Sneeuwstorm Stella legt noordoosten van VS lam

Gisteren begon het te sneeuwen in het noordoosten van de Verenigde Staten, en het was niet zomaar sneeuw. Een heuse sneeuwstorm legde het openbaar vervoer helemaal lam. Scholen werden gesloten omdat de meeste leerlingen niet op school geraakten. Duizenden vluchten werden geschrapt omdat de zichtbaarheid voor vliegtuigen quasi nihil was. 200.000 mensen zitten er zonder stroom door de ‘sneeuwbom’.

Op de lijn tussen de staten Maryland en Maine zijn tientallen miljoenen inwoners geconfronteerd met een “snel intenser wordende Nor’easter storm”. Het gebeurt niet vaak dat een winterstorm nog zo laat in maart voor ellende zorgt. De vorige weken werd de kaap van 20 graden zelfs nog bereikt in New York City, en dan nu sneeuw… Het klimaat staat wat op z’n kop.

Ga de straat niet op

De temperaturen daalden met zo’n 10 tot 25 graden tegenover het aantal graden dat men nu eigenlijk normaal mag verwachten. Veel bewoners volgen het advies van de overheid om thuis te blijven. De noodtoestand werd afgekondigd in New York, New Jersey, Pennsylvania en Virginia. De burgemeester van New York, Bill de Blasio, riep op om thuis te blijven tot de storm gaat liggen. “Moeder Natuur is een onvoorspelbare dame,” dat zei de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo op een persconferentie. “Ze was vandaag onvoorspelbaar.”

De zwaarste sneeuwval, met ophopingen van een 30 cm of meer, zijn te vinden in New England, de staat New York en delen van Pennsylvania.
Kan je je nog steeds niet voorstellen hoeveel sneeuw er gevallen is? Dit filmpje is heel duidelijk:

Radarbeeld

De sneeuwbom

Op andere plaatsen werd meer sneeuw voorspeld dan er gevallen is. De hoofdstad Washington is mooi ontsnapt aan een dikke pak sneeuw, maar het was wel voldoende om kantoren te doen sluiten tot drie uur ’s middags. De stad zit wel verveeld met de wereldberoemde kersenbloesems, want die zijn helemaal bevroren en de vrees bestaat dat de bloesems nu grotendeels afgestorven zijn.

Honderdduizenden scholieren kregen, door het stormweer, een vrije dag. De lessen werden opgeschort in New York, Philadelphia, het noorden van New Jersey en Boston. Ook op woensdag zijn de scholen in Boston gesloten door het winterweer.

‘Ghost Town’

Terwijl de kinderen samen met hun speelkameraadjes de straten opgingen om in de sneeuw te spelen, waren veel New Yorkers niet blij met de sneeuw, het onderbrak de dagelijkse routine om naar het werk te gaan. Vele kozen er dan ook voor om een dagje thuis te werken. Daardoor liep er weinig volk rond op straat. “Het is een spookstad,” zei warenhuiseigenaar Ali Naji, terwijl hij zat te luisteren naar Mexicaanse popmuziek te midden van de leegheid van zijn meestal drukke supermarkt.

Meer dan 6.000 commerciële vluchten in de Verenigde Staten werden geannuleerd door de storm. Vluchten in drie grote luchthavens van New York – Newark, LaGuardia en de internationale luchthaven John F. Kennedy werden gestaakt.

JetBlue Airways meldde uitgebreide annuleringen en Delta Air Lines annuleerde 800 vluchten naar New York, Boston en andere noordoostelijke luchthavens. United Airlines stopten de activiteiten op Newark en LaGuardia.

Bron: Reuters