25 december 2022 - 3 min. lezen
4 reacties 4

Media smullen van de term, een “Bomb Cyclone”. Het is effectief een meteorologische term voor een zeldzaam snelle uitdieping van een lagedrukgebied. Waar het zich ontwikkelt, kan er in sneltempo stormweer ontstaan met windstoten gelijkaardig aan orkanen. Als het lagedrukgebied vervolgens ook nog gepaard gaat met winterse neerslag, dan is er sprake van een winterstorm. Deze storm trekt dit weekend over Noord-Amerika met lokaal veel sneeuw, bijzonder lage gevoelstemperaturen en een grote impact op het openbare leven. Wat is de invloed van deze “bomb cyclone” op Europa?

Wat is een “bomcycloon” eigenlijk?

Veel mensen denken al meteen aan explosieven wanneer het woord “bom” verschijnt. Het heeft natuurlijk niets te maken met TNT of buskruit, maar het toont wel aan hoe snel een lagedrukgebied zich kan uitdiepen. De mate waarop de uitdieping gebeurt, is zo extreem dat de connotatie met een springtuig wordt gebruikt. De definitie van een bomcycloon wordt gehaald wanneer een lagedrukgebied in minder dan 24u tot 24 hPa kan verliezen. Er wordt in het vakjargon ook wel gesproken over: bombogenesis.

Wanneer verdwijnt zo’n winterstorm?

We zien het soms wel eens in dramatische films op TV. Na een enorme sneeuwstorm herleeft de economie enkele dagen later. Dat komt omdat een grote hoeveelheid kou over een groot oppervlak werd verdeeld. Door dagelijkse opwarming (diurnal heating) wordt ook deze regio opnieuw opgewarmd, verdwijnen de verschillen in luchtdruk en zal de storm aan kracht verliezen.

Na een winterinval warmt het land langzaam opnieuw op. De kracht van de storm zal afnemen doordat de verschillen in luchtdruk tussen hoge- en lagedruk afnemen. De winterstorm verdwijnt.

Bomcycloon nabij IJsland in 2022

Wie denkt dat een bomcycloon zich enkel en alleen kan ontwikkelen boven Azië of Noord-Amerika heeft het mis. Dit zeldzaam fenomeen kan zich onder de juiste meteorologische omstandigheden ook dichtbij Europa ontwikkelen. In januari 2022 was dat het geval in IJsland. Daar veroorzaakte een bomcycloon windstoten tot +150 km/u en heel wat sneeuwval. Herbeleef de weersituatie via de video.

Impact op Europa?

Na heel wat schreeuwerige artikelen in de media zijn heel wat mensen in Europa ongerust of het extreem weer ook de oversteek maakt richting Europa. Dat zou betekenen dat de enorme hoeveelheid kou over de Atlantische Oceaan trekt en het uithoudt tot over Europa. Niets is minder waar, want dit scenario is uitgesloten. Het enige effect wat we zien in de weermodellen is een verdere aansterking van de straalstroom op de Atlantische Oceaan met mogelijk enkele stormdepressies tot gevolg.

Tijdens de overgang van 2022 naar 2023 vertoeven we aan de oostflank van een depressie nabij Ierland. Hierdoor worden regelmatig subtropische luchtmassa’s naar het noorden gestuwd.

De vrieskou die gepaard gaat met winterstorm Elliot bereikt Europa dus absoluut niet. Integendeel, volgens de laatste weermodellen vertoeven we rond Nieuwjaar in extreem zachte lucht met temperaturen overdag tussen 10 en 15 graden. Bijkomend nadeel is dat de weerkaarten niet droog blijven en er regelmatig ook veel wind komt te staan. Voor de mensen die plannen hebben met vuurwerk geen goede weersverwachting dus.

De eerste blik op de weerkaarten richting oudejaarsavond tonen flink wat wind. Bij een windkracht van 5 tot 6 BFT is het zeer gevaarlijk om vuurwerk af te steken.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken