14 mei 2017 - 4 min. lezen 0 reacties

Het Great Barrier Reef (Groot Barrièrerif) is het grootste koraalrif ter wereld. Het is gelegen in noordoost Australië. De wateren rond het koraalrif hebben hun naam zeker niet gestolen. Het Groot Barrièrerif ligt namelijk in de Koraalzee. De toestand van het grootste koraalrif ter wereld is op dit moment niet goed. De opwarming van de aarde en dus de klimaatverandering heeft een groot aandeel in het afsterven van het koraalrif.

Invloed klimaatverandering

De klimaatverandering speelt zeker een grote rol. Dit was al overduidelijk op de klimaattop in 2015. Het koraalrif wordt steeds bleker en bleker en sterft zo langzaam maar zeker af. Vooral tussen 1998 en 2002 was er een kans dat het rif zich opnieuw zou herstellen, het jaar 2016 was dan weer een rampzalig jaar. Zelfs de snelst groeiende koralen zouden er bijna 10 jaar over doen om opnieuw in hun oorspronkelijke staat te verkeren. Ook dit jaar is er nog geen verbetering, integendeel. Volgens wetenschappers kan 2017 wel eens de genadeslag worden voor het grootste koraalrif ter wereld.

Het koraalrif is een goede maatstaf voor het opvolgen van de klimaatopwarming. Het rif groeit het best in warm water, maar de exacte temperatuur van het water moet wel perfect zijn. Enkele graden te veel kan al fataal zijn voor het rif. De afgelopen jaren steeg de temperatuur van de oceanen wereldwijd met gemiddeld 1 graad Celsius. Nabij de tropen was dat zelfs nog iets meer. Ook het weerfenomeen El Niño zorgt ervoor dat de temperatuur tijdelijk nog wat hoger komt te liggen. Allesbehalve positieve signalen dus!

Great Barrier Reef
Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het rif verbleekt langzamerhand door de opwarming van het klimaat.

Wat in 2017?

Als we even inzoomen op de jaren met een El Niño, komen we aan toch wel verontrustende cijfers. In 1998 en 2002 was ongeveer iets meer dan de helft van het koraalrif getroffen door de warmte van het zeewater en dus verbleekt. Na de recordkrachtige El Niño van vorig jaar zijn de cijfers nog spectaculairder. Ruim 90% van het rif is toen beschadigd geraakt. Vooral het noordelijke deel (ongeveer 800 kilometer lang) is aangetast. Bovendien zijn de voorspellingen voor dit jaar zeker niet beter, ondanks de afwezigheid van een El Niño. Dit keer zou vooral het middelste deel van het rif beschadigd zijn al is het nog te vroeg om een exact percentage mee te geven. De komende jaren lijkt het rif steeds vaker getroffen te worden. Het krijgt zo steeds minder tijd om opnieuw te herstellen. Ooit zal het dus helemaal geen tijd meer krijgen en dus afsterven.

Klimaatopwarming niet de enige reden

De klimaatopwarming is een belangrijke reden om te verklaren dat de toestand van het rif achteruit gaat. Maar… er is nog een verklaring. Het water is op sommige plekken sterk vervuild door vuil rioolwater en baggerslib dat geloosd worden. Een ander probleem is een plaag van de doornenkroon. Dit is een zeester die het koraal zwaar aantast. De enige die dit jaar toch voor verkoeling had kunnen zorgen is orkaan Debbie. Maar nee… Ook hij kwam te laat. Vorig jaar is het dan wel gelukt voor orkaan Winston. Hij is erin geslaagd het zeewater met 3 graden te doen afkoelen en zo de opwarming beperkt te houden.

Het duiktoerisme

Koraalriffen zijn de geliefde snorkelplaatsen bij snorkelaars. Australië haalt dan ook veel inkomsten uit toeristen die de riffen komen bezoeken. Toeristen komen niet alleen om te duiken, maar ook om gewoon te genieten van de prachtige kleuren. Met de verbleking van het rif zou het toerisme in Australië dus ook direct een stevige klap krijgen. We hebben er dus alle belang bij het rif zoveel mogelijk te beschermen tegen de opwarming van het klimaat. De meningen van wetenschappers blijven verdeeld. De een heeft nog hoop en blijft optimistisch terwijl de ander een stuk minder rooskleurig reageert.

Duiken
Duikers aan het werk nabij het koraalrif.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken