6 november 2015 - 2 min. lezen 1 reacties

Liefhebbers van weerrecords? Komende nacht gaan we ééntje met veel gemak breken. Via een straffe aanvoer van zachte lucht uit het zuidwesten van Europa bereiken we straks tussen middernacht en 08:00 bijzonder hoge minima. Het Amerikaans weermodel kiest voor gemiddelde waardes tussen 14 – 16°C. Als je weet dat we normaal recht hebben op gemiddeld 5°C, dan weet je dat we een behoorlijk unieke nacht gaan beleven. Pas vanaf 15 november zijn er signalen dat er verandering mogelijk is.

De luchtcirculatie op de Atlantische Oceaan gaat dan in die mate gaan meanderen (kronkelen) waardoor koudere lucht uit het noorden van Europa en/of Rusland richting de Lage Landen kan stromen. Dat is natuurlijk nog speculatief, komende bulletins op deze website zullen meer informatie verschaffen.

nacht wordt recordzacht
Op veel plaatsen schommelt het kwik na middernacht tussen 15 en 17 graden. Enkel in het NW van Nederland is het iets koeler.

Komende nacht wordt recordzacht!

Deze configuratie in hartje zomer en je haalt gemakkelijk 25°C of meer. Op 1499 meter loopt de temperatuur immers op tot gemiddeld 10°C. In de maanden juli/augustus mag je daar 15°C bij optellen om de temperatuur aan de grond te weten te komen. Begin november is dat natuurlijk een pak minder daar de zon minder invloed heeft op de dagelijkse gang.

De zonnestralen moeten immers een langere afstand afleggen om het aardoppervlak te bereiken dan wanneer we ons in hartje zomer bevinden. Ondanks dat gegeven wordt het komende nacht toch bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Een natuurfenomeen dat we ook in november 2014 hebben meegemaakt.

  • Vorig record dateert van 1 november 1968 (toen 13.9°C in Ukkel)

Configuratie op de weerkaarten

Wanneer we de weerkaarten er eens bijnemen zien we duidelijk de zuidwestelijk gepositioneerde straalstroom (groene en gele kleuren). We herinneren ons vooral de straalstroom van de weerpraatjes van wijlen weerman Armand Pien. Deze autosnelweg aan luchtverplaatsing brengt ons warme lucht op enige hoogte.

Leuk weetje: vliegtuigen liften soms op de straalstroom wanneer ze van Amerika terug richting Europa vliegen. Met ruim 300 km/h aan extra steun verbruiken deze toestellen aanzienlijk minder kerosine.

positie straalstroom november
Met ruim 250 km/h worden enorme hoeveelheden zachte luchtmassa’s richting het noorden van Europa gestuwd. Een hogedrukgebied blokkeert voorlopig stormdepressies op de Atlantische Oceaan. (meteociel.fr)

Relevante artikelen rond winterweer

Delen


Verder lezen

Alles bekijken