8

Hogedruk zorgt op dit moment voor een aangenaam weertype in de Benelux. Op vrijdag halen we op veel plaatsen zomerse maxima van 25°C en zelfs iets meer. Later op de dag komt er meer bewolking opzetten met enkele buien in de avondperiode. Zaterdag vertoeft de Benelux op de grens tussen koele en warme lucht. Dat kan stevige buien opleveren die zelfs gepaard kunnen gaan met een donderslag. Moeten we ook zondag rekening houden met wisselvallig weer en wat na het weekend?

Pittige buien zaterdagochtend

Weermodellen berekenen komende dagen een interessant weerbeeld. Een lagedrukgebied bevindt zich boven de Britse Eilanden en duwt ons in een zuidwestelijke luchtstroming. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag neemt de bewolking vanuit Frankrijk toe en worden er enkele onweerachtige buien gevormd.

Deze buien kunnen vooral over het oosten van België en Nederland pittig worden. Na passage van de buien komt er in de loop van zaterdag opnieuw zon opzetten vanaf het ZW. Een dip in het weerbeeld lijkt dus eerder tijdelijk te zijn.

Het Amerikaans weermodel GFS komt met een lagedrukgebied ter hoogte van Ierland. Boven het zuiden van Europa heeft zich een hogedrukgebied gevormd. De Lage Landen bevinden zich komend weekend op de scheidingslijn met dus toenemende kans op neerslag.
Het Amerikaans weermodel GFS laat de intense buien ook duidelijk zien in de berekeningen. Vanuit het ZW trekken onweerachtige buien richting het noordoosten. Het westen van Nederland en België bevinden zich in de gebieden met de minste kans op regen.

Zondag moeten we ook nog steeds rekening houden met wolkenvelden en enkele buien die vooral in de namiddag kunnen ontstaan. Ondanks de meer bewolkte omstandigheden klimt het kwik overdag wel nog naar een fijne 24°C.

Na het weekend thermisch hoogtepunt?

Na een kletsnatte maand juli kijken wij als weerdienst graag wat verder in de weermodellen. De voorspellingstermijn en de betrouwbaarheid gaan wel hand in hand. Dat betekent dat we genuanceerd moeten zijn en voorzichtig met wilde uitspraken. Echter, quasi alle weermodellen komen op de proppen met een thermische piek na 15 augustus 2023. Er zakt ten westen van Europa een trog uit die ons in een oostelijke tot zuidelijke stroming brengt. De gevolgen zijn wellicht voelbaar in zomerse maxima.

Het Amerikaans, Europees en Canadees weermodel berekenen min of meer dezelfde configuratie op de weerkaarten. Een trog ten westen van Europa zorgt voor verdere stabilisatie van het weer in de Benelux.
We lijken vanaf 15 augustus vertrokken voor meerdere dagen met kwikstanden tussen 25 en 30°C. De piek van de maxima is afhankelijk van de windrichting. Dat is voorlopig nog sterk onzeker.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken