826

Tot en met zaterdag blijft het vrij koel weer voor de tijd van het jaar met af en toe neerslag. Dat zijn vaak regenbuien of smeltende sneeuwbuien in laag- en midden-Benelux en sneeuwbuien in de Ardennen. Vanaf zondag wordt het gevoelig zachter. Op de lange termijn gloort een hogedrukblokkade met droger weer. Afhankelijk van waar die precies terechtkomt, krijgt het zachte weer een lang verlengstuk of schakelen we opnieuw over op kouder weer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lagedrukgebied boven Britse Eilanden

Een krachtig lagedrukgebied boven de Britse Eilanden bepaalt het weer in West-Europa. De straalstroom duikt onder dit laag en buigt over Spanje af naar het oosten. Dat is een zuidelijke positie, wat meteen een indicatie is voor het koele weer dat we momenteel beleven. De lagedruk zelf zorgt voor verschillende frontale structuren en onstabiliteit waardoor het weerbeeld wisselvallig blijft. Tot het weekend komt hier weinig verandering in.

Druksetting op woensdag 8 december.
Zaterdag heeft Europa een voorlopig maximale sneeuwdekomvang.

Winters in de Ardennen

Het is koel weer, maar in de Ardennen is het winters. Er ligt momenteel een sneeuwdek tot 10 cm op de hoogste toppen (bekijk de webcams). Vrijdag en ook zaterdag neemt de kans op sneeuw in de Ardennen weer toe. Elders zal het veelal regenen, of is er ook natte sneeuw mogelijk. De sneeuw lijkt zeker tot en met begin volgende week nog te blijven liggen in de Ardennen.

Volgende week zachter

Vanaf zondag verandert het drukpatroon fors. Lagedruk vestigt zich nabij IJsland en vanaf Noord-Amerika breidt een hogedrukrug zich zonaal uit naar Europa. De wind in West-Europa draait daardoor naar het (zuid)westen en uit die hoek wordt er maritiem subtropische lucht aangevoerd. Dat gaan we zeker geweten hebben. De temperaturen gaan fors de hoogte in met maxima tot de dubbele cijfers.

De aanvoer van de subtropische lucht laat zich meteen zien in de maxima. Begin volgende week klimmen de temperaturen tot 8-10°C, en misschien zelfs nog wat meer. Het is duidelijk dat de winter eventjes op de achtergrond verdwijnt!

Waar komt de blokkade te liggen?

Op de lange termijn zijn de ontwikkelingen qua temperatuur hoogst onzeker. Dat heeft alles te maken met een hogedrukblokkade die zich vroeg of laat ergens zal vormen. Dat kan op een positie gebeuren waardoor er een transport van koude lucht op gang komt, maar evengoed zijn er signalen dat we in de warme tak terechtkomen. Het is voorlopig dus nog even afwachten. Het natte weer lijkt wel even te stoppen door stabiliserende hogedruk.

De onzekerheid is ook zichtbaar op de weerpluim. Die toont duidelijk een piek begin volgende week. Nadien lopen de opties weer wat meer uiteen.

Weerpluim GEFS.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken