3 april 2020 - 3 min. lezen 334 reacties

Afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot 20 graden en ook voor de dagen erna lijkt dat de trend te zijn! Zacht lenteweer lijkt zo zijn intrede te doen!

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Huidige situatie

Op dit moment ligt de Benelux tussen twee druksystemen in. Een lagedrukgebied bevindt zich boven Scandinavië en een hogedrukgebied bevindt zich boven het westen van Frankrijk. Daartussen staat een zwakke westelijke bries. Door deze aanvoer van maritieme lucht hadden we gisteren te maken met wat meer bewolking. Lokaal vielen daar ook enkele druppels uit.

Aanvoer van maritieme lucht zorgde voor wat bewolking.

Het weer komende dagen

Vanaf zaterdag breidt het hoog noordwaarts uit door WAA (warm air advection) op de Atlantische Oceaan. Hierdoor komt de Benelux in een zuidelijke stroming te liggen met oplopende temperaturen. Het gevolg hiervan is aangenaam lenteweer.

Maandagavond kan er echter wat meer bewolking zijn en vergroot de kans op neerslag. Een zwak koufront probeert de Benelux immers te veroveren, maar dat gaat moeizaam. Vanaf woensdag keren de opties van 20 graden en meer terug! Veel neerslag lijkt er de eerstkomende dagen echter niet in te zitten. Aangenaam lenteweer dus!

Aanvoer van zachte lucht uit het zuiden.

Weerpluimen

Om in te schatten hoe betrouwbaar dit aankomende lenteweer is, kan gekeken worden naar de weerpluimen. De eerste weerpluim is deze van GEFS (de Amerikaanse weercomputer). De komende dagen is een stijging van de temperaturen te zien. Tot en met donderdag schommelen de temperaturen rond 20 graden en blijft het grotendeels droog. Later wordt het wat onzeker en kan het zachtere weer voortgezet worden of kan het wat koeler worden.

Het Europese weermodel laat eenzelfde trend zien. Vanaf zondag duidelijk zachter. Dinsdag tijdelijk iets koeler door de passage van een koufront, maar woensdag en donderdag opnieuw zachter met temperaturen rond en boven de 20 graden. Ook de zon lijkt aardig van de partij te zijn. Vanaf vrijdag wordt het sterk onzeker in beide weerpluimen.

Conclusie

Vanaf zondag warmt het duidelijk op met plaatselijk al 20 graden. Maandagavond passeert een koufront met eventueel wat lichte neerslag. Dinsdag verloopt daardoor iets koeler. Vanaf woensdag draait de wind opnieuw naar het zuiden en krijgen we aanvoer van zachte lucht met temperaturen die eventueel voorbij 20 graden klimmen. Of dat werkelijk zo zal zijn, wordt nog afwachten. Aangenaam lenteweer komt zo binnen handbereik!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken