9 april 2017 - 4 min. lezen 0 reacties

Na de prachtige zondagmiddag met op veel plaatsen 20°C volgt een rappe overgang naar licht wisselvallig en koel lenteweer. Vanavond en vannacht trekt er al een frontensysteem over de Benelux. Hierachter komen we in een beduidend frissere luchtsoort terecht. Voorlopig lijken we daar nog wel even in te blijven, want ook de komende dagen zijn de temperaturen te laag voor de tijd van het jaar. Hoe ontwikkelt het weerbeeld zich in het Paasweekeinde?

Inactief koufront

De omslag waar we mee te maken krijgen is niet los te zien van de luchtdruksystemen die boven onze omgeving actief zijn. Het mooie weer van vandaag hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat boven Midden-Europa tot stilstand gekomen is. Aan de westzijde hiervan is de wind tijdelijk uit het zuiden tot zuidwesten gaan waaien. Hierdoor heeft warme en droge lucht uit Frankrijk de Benelux kunnen bereiken. Onder een strakblauwe hemel is de temperatuur overdag opgelopen tot boven de 20°C.

Vanaf morgen komen we onder de invloedssfeer van een nieuw hoog, maar wel één die op een heel andere plek ligt. De kern ligt namelijk boven de (Noordelijke) Atlantische Oceaan en de luchtsoort is hier veel koeler dan boven het inmiddels flink opgewarmde continent. Tussen beide hogedrukgebieden passeert komende nacht een koufront de Benelux. Echter, door de hoge barometerstanden wordt vrijwel alle activiteit en neerslag uit het front ‘geknepen’. Er kan aan de kust lokaal een spatje motregen vallen, maar veel stelt dit niet voor.

hogedruk atlantisch
Een Atlantisch hogedrukgebied zorgt de komende week voor een noordwestelijke stroming. Hierdoor zijn de temperaturen vrij laag voor half april.

Koel lenteweer

Maandag begint de dag op veel plaatsen met wolkenvelden. Slechts af en toe zijn er een paar gaten in het wolkendek, het vaakst aan de kust. In de middag klaart het vanuit het noordwesten breder op. Tegelijkertijd zou er dan zeer lokaal ook een bui kunnen ontstaan, maar het droge weer met zon en stapelwolken overheerst. Bij een zwakke tot matige (aan de kust soms vrij krachtige) noordwestenwind bedragen de maximumtemperaturen 11 tot 14°C. ‘s Nachts verdwijnen de stapelwolken. Het is overwegend helder en het koelt flink af. De minima liggen in de nacht naar dinsdag rond 3°C met een grote kans op vorst aan de grond. Opgelet voor vorstgevoelige planten dus!

Op dinsdag is er meer bewolking aanwezig dan op maandag. Landinwaarts zijn de wolken dik genoeg om neerslag te produceren. In de kustprovincies blijft het overwegend droog met hier ook de meeste zonneschijn. Een matige westenwind zorgt ervoor dat de temperatuur niet verder stijgt dan 9 tot 14°C. Daarmee zitten we sinds lange tijd onder de normale waarden voor de tijd van het jaar. ‘s Avonds en ‘s nachts raakt het vanuit het westen verder bewolkt en gaat het intensiever regenen. Hierdoor daalt het kwik amper: de minimumtemperaturen liggen rond 9°C.

Regenachtige woensdag

Aan de zuidflank van een diepe depressie boven Scandinavië passeren op woensdag een tweetal fronten. Het warmtefront trekt al in de nachtelijke uren over, het koufront volgt in de ochtend en middag. Met name op laatstgenoemde kan het wat harder regenen. Plaatselijk kan zo’n 5 mm vallen. Overdag overheerst de bewolking, maar in de avonduren trekken er vanuit het noordwesten opklaringen binnen. Landinwaarts is de wind matig tot vrij krachtig, in de gehele kuststrook krachtig en op de Waddeneilanden tijdelijk hard (7 Beaufort). Het wordt 10-13°C.

koufrontpassage
De passage van het koufront op woensdag.

Witte Donderdag en Goede Vrijdag

Ook op donderdag en vrijdag blijft het koel lenteweer. Op beide dagen zien we de zon geregeld schijnen, afgewisseld met stapelwolken. Uit de stapelwolken kan donderdag nog een aantal lichte buien vallen, vrijdag blijft het overal droog. De temperatuur blijft aan de magere kant voor half april. Donderdag wordt het bij een stevige noordwestenwind (3 tot 5 Beaufort) slechts 9 tot 11°C, vrijdag boekt het kwik enkele graden winst en komt uit op 10 tot 14°C.

koel lenteweer
Koel lenteweer op Witte Donderdag.

Weerbericht tijdens Paasweekeinde?

De eerste signalen voor Pasen 2017 duiden op een aanhoudend koel lenteweer en een onbestendig weerbeeld. Op zaterdag trekt er ‘s middags mogelijk een frontensysteem met regen over de Benelux. Vervolgens zouden we dan op Eerste Paasdag en Tweede Paasdag met buien te maken kunnen krijgen. Tussendoor zijn er genoeg momenten met zonneschijn. Het zal zeker geen verregende Pasen worden, maar de buien zullen ervoor zorgen de Paasdagen toch een wisselvallig karakter krijgen. In de temperatuur verandert weinig: het blijft 10 tot 14°C. Uiteraard kunnen de verwachtingen voor Pasen 2017 nog iets veranderen naarmate de verwachtingstermijn dichterbij komt.

Echter, zoals het er nu voorstaat hoeven we geen ingrijpende verandering van het weerbeeld te verwachten. Voor meer details verwijzen we graag naar onze weerpagina het weer op uw locatie.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken