29 november 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

Vanaf 30 november begint in de Franse hoofdstad Parijs een belangrijke VN-conferentie. Die is zeer belangrijk omdat er nu echt een plan moet worden opgemaakt om ons klimaat te redden. Het doel is om 195 landen te laten samenwerken in de strijd tegen de klimaatverandering die nu al volop bezig is. Hopelijk komt er een nieuw klimaatakkoord. Dat akkoord moet in 2020 ingaan. Dan loopt het huidige verdrag, het Kyoto-protocol, af.

Nood om klimaat te ‘bespreken’

Maar de vraag is of die 195 landen effectief eruit zullen geraken. Want een akkoord vinden is niet altijd makkelijk. Dat bleek zes jaar geleden, toen in Kopenhagen een klimaattop flopte. Na twee weken onderhandelen is er uiteindelijk niets uit de bus gekomen.

klimaat en afsmeltende gletsjer

Maar de tijd dringt. De effecten van klimaatverandering zijn nu al zichtbaar. Momenteel is er sprake van een globale stijging van 0,9°C. Dat is nog niet dramatisch maar de temperatuur mag zeker niet stijgen naar 2°C, dan zou het pas desastreuze gevolgen hebben voor het leven op aarde. Volgens wetenschappers zou de ijskap in Groenland helemaal wegsmelten, verdwijnen prachtige koraalriffen en de Amazone dreigt dan te verdrogen.

Samenscholingsverbod

Na de terreuraanslagen van 13 november geldt er een verbod op samenscholing. Een mars voor klimaatverandering kan daarom niet doorgaan. Maar de Fransen bedachten iets uniek. Om toch aandacht te vragen voor het klimaat, zetten ze honderden schoenen op de Place de la République.

Klimaatactivisten hebben ook opgeroepen om straks in Parijs een mensenketting te vormen, langs het parcours dat de manifestanten hadden wilden volgen.

Hoop op akkoord

Gelukkig verwachten klimaatexperten dat er in Parijs wél een akkoord zal worden bereikt. Omdat veel landen al maanden vooraf aan nationale klimaatdoelen hebben gewerkt en deze al met elkaar hebben gedeeld. Op 11 of 12 december zullen we weten of er een goed akkoord is uitgewerkt tussen alle landen.

De onderhandelingen in Parijs gaan om geld, laten we daar niet flauw over doen. Daarom moeten alle landen hun steentje bijdragen om erger te voorkomen. Dit zal waarschijnlijk gebeuren want arme landen, zoals Congo, Liberië of Zimbabwe voelen de klimaatverandering nu al. Om erger te voorkomen is er ook aandacht voor bosbescherming. 15% van de CO2-luchtvervuiling wordt veroorzaakt door tropische ontbossing.

Hopelijk komt er binnen twee weken een goed plan om ons klimaat te redden!

Bron: Nu, NRC, Twitter, VRT Nieuws
Foto: Ian Barbour (CC BY-SA 2.0)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken