond of zaterdag kans op onweer?

cape -vrijdag-gfs

In de loop van vrijdag of zaterdag passeert een koudefront en maakt een einde aan de korte warmtegolf. De timing is nog niet helemaal bekend op het moment van schrijven en alsof de duivel er mee speelt voor de onweersliefhebbers, wordt de meeste kans daarop, alweer voor onze oosterburen berekend. Dit komt wederom door het snel stabiliseren van de aangevoerde lucht. Toch dient de berichtgeving omtrent de kans op onweer even in de gaten gehouden te worden.

Na het weekend weer tropisch warm?

GFS-luchtdruk 20 juli

Vervolgens zien we maandag weer een hogedrukgebied zich opbouwen boven onze omgeving. De 2 lagedrukgebieden op de oceaan voegen zich samen en hiermee kan de subtropische lucht die steeds aanwezig is boven Spanje weer in een rap tempo richting de lage landen getransporteerd worden. Het is een herhaling van zetten. Deze configuratie wordt ondersteund door de meeste ensembles en de weerpluim. Die berekenen weer een kortdurende warmtegolf van een paar dagen waarna waarschijnlijk weer afkoeling volgt.

De depressies boven de oceaan volgen dus precies de juiste koers om de warmte bij ons te kunnen brengen. Een kleine verschuiving naar het oosten had een wisselvalliger en koeler weertype gegeven. De straalstroom komt hiermee vaker ten noorden van de Benelux te liggen. Kortom, de zomer van 2015 kan wel eens een lange adem hebben.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken