IJskoude vrieslucht verovert Noord-Amerika
In Europa is het met vol ontzag kijken naar de weersituatie in Noord-Amerika. Daar ontplooit zich een massieve uitbraak van arctische kou richting het zuiden. Op sommige plaatsen zakt het kwik in amper een kwartier tijd van positieve waardes naar diepvriestemperaturen. Een weersituatie die in Europa haast ondenkbaar is, maar waar ze ook in Noord-Amerika met grote ogen naar kijken. Weerdiensten maar ook lokale overheden waarschuwen de bevolking om bij deze extreem lage temperaturen niet buiten te gaan.
Blizzard treft miljoenen mensen
De Amerikaanse weerdiensten verwachten een ‘bomb cyclone’. De interactie tussen koude lucht enerzijds en de ontwikkeling van een lagedrukgebied anderzijds zorgt voor een snelle uitdieping van het lagedrukgebied. Hierdoor ontstaat een heuse stormdepressie die met hevige windstoten gepaard zal gaan, zeer lage gevoelstemperaturen (windchills) en lokaal bakken sneeuw. Dit extreem weer zal niet alleen invloed hebben op de bevolking, maar ook op luchtvaart en alle verplaatsingen tijdens Kerstmis.
Kan dit ook in Europa ontstaan?
Als weerdienst krijgen we vaak de vraag waarom het in Noord-Amerika wel lukt met sneeuw en structurele vrieskou en waarom dat in Europa vaak faalt. De reden is vrij simpel. Europa heeft de directe invloed van de straalstroom en de Atlantische Oceaan. In Noord-Amerika zijn er ook meer bergketens aanwezig in het westen die de zachte lucht blokkeren. Eénmaal de koude lucht zich vanaf de Noordpool kan begeven naar Canada, ligt de weg open om zich vervolgens te verplaatsen naar het centraal en oostelijk deel van Noord-Amerika. Opmerkelijk, want Europa ligt op dezelfde breedtegraad.