17 december 2020 - 3 min. lezen
2 reacties 2

Het hart van sneeuwliefhebbers in de Benelux begint iets harder te kloppen door de meest recente weerkaarten. Dit is echter nog ver weg. In Japan tappen ze duidelijk uit een ander vaatje. Een deel van het land gaat gebukt onder zware sneeuwval. We bespreken niet alleen de sneeuw in Japan. Ook langs de Oostkust van de Verenigde Staten valt de komende dagen de nodige sneeuw.

  • Bekijk onze succesvolle crowdfunding waarin we reeds meer dan 20.000 euro hebben ingezameld! 🏆

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Veel sneeuw in Japan

In de Japanse provincie Niigata valt de laatste dagen veel sneeuw. Heel veel sneeuw. Er werd continentaal arctische lucht (cAL) aangevoerd vanaf het vaste land van China. Continentaal arctische lucht is normaal gezien relatief droog. Om van China naar Japan te komen moet de lucht echter over de Japanse Zee, waardoor deze enorm veel vocht op kon nemen.

Niigata ligt aan de westkust van Japan, op het eiland Honshu. Dermate veel sneeuw valt nog wel eens op het noordelijker gelegen eiland Hokkaido. Maar in Niigata komt het niet vaak voor. In de winter kan het op Hokkaido wel tot meerdere meters sneeuw komen. De kans op sneeuw in Japan wordt steeds groter naarmate je noordelijker gaat.

Donderdagochtend (lokale tijd) zijn ruim 1000 auto’s gestrand op een snelweg ten noorden van de hoofdstad Tokio. Nog eens 10 000 mensen zaten zonder stroom. Ook het treinverkeer is logischerwijs ontregeld. De Japanse premier, Yoshihide Suga, heeft het Japanse leger naar de provincies Niigata en Gunma gestuurd. Zij gaan voedsel, brandstof en dekens uitdelen om de lokale bevolking te helpen.

Er viel een recordhoeveelheid sneeuw in Japan in sommige gebieden. In Minakami, in Gunma, viel 217 centimeter sneeuw, gespreid over een periode van 72 uur tot donderdagochtend (lokale tijd). In Yuzawa, in Niigata, zag men meer dan 180 centimeter in 72 uur tijd. Kan u zich deze hoeveelheden eens voorstellen in de Benelux!

Het Japans Meteorologisch Instituut (JMA) heeft een waarschuwing verspreid voor nog meer sneeuw, lawines en verdere verkeersverstoringen in de kustgebieden, het oosten en midden van Japan.

Ook sneeuw voor New York

We gaan van de sneeuw in Japan naar de Oostkust van Amerika. Daar maakt men zich in New York op voor de eerste serieuze sneeuwstorm van het winterseizoen. Donderdag om 00:05 uur (lokale tijd) lag er al ruim 16 centimeter in Central Park. Ter vergelijking, tijdens het volledige sneeuwseizoen 2019-2020 viel slechts 12 centimeter sneeuw in Central Park! Het sneeuwseizoen 2019-2020 omvat december 2019 en januari en februari 2020. De sneeuw gaat gepaard met windstoten tot 80 km/uur.

De sneeuwhoeveelheid kan oplopen tot lokaal zo’n 40 centimeter in New York. In de noordelijker gelegen staten Vermont en New Hampshire berekent het Canadese weermodel zelfs een geaccumuleerde sneeuwval van ruim 32 inch. Dit is omgerekend ruim 80 centimeter!

We hopen dat iedereen in de Benelux deze winter niet alleen virtueel, maar ook zelf van de sneeuw zal kunnen genieten!

Sneeuw in New York

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken