27 maart 2017 - 3 min. lezen 0 reacties

“Vertrek nu, wacht zeker niet tot morgen, want dan kun je je écht niet meer verplaatsen.” Zo maakte de Australische overheid de boodschap over aan de bevolking om zo snel mogelijk te evacueren. Want orkaan Debbie, die het op het noordoosten van Australië gemunt heeft, raast met hoge snelheid richting het vasteland. Naast de wind moeten inwoners aan de oostkust van Australië ook rekening houden met forse neerslaghoeveelheden en overstromingen.

Orkaan Debbie wint aan kracht

Naarmate de orkaan zicht beweegt richting het vasteland wordt die alsmaar heviger. Nu heeft de storm nog een categorie 3, met rukwinden tot 210 kilometer per uur, wat op zich al heel hevig is. De verwachting is dat orkaan Debbie zich zal ontwikkelen tot een categorie 4, met wind tot 240 km/u. Categorie 5, de zwaarste orkaankracht, behoort ook tot de opties.

orkaan Debbie
Orkaan Debbie tracking

Evacuatie draait op volle toeren

Annastacia Palaszczuk, de Premier van Queensland, heeft 25.000 mensen aangespoord om te vertrekken. Maandagochtend zijn er al 3.500 inwoners betere oorden gaan opzoeken. Nog eens 2.000 anderen, in de stad Bowen, hebben de opdracht gekregen om zo snel mogelijk te vertrekken. De cycloon zou zich verder naar het zuiden uitstrekken dan voorspelt.

Hevige regen en stormtij

Er wordt hevige regen voorspelt die overstromingen kan veroorzaken, er worden neerslagsommen tussen 100 en 200 mm verwacht. Lokaal kan er zelfs meer dan 300 mm vallen, vooral in de omgeving van Townsville Mackay.

Als de tropische storm de kust bereikt gaat er zich een stormtij van maximum 4 meter ontwikkelen. Dat zorgt ervoor dat de kust gevoelig is voor overstromingen door hoog water. Een geïsoleerde tornado behoort ook tot de mogelijkheden, vooral ten oosten van het centrum van de cycloon.

Volg LIVE

Stream niet meer actief.

Orkaan Yasi

Zes jaar geleden kreeg dezelfde regio ook te maken met een zware orkaan. Yasi had rukwinden aan boord tot 285 kilometer per uur en was een orkaan van categorie 4. De schade liep op tot in de biljoenen en er viel 1 slachtoffer.

Bronnen: CNN & ABC

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken