5 april 2020 - 5 min. lezen 0 reacties

De maand april is begonnen en dat betekent dat we het klimatologisch overzicht kunnen maken voor de voorbije maand maart. Deze maand was tamelijk normaal op vlak van temperatuur en neerslag, maar was vooral zeer zonnig. Hieronder volgt een bondig overzicht van de maandstatistieken voor België en Nederland.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum?Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

De voorbije winter verliep uiterst zacht in Europa. Structurele vrieskou bleef uit en op sneeuw van betekenis moesten we wachten tot het einde van februari. Nu april van start gegaan is, kunnen we ook even terugblikken op de weerstatistieken van de afgelopen maand maart, die op vele vlakken zeer normaal bleek te zijn.

Statistieken voor België

Temperatuur

Met een gemiddelde temperatuur van 7,1°C was maart een zeer normale maand naar Belgische norm (normaal 6,8°C). We konden de maand in feite opdelen in 2 delen, met in de eerste maandhelft een eerder wisselvallig en vrij zacht weertype, terwijl de tweede helft veeleer droog en koud verliep. Als je dit bij elkaar optelt, krijg je dus uiteindelijk een zeer normale maand qua temperatuur.

Opvallend aan de voorbije maand was dat we geen enkele lentedag (met een temperatuur > 20°C) konden waarnemen. De maximumtemperatuur die werd waargenomen bedroeg immers ‘maar’ 19°C. Het absolute minimum dat werd genoteerd bedroeg -7.5°C en werd opgetekend in de Ardennen.

Neerslag

De voorbije maand verliep iets natter dan normaal in Ukkel, met een gemiddelde neerslaghoeveelheid van zo’n 81 mm. Dat is ruim 10 mm meer dan wat we normaal mogen verwachten in een normale maand maart. De meeste neerslag viel tijdens de eerste helft van de maand, aangezien hogedrukgebieden ons weer meer beïnvloedden tijdens de tweede helft. Qua neerslag traden er ook veel regionale verschillen op.

De maximale neerslagsom die waargenomen werd op 1 dag tijd bedroeg 50 mm en werd genoteerd in Koksijde (Belgische kust). Die neerslag hadden we te danken aan een pittige depressie die over onze streken trok die dag.

Een depressie zorgde op 5 maart voor veel neerslag, vooral in het westen van België.
De neerslaghoeveelheden liepen op tot 50 mm aan de Belgische kust op 5 maart 2020.

Zonneschijnduur

Hoewel maart dus een zeer normale maand lijkt, was er toch iets speciaals. De afgelopen maand was namelijk veel zonniger dan normaal. Met gemiddeld zo’n 161 uren zonneschijn, kregen we daarbij zo’n 50 uren extra zonneschijn (normaal hebben we in België recht op zo’n 113 u). Toch was dat echter geen record als je de statistieken sinds 1833 bekijkt. Dat zonnige, maar vaak koude weer, hadden we te danken aan de dominantie van een hogedrukgebied nabij Scandinavië dat droge maar koude polaire landlucht aanvoerde. De aanvoer van frisse lucht en heldere condities ‘s nachts was de oorzaak van frequente nachtvorst in de tweede helft van maart.

De synoptische condities (hoge druk boven Scandinavië) zorgden voor de aanvoer van koude polaire landlucht. Dat resulteerde in droog, maar vaak koel weer, eind maart.

Statistieken voor Nederland

Temperatuur

Ook in De Bilt verliep maart zeer normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg er 6,8°C, wat zo’n 0,6 graden zachter was dan normaal. Opvallend daarbij is dat de maand maart in z’n geheel dus kouder verliep dan de maand februari! Februari verliep met gemiddeld 7,2°C uitzonderlijk zacht en werd daarbij de op één na zachtste februarimaand ooit sinds het begin van de metingen.

De maximale temperatuur die werd waargenomen in Nederland tijdens de voorbije maand, bedroeg 17,6°C en de laagste minimumtemperatuur bedroeg -6,6°C. Dit minimum was op haar beurt ook kouder dan de laagste minimumtemperatuur die in de hele afgelopen winterperiode werd genoteerd. Best opmerkelijk dus!

Neerslag

Net als in België was maart in Nederland een zeer normale maand op vlak van neerslag. Er viel in De Bilt in totaal 51 mm regen. Vergeleken met België is dat toch behoorlijk minder. En ook t.o.v. de Nederlandse normaal (68 mm) is dat minder. Net als in België viel ook hier de meeste regen in de eerste helft van de maand, met name in de eerste 2 weken. Daarna stabiliseerde het weer.

Zonneschijnduur

Ook in Nederland verliep maart 2020 uiterst zonnig. Met zo’n 195 uren zonneschijn scoort De Bilt zelfs nog beter dan Ukkel. Normaal gesproken telt maart zo’n 125 uren zon in Nederland, dus kunnen we gerust spreken van een uitzonderlijk zonnige maand naar Nederlandse normen. Uit de langjarige statistieken blijkt zelfs dat de laatste 10 dagen van maart 2020 de zonnigste 10 daagse periode ooit was! In z’n geheel zal maart 2020 voorlopig in de top 5 duiken van de meest zonnige maanden maart ooit.

Maart verliep dus zeer zonnig en ook april is op weg om zeer zonnig te starten, althans als we de vooruitzichten voor de komende 10 dagen bekijken. Deze zondag wordt al een topdag met waarschijnlijk de eerste 20°C en ook tijdens het grote deel van volgende week mogen we zonnig weer verwachten met temperaturen die mogelijk zelfs iets hoger dan 20°C kunnen klimmen! Toch nog wat mooie vooruitzichten in deze moeilijke dagen.

De pluimverwachting van ECMWF op zaterdag 4 april 2020. Een echte lentepluim! De temperaturen voor de komende week laten zelfs het zomergevoel even dichterbij komen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen