10 november 2016 - 4 min. lezen 3 reacties

Zo lang bleef het zomerweer aanhouden in september, zo snel hebben we te maken met de eerste winterse perikelen. De eerste sneeuwval in de Ardennen is een feit. Ook elders in de Benelux is het ronduit kil herfstweer. Voorlopig verandert er weinig aan deze situatie. Tot en met het weekend blijft het koud met vooral op zaterdag en zondag kil herfstweer. Het sneeuwdek dat nu aanwezig is boven de 600 m in de Hoge Venen blijft nog enkele uren intact maar is overdag onderhevig aan forse door waardoor de sneeuwkwaliteit snel achteruit gaat.

De verschillen zijn momenteel groot. Waar het kwik in Groningen rond 4°C ligt, is het in het zuidwesten van de Benelux momenteel een stuk zachter met 9°C. Het is daarbij overwegend bewolkt en het regent af en toe een beetje, maar de hoeveelheden zijn niet groot. In de loop van de middag trekt er vanuit het westen een omvangrijker buiengebied de Benelux binnen. Zeer waarschijnlijk zal de avondspits hier veel hinder van ondervinden.

buienlijn-trekt-over-nederland
De buienlijn trekt momenteel over het westen van Nederland (17:00) en brengt stevige buien met lokaal korrelhagel met zich mee. In de gebieden boven de 600 meter kan het opnieuw tot winterse neerslag komen.

Vanavond zijn er nog enkele stevige buien actief met daarbij kans op onweer en korrelhagel. In de loop van de nacht wordt het droger en vanuit het noorden klaart het geleidelijk op. Bij langdurige opklaringen in het noorden van Nederland kan de temperatuur dalen tot het vriespunt. Elders ligt het kwik boven 0°C met uitzondering van de hogere delen van de Ardennen, waar het licht vriest.

Ondanks opklaringen aanhoudend kil herfstweer

Vrijdag begint in België, Luxemburg en het zuiden van Nederland bewolkt. Verder naar het noorden toe komen veel meer opklaringen voor. In de loop van de dag breidt het gebied met zonnige perioden zich in zuidwaartse richting uit. De middag verloopt op de meeste plaatsen in Nederland fraai, maar in België komen meer wolken voor met misschien nog een spat motregen. Maxima rond de 6°C, in de Ardennen enkele graden lager. Het aanwezige sneeuwdek krijgt door de positieve temperaturen opnieuw een flinke klap.

Koude nacht met vrieskou op komst

In de nacht daalt het kwik rap onder een heldere hemel. Het grootste deel van de Benelux krijgt te maken met lichte vorst. Lokaal kan het zelfs tot matige vorst komen. Dat zou de eerste keer dit winterseizoen zijn. Verder kunnen er mistbanken ontstaan, die plaatselijk kunnen aanvriezen. Bruggen en viaducten kunnen daardoor glad worden.

vrieskou-zaterdagochtend
De nacht van vrijdag op zaterdag wordt overal in de Benelux behoorlijk koud. De kans op rijm- en ijsplekken neemt toe. De snelheid in het verkeer aanpassen is dus aangewezen!

Op zaterdag volgt een afwisseling van zon, wolkenvelden en lokaal hardnekkige mistbanken. Gedurende de dag neemt het aandeel bewolking toe en aan het einde van de middag kan het een beetje gaan regenen. Bij een koude en doorstaande oostenwind wordt het niet warmer dan 3-5°C. Op de Hoge Venen blijft de maximumtemperatuur onder het vriespunt en kunnen we naar alle waarschijnlijkheid spreken van een ijsdag. De nacht naar zondag verloopt zwaar bewolkt. Daardoor komen de minimumtemperaturen een stuk hoger uit dan vorige nacht: 0-5°C.

foto-kil-herfstweer
In de ochtend is er kans op mist door de hoge luchtvochtigheid. Met wat geluk is er een prachtige foto te maken!

Zondag overdag is er veel bewolking. Aan de kust en langs het IJsselmeer (Nederland) valt lokaal een bui, in het binnenland blijft het droog. De buien aan zee kunnen gepaard gaan met korrelhagel. De temperaturen blijven aanhoudend laag voor de tijd van het jaar: het wordt 4-7°C. De wind waait gedurende een groot deel van het weekend uit noordoostelijke tot oostelijke hoek.

Weersverandering op komst?

November gaat behoorlijk koud van start. Begin volgende week blijft het in eerste instantie ook nog kil herfstweer. Nadien lijkt zich vanaf de Atlantische Oceaan een westcirculatie klaar te stomen. Mocht dit uitkomen, dan komt er voorlopig nog geen einde aan het wisselvallige novemberweer. De temperatuur lijkt daarentegen wel te stijgen door luchtaanvoer vanaf zee.

Relevante artikelen rond herfstweer

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken