2

In Europa is het met vol ontzag kijken naar de weersituatie in Noord-Amerika. Daar ontplooit zich een massieve uitbraak van arctische kou richting het zuiden. Op sommige plaatsen zakt het kwik in amper een kwartier tijd van positieve waardes naar diepvriestemperaturen. Een weersituatie die in Europa haast ondenkbaar is, maar waar ze ook in Noord-Amerika met grote ogen naar kijken. Weerdiensten maar ook lokale overheden waarschuwen de bevolking om bij deze extreem lage temperaturen niet buiten te gaan.

Blizzard treft miljoenen mensen

De Amerikaanse weerdiensten verwachten een ‘bomb cyclone’. De interactie tussen koude lucht enerzijds en de ontwikkeling van een lagedrukgebied anderzijds zorgt voor een snelle uitdieping van het lagedrukgebied. Hierdoor ontstaat een heuse stormdepressie die met hevige windstoten gepaard zal gaan, zeer lage gevoelstemperaturen (windchills) en lokaal bakken sneeuw. Dit extreem weer zal niet alleen invloed hebben op de bevolking, maar ook op luchtvaart en alle verplaatsingen tijdens Kerstmis.

In de nacht van woensdag op donderdag nadert vanuit Canada een portie extreem koude lucht.
Donderdag 22 december 2022 zien we de koude en zeer koude lucht terrein winnen over de Midwest met daar al de eerste problemen door lage gevoelstemperaturen en sneeuwval.
Vrijdag in de namiddag verovert de koude lucht een groot deel van Noord-Amerika. De vrees bestaat dat er lokaal power outages zullen ontstaan waardoor mensen zonder stroom en verwarming komen te zitten. De Great Lakes zullen zich schrap mogen zetten voor pakken sneeuw!
Zaterdag heeft een groot deel van Noord-Amerika te maken met een structurele en zeer hevige winterprik. In delen van Canada dalen de temperaturen tot -30°C en elders in Noord-Amerika komen de kwikstanden met moeite boven -10°C. Gevoelstemperaturen liggen door de hevige wind nog een stuk lager.

Kan dit ook in Europa ontstaan?

Als weerdienst krijgen we vaak de vraag waarom het in Noord-Amerika wel lukt met sneeuw en structurele vrieskou en waarom dat in Europa vaak faalt. De reden is vrij simpel. Europa heeft de directe invloed van de straalstroom en de Atlantische Oceaan. In Noord-Amerika zijn er ook meer bergketens aanwezig in het westen die de zachte lucht blokkeren. Eénmaal de koude lucht zich vanaf de Noordpool kan begeven naar Canada, ligt de weg open om zich vervolgens te verplaatsen naar het centraal en oostelijk deel van Noord-Amerika. Opmerkelijk, want Europa ligt op dezelfde breedtegraad.

In Noord-Amerika ligt er sneeuw, in delen van Rusland en Azië ligt er sneeuw. Waar er geen sneeuw ligt hebben we een rode cirkel voorzien. Inderdaad, een groot deel van Europa is sneeuwvrij.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken