1

Elk jaar is het opnieuw prijs. De meteorenzwerm Perseïden zorgt voor een schouwspel aan de nachthemel. Veel is natuurlijk afhankelijk van de meteorologische condities, maar bij heldere omstandigheden kunnen we tot wel 60 vallende sterren per uur waarnemen. De piek van de Perseïden valt dit jaar wel overdag waardoor we in de nachtperiode een reductie in vallende sterren zullen waarnemen. Omgerekend moet het mogelijk zijn om elke minuut een wens te kunnen doen.

  • Vallende ster gespot? Deel met ons via FB of X
Piek van de Perseïden te verwachten in de nachten rond 13 augustus 2023

Gunstig effect van de maan

Dit jaar zal wellicht geen topper worden in de frequentie van vallende sterren, toch zijn er ook goede elementen die meespelen. De weersverwachting oogt op dit moment behoorlijk gunstig. Weermodellen berekenen vooral zaterdag enkele buien die in de loop van de nacht verdwijnen richting het noordoosten.

De opklaringen zullen dan binnensijpelen vanuit Frankrijk. Ook de maan is deze keer geen spelbreker en is maar voor 10% verlicht. Duimen dus dat we voldoende opklaringen zullen krijgen.

Storend element van maanlicht blijft beperkt

Tips om veel vallende sterren te zien

Spotters kiezen traditioneel erg donkere plaatsen om de nachthemel te bekijken. Zo kunnen waarnemers tot 3x meer vallende sterren zien dan mensen die zich bevinden in drukbevolkte gebieden. Lichtvervuiling speelt namelijk een erg grote rol om de lichtflitsen door de atmosfeer te zien vliegen.

De kijkrichting voor de meteorenzwerm Perseïden is vooral noordoost. Wie dus een terras heeft met een zuidelijk zicht zal zich misschien moeten aanpassen.

Ga jij ook kijken? Laat het ons weten via de reacties onder dit artikel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen